sosy - 72734 przepisów (strona:2830/4849)

SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM 196

roli głównej... z dodatkiem sera żółtego, w szynce parmeńskiej oraz cieście francuskim. Jest  ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i prezentuje się znakomicie. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na kolację lub podczas oglądania meczów piłki nożnej 😉 Składniki: (na 6 szt.) 500 g szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #12 - CUKINIA 161

różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda, jędrna, a kabaczek to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami Przepisy z cukinią  1) CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM 2) RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 3) CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 4) KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 5) MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 6) ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 163

mirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA KEBAB-GYROS Z RYŻEM 178

wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż. W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE 190

kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet same, prosto ze słoiczka 😉 Składniki: 1,5 kg śliwek 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 30 g przyprawy do piernika

Kuchnia MagdaLeny
POTRAWKA GOŁĄBKOWA 189

Szybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA 201

jest ono lepiej przyswajalne niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą gryczaną 1) GOŁĄBKI WIGILIJNE 2) PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 3) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 4) ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ

Kuchnia MagdaLeny
Pasta tuńczykowo - jajeczna na kanapki 157

nudzi się nam jedzenie kanapek z serem, wędliną i dżemem to można w zamian przygotować smaczną pastę kanapkową. Oto jedna z propozycji :) Składniki : - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, - 2 ugotowane jajka, - 2 ogórki kiszone, - 1 mała cebula, - 4 - 5 suszonych pomidorów, - czosnek, - pieprz, sól, - 2 listki świeżej, posiekanej bazylii, - 1 łyżka majonezu, - szczypiorek. Wykonanie : Tuńczyka lekko rozdrobnić

Przepisy Mikołaja
Fasola " nie po bretońsku " 135

prawda lubię fasolę po bretońsku, ale kiedy zauważyłem w jednej z książek przepis na fasolę w sosie śliwkowym, musiałem jej spróbować. Zmniejszyłem jednak ilość śliwek, bo wydawało mi się, że mogłoby być za słodko. Wyszło naprawdę dobre, bezmięsne danie. Składniki : - 200 g fasoli białej, - 5 - 6 suszonych śliwek, - 2 marchewki, - 1 czerwona papryka, - 3 pomidory ( użyłem krojonych z puszki ), - imbir

Przepisy Mikołaja
Łazanki z brokułami i fetą 173

dużo pisać. Makaron, brokułowy sos i dodatki. Dobre, bezmięsne danie w środku tygodnia :) Składniki : - makaron typu łazanki, - brokuł, - 2 ząbki czosnku, - 1 dymka, - 3 - 4 pomidory suszone z zalewy, - feta, - pomidorki koktajlowe, - 1 łyżeczka tymianku, - olej, - sól, pieprz. Wykonanie : Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i starte na tarce jarzynowej, surowe łodygi brokuła ( tą grubą należy obrać ). Kiedy się

Przepisy Mikołaja
Spaghetti z klopsikami 159

urozmaicenie, wiec i ja go znalazłem . Składniki : - makaron spaghetti. Klopsiki : - około 300 g mięsa mielonego z szynki, - suszone pomidory z bazylią, - czosnek granulowany, - jajko, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Sos : - pomidory krojone z puszki, - łyżka koncentratu pomidorowego, - zioła prowansalskie, - sól, pieprz, - świeży tymianek. Wykonanie : Mięso wymieszać z resztą składników doprawiając do smaku. Formować małe klopsiki ( nabierałem łyżeczką porcje mięsa

Przepisy Mikołaja
Kurczak pomidorowy z rozmarynem 164

solą, pieprzem i ziołową mieszanką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać posiekaną cebulą, świeżym rozmarynem, wlać syrop imbirowy i pomidory z puszki. Wstawić do piekarnika, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Piec do miękkości mięsa

Przepisy Mikołaja
Kluski z kaszy kukurydzianej 175

kluski zaczerpniety od Pani Eli . Ja z chwilowego braku kaszy manny zastąpiłem ją kaszą kukurydzianą. Chwila pracy i fajny dodatek do obiadu gotowy. My zjedliśmy je z mięsnym sosem, ale myślę, że na słodko lub z warzywami też będą fajnie smakować, więc polecam :) Składniki : - łyżka masła, - 2 jajka, - 1/3 szklanki kaszy kukurydzianej, - łyżka mąki, - sól, pieprz. Wykonanie : Masło utrzeć

Przepisy Mikołaja
Ryba w zalewie ketchupowej 242

usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia i przełożyć warstwy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi. Składniki zalewy zagotować i najlepiej posmakować czy jest dość pikantna i słona. Gorącym sosem zalać usmażoną rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum dobę

Przepisy Mikołaja
Indyk w sosie porowym 189

naczynia żaroodpornego na przemian z ananasem. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę. Mieszając dolać kremówkę i bulion. Zagotować, dołożyć por i tarty ser. Całość przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso i wstawić do piekarnika. Zapiec i zjadać, najlepiej z ryżem

Przepisy Mikołaja

Proponowane wyszukiwania