sosy - 72734 przepisów (strona:3652/4849)

Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 290

mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone Porcjujemy nożycami do mięsa Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :) Smacznego! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pomarańczowe pancakes 262

misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku.  Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem

Pasja Smaku
Krewetki w sosie winno - cebulowym 229

roztopić masło, smażyć cebulę dopóki się zeszkli KROK 2: Krewetki dodać do podsmażonej cebuli, podlać białym winem Smażyć około 10 minut. Wino powinno się zredukować na tyle by pozostał sos, w którym możemy moczyć pieczywo. Na koniec lekko posolić, dodać chili według uznania Podawać z bagietką :) SMACZNEGO!!! Koszt: 12 zł Ilość: 2 osoby

smacznieinatemat
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 889

patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie

Ratunku obiad
Szynka w marynacie cebulowej 235

godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czarny makaron z krewetkami 169

nadaje się na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy spotkanie w gronie znajomych.  Do jego wykonania można oczywiscie użyć normalnego makaronu, jednak polecam czarny, który pięknie kontrastuje z jasnym sosem i różowymi krewetkami. Składniki na porcje dla 2 osób: 200 g makaronu barwionego atramentem kałamarnicy 200 g krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone, już obrane) Pół papryczki peperoni (u mnie

Zawsze głodna!
Burrito 193

mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy

Zawsze głodna!
Frytki z pietruszki 218

czasu mieszając, aż pietruszka zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe frytki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym :) Przepis dodaję do akcji

Zawsze głodna!
Shakshouka (Szakszuka) 1279

pomidory sie rozpadną. Dodajemy kmin rzymski, sól, pieprz, chili (danie smakuje najlepiej, gdy pomidory są dosyć ostre) i odrobinę cukru. Następnie robimy 4 zagłębienia w powstałym gęstym pomidorowym sosie i w bijamy w każde z nich po jajku. Przykrywamy i smażymy do momentu, aż białka całkowicie sie zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne. Doprawiamy jajka solą i pieprzem, całość posypujemy

Zawsze głodna!
Sałatka makaronowa z awokado, mozzarellą i parmezanem 271

odstawić do ostygnięcia. Sałatę umyć, awokado obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę rozdzielić palcami na mniejsze kawałki.  Czosnek obrać i dodać do oliwy z oliwek. Całość zmiksować na jednolity sos.  Wszystkie składniki wymieszać i całość posypać parmezanem. Przepis jest bardzo prosty a efekt wyśmienity

Kuchenne syntezy
890. Dutch baby z wiśniami. 153

lekko kawowy Dutch baby  z wiśniami* i płatkami migdałowymi *potem też z "sosem" wiśniowym, sok z wiśni zagęszczony mąką ziemniaczaną Jest tyle przepisów na tego omleta, że, aż głowa może rozboleć i weź tu wybierz takiego co to wyjdzie dobry, wiec jak zwykle z moim mózgiem stworzyłam własne proporcje, nie wygląda jak typowy, ale za to smaczny wyszedł

More food, love and dreams
Risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem 208

Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem - zmylibyśmy wtedy skrobię z jego zewnętrznej warstwy, a jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.  W przepisie wykorzystane są brązowe pieczarki

W SMAK
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 161

dobrze doprawione klopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne! Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z  boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego

W SMAK
Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze 230

obsmażyć roladki z każdej strony, by zamknąć mięso. Obsmażone roladki przełożyć do rozgrzanego naczynia żaroodpornego, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec 3 godziny. Swoje roladki podałem z  sosem z soku z granatu  oraz z ryżem barwionym kurkumą

W SMAK
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 190

nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem

W SMAK