sosy - 72734 przepisów (strona:3654/4849)

PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 246

Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Karkówka i piwo. 264

dolewać po trochu wody i uzupełniać płyn w razie potrzeby. Mi duszenie mięsa zajęło około 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy tymianek i doprawiamy pieprzem. W razie konieczności, jeśli sos z duszenia będzie zbyt gęsty możemy zaciągnąć go mąką

Przysmaki Karolki
Pizza orkiszowa 332

mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką.  Smacznego

Fit-amina
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 416

rzadko tego "drugiego dnia" doczeka.  Sałatka wyszła genialnie, ale nie ma w tym nic dziwnego - jest śledź (a to już połowa sukcesu) i jest baza podchodząca delikatnie pod sos tatarski (a to już wróży miejsce na podium smaków). Co prawda nie użyłyśmy grzybków marynowanych, jak w przypadku naszego ukochanego sałatkowego dzieła, ale... zastąpiłyśmy je czymś równie pysznym. Oliwkami. Zieleń

Wypisz Wymaluj
Polędwiczki z Łososia na Pesto alla Genovese z Pomidorkami Śliwkowymi podpieczonymi z Oliwą z oliwek 197

rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian  starty drobno parmezan, czosnek, orzechy i ponownie bazylia. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie.  Wstawiamy wodę na makaron. Wodę solimy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę około 220 stopni. Szpinak siekamy bardzo drobno, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek

Blondynka Gotuje
Szpinak z truskawkami 192

suszymy, układamy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy truskawki, ser, pomarańcze, 3 pokrojone w paski suszone pomidory.  Z miodu, zalewy i soku z pomarańczy robimy sos, dodajemy 2 suszone pomidory, miksujemy, polewamy sałatkę. Smacznego:)  1  porcja zawiera:         254  kcal

Powiedz dietom nie
Zdrowe święta! 163

kilogramów:        Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym          Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy

Powiedz dietom nie
Omlet zwany frittatą. 218

opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki:) Porcja (1/2 podanych składników ) zawiera

Powiedz dietom nie
Tarta szpinakowa na spodzie z cieciorki FIT bezglutenowa 283

jogurtem, doprawiamy (u mnie tylko pieprz ze względu na słoność fety). Układamy na podpieczonym spodzie, posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać na ciepło z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego

Powiedz dietom nie
Intensywnie żólty kurczak w sosie cytrynowym 247

jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje. 1 porcja zawiera: 203 kcal, 30,7 g białka, 7,7 g tłuszcze, 4,1 g węglowodany, 2 g błonnik

Powiedz dietom nie
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 164

soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki rybę

Powiedz dietom nie
Fusilli z bakłażanem i pomidorami 248

kostkę. Podsmażamy na oliwie do miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.  Wlewamy pomidory z zalewą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Na końcu dodajemy bazylię. Sos podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki z soczewicą zieloną 226

duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na  naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.   Gotowe ! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki). SMACZNEGO ŻYCZĘ

Życie na widelcu
Kurczak pod pierzynką z mozzarelli 395

filety opłukać, osuszyć i okroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli. Można ugotować makaron i dołożyć do sosu. Świetne rozwiązanie zamiast ziemniaków, czy ryżu. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Domowe hamburgery 286

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli

Luźna Kuchnia