kebab z kurczaka z warzywnymi szaszłykami Poniedziałek: Pieczone bakłażany z bulgurem słodko-wytrawnym Wtorek: Libański kebab z sałatką tabbouleh z kuskusem z kalafiora Środa: Północnoafrykańskie pulpeciki w pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu poczuliśmy potrzebę zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami
Niedzielny kucharznaprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec! Polecam. 1-1,2 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majeranku (płaskie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki tymianku 1,5 łyżeczki soli Dodatkowo: 5 liści laurowych 2 garście
Di gotujeśmietanki 30 % i 100 gram gorzkiej czekolady 64% Masło, wodę, espresso i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku - podgrzewany aż składniki połączą się w gęsty sos. Odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ na wierzchu tworzył się ciemny kożuch mieszałam zawartość dość często. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do drugiego naczynia wybijamy jaja, wlewamy jogurt
AZgotuj!małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut. Gdy boczniaki będą all dente dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.Musi się delikatnie zredukować ( zagęścić). Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lu pieprzem, sos ma być lekko ostry.Podajemy z ziemniakami, kaszą lub bułką z czym wolicie. Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chililekko nakroić na krzyż od strony głąba. Brukselkę dodać do przesmażonej szalotki, chwilę smażyć i dolać bulion. Przykryć i gotować do czasu aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne Gotowanienależy pokroić w dzwonki. Majonez mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem. Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Aby owoce nie ciemniały szybko wrzucamy je do sosu śmietanowego. Doprawiamy do maku i wykładamy na śledzie. Całość posypałam nasionami chia. Smacznego
Słodki Zakątekpieprzu, układamy w brytfannie z dodatkiem masła i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika ( przykrywamy na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy odkryty oblewając co jakiś czas powstałym sosem ). Ps. do przegotowania schabu wykorzystałam nowości od AMBITION – Brytfannę owalną Taurus , posiadającą pokrywę o podwójnej funkcjonalności. Może ona służyć jako normalna pokrywka, ale również jako patelnia grillowa. Czegoś
Ostra na Słodkosię w latach pięćdziesiątych XX wieku, kiedy stało się daniem śniadaniowym w przydrożnych motelach. Dla mnie to kolejny ciekawy i prosty sposób przygotowania ziemniaków, który możemy podać z dowolnym sosem. Składniki: - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wody, żeby wypłukać skrobię. Mieszamy, wylewamy wodę i powtarzamy zabieg. Wrzucamy do durszlaka i czekamy
Kryzysowa Książka Kucharskatalerzu wędlin świetnie sprawdzą się na zimno peklowane szynki i peklowana rolada z boczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki – świetna będzie jako pieczeń podana na obiad w pierwszy dzień świąt, a po całkowitym schłodzeniu
Karo in the KitchenPrzyznam Wam szczerze, że jako dziecko omijałam surówki z buraczków, teraz jest inaczej. Przygotowanie takich buraczków jest naprawdę proste. Taka surówka wspaniale smakuje do mielonego, kotletów i najróżniejszych mięsnych sosów. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 1 mniejsze jabłko 1/2 czerwonej cebuli sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu) cukier do smaku (ilość
Słodkie okruszkiprzy pomocy dużego talerza, który trzeba przyłożyć do patelni i sprawnym ruchem obrócić-następnie zsunąć z talerza na patelnię), smażymy kolejne 2 minuty. Kroimy jak pizze-podajemy z ulubionym sosem i sałatką
Kopystką po garachhamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika
Karo in the Kitchenszybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania z dodatkami. Ja wybrałam swój ukochany makaron czyli bucatini – ale ten sos równie dobrze, a może nawet wygodniej do jedzenia – będzie komponował się z makaronem krótkim – kolankami, kolankami z falbanką, świderkami i małymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu
Karo in the Kitchendrugą połową bulwy i jabłkiem – tniemy tak samo, bez gniazda nasiennego, ale skórkę na jabłku zostawiamy. W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym i oliwą, zalewamy takim prostym sosem pocięte ingrediencje, dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie z grubsza siekamy na desce i posypujemy nimi surówkę. Możecie użyć zwykłych orzechów – świeżo wyłuskanych, ale dla pełniejszego aromatu i kruchości warto je podprażyć przez
Karo in the Kitchen