sosy - 72734 przepisów (strona:3663/4849)

Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 180

zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby domowa szynka była soczysta w środku. 167

domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie. Zimna woda szybko ostudzi szynkę i zatrzyma w niej sos ( rosół ). Wyparuje po prostu z niej dużo mniej wody ponieważ zostanie ona szybko wystudzona

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 217

witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła

cookpl
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 284

dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam otrząsnąć się z tych doznać i za nic świecie nie mogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory

Smaczna Pyza
Hummus z harissą 198

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka wszystko co mam 167

temperaturze 180 stopni  około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika .  Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny .  Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Walentynkowe grillowanie – z jagnięciną i granatem 195

marynaty: ¼ szklanki soku z granatów ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka świeżego rozmarynu 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczka musztardy w proszku sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Wlać do dużej zamykanej torby lub pojemnika, dodać

naRuszcie
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 295

bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

karmelowy
Makaron z papryką, brokułem, serem korycińskim w sosie śmietanowym 217

osolonej wodzie ok. 2-3 minutki). Po ok. 10 minutach zalewamy całość kremówką i gotujemy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem, suszonymi pomidorami i bazylią. Makaron polewamy gorącym sosem i układamy na nim plasterki sera korycińskiego. Smacznego

Aga w kuchni
Mięsne kulki z ryżem 242

łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu  1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej). Marchew i selera obrać, umyć i pokroić

Kuchcik gotuje
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 304

pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA  i ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Nadzienie -mrożony szpinak -ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej u mnie  suszone pomidory, bazylia i czosnek -sos pomidorowy lub pomidory krojone w puszce -czosnek -sól , u mnie różowa himalajska -bazylia świeża oliwa z oliwek  OLITALIA  Indexfood Wykonanie tej tradycyjnej pizzy musi być łatwe i pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
Tort szpinakowy 279

pokrojone kawałki sera. Nie mieszamy! Patelnię przykrywamy folią aluminiową i smażymy tak przez 15-20 minut. Omlecik pięknie rośnie i wygląda obłędnie!  5. Serwujemy na talerze z ulubionymi sosami i surówkami.  Smacznego

Sajkofanka smaku
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 222

krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po całkowitym przestygnięciu.  Doskonale smakują z pikantnymi sosami na bazie jogurtu lub z pikantnym keczupem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z kurczaka i indyka 406

wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplam oliwą i posypuję niewielką ilością natki pietruszki. Piekę w piekarniku przez około 30-35 min w temp. 200 stopni Podaję z sosem czosnkowym - przepis ---> klik Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik   A jeżeli chcesz być na bieżąco, obserwuj

Kolejny blog o gotowaniu
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 253

mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem

BaRepas