sosy - 72734 przepisów (strona:3655/4849)

Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 252

pszennej 20 g masła 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera 1 żółtko 2 łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu, dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso

Luźna Kuchnia
White chocolate watermelon n strawberry 209

truskawek tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie: arbuza kroimy w kosteczki, truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania gładkiej błyszczącej konsystencji. Studzimy i polewamy owoce:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Roladki pomidorowe 388

oliwie Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami i bulionem. podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy.   Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO! P.S Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską

Luźna Kuchnia
Kaczka pieczona z karmelizowanymi gruszkami i cydrem lubelskim 221

skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut podajemy

Luźna Kuchnia
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 230

gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane lub oblane. Z bitą śmietaną, a może z cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Naleśnikowa Quesadilla 402

gorącej suchej patelni, najlepiej tej samej, a której smażyliśmy naleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA! P.S Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska

Luźna Kuchnia
Zielone Tortille 252

oliwa z oliwek 1 op serka naturalnego  bazylia oregano sól pieprz słodka papryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka gałązek świeżej kolendry • 4 łyżki oliwy z oliwek • sól •  składniki ucieramy w moździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy

Luźna Kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 221

wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty Serwujemy

Luźna Kuchnia
Kolety z kaszy jaglanej 351

Doskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek  z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej  6 jajek ugotowanych na twardo  1 jajko  1 średnia cebula  5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki  pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku

kgwjanczewo
Makaron penne z chorizo i jarmużem 230

aromatyczny, pomarańczowy tłuszcz, nie trzeba dodawać oliwy).  Zagotuj wodę na makaron, posól i gotuj penne 2 minuty krócej niż mówi informacja na opakowaniu (makaron dojdzie potem jeszcze z sosem). W tym czasie dokładnie umyj jarmuż, wytnij grube łodygi i porwij na kawałki. Wrzuć na patelnię, zalej winem lub wodą, przemieszaj i przykryj pokrywką (lub kawałkiem folii aluminiowej). Paruj przez

Chilli Czosnek i Oliwa
naleśniki z serem 417

płaskim talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem kryształem lub oprószamy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia, zamiast śmietanki, możemy je, np. polać sosem waniliowym, czy syropem owocowym, np. z malin. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 289

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego

karmelowy
ciasto na naleśniki 315

smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy,  ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta

Kulinarnie z Polką na Kresach
Makaron creste z kurczakiem i brokułem 378

Creste z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie śmietanowo-pomidorowym, to szybki i smaczny obiad. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 duża marchewka 1 duża śmietana 18% (330 g) 3 ząbki czosnku 90-100 g żółtego sera oliwa do smażenia przyprawy: sól

Passions hobbies life
MANICOTTI TUNISIEN 172

miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie

Kuchnia w opałach