sosy - 72234 przepisów (strona:255/4816)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 364

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina, podawane na makaronie Pappardelle. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz pół łyżeczki czosnku granulowanego 80g szynki Prosciutto olej rzepakowy do smażenia 250g pieczarek 2 cebule 80 ml białego wina wytrawnego 330g śmietany gęstej do zup i sosów (18%) 180-200g makaronu(...)Pappardelle   Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Wykonanie: Polędwiczki oczyszczamy z błonek, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość zawijamy w szynkę Prosciutto, a następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki przekładamy na talerz. Pieczarki kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka. Na patelnię

Kulinarne Przeboje
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 232

Wracamy do postapokalipsy! Jest soczyste mięso, są ziemniaczane węglowodany oraz przepyszny ciemny sos – oto szama każdego szanującego się wastelandowca! Nietypowo połączyliśmy dwa przepisy w jednym, w końcu Insta-Mash i Salisbury Steak to para idealna. Niech nie zwiedzie Was zdjęcie, to nie jest klasyczny polski mielony z cebulką, o nie! Inspirowaliśmy się amerykańskimi wersjami na podanie tego dania, więc(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne kotlety mielone). 3. SMAŻENIE STEKÓW

Nerds Kitchen
Pikantny sos barbecue na bazie piwa korzennego 167

Jeśli można użyć Coli do przygotowania rewelacyjnego sosu barbecue to dlaczego nie korzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu(...)Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut czasami mieszając. Doprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia i ostudzić. Pikantny sos barbecue na bazie piwa korzennego is a post from: naRuszcie.pl The post Pikantny sos barbecue na bazie piwa korzennego appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Słodko-pikantny sos chili 168

Słodko-pikantny sos chili Każdy kto próbował kuchni azjatyckiej zetknął się z jakąś odmianą tego sosu. Ja się w nim zakochałam. Był taki czas, że dodawałam go niemal do wszystkiego. Po wielokrotnym przestudiowaniu listy składników doszłam do wniosku, że spróbuję przygotować go sama. Moją wersję podaję poniżej. Ostrość sosu zależy od rodzaju i wielkości użytych papryczek. Można ją też regulować(...)przez dodanie lub nie pestek z chili. W moich papryczkach nie było dużo pestek, więc dorzuciłam wszystkie. Uważam, że sos jest tylko lekko ostry, ale M. twierdzi, że jest dość pikantny. Cóż... Kwestia gustu ;) Do przygotowania sosu, oprócz składników, obowiązkowe są jednorazowe rękawiczki. Szczególnie jeżeli nosicie soczewki kontaktowe... Składniki: 10 czerwonych papryczek chili (u mnie 135g) 4-5 ząbków czosnku

Pełny talerz
Domowe burgery 259

Domowe burgery... Chrupiąca bułka sezamowa. Soczysty burger wołowo-wieprzowy. Plaster żółtego sera i chrupiącego bekonu. Liść zielonej sałaty i plaster pomidora. A do tego sos a'la Big Mac. Amerykańska klasyka! Składniki: 8 bułek hamburgerowych; 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny(...)szklanki startego parmezanu; 1/3 suchej bagietki; 2 ząbki czosnku; 1/3 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki; Sól/vegeta; Pieprz; Olej do smażenia. Sos a'la Big Mac: 1/2 szklanki majonezu; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy); 2 łyżki ketchupu; 1 łyżeczka octu spirytusowego

Gospodyni Miejska
Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? 175

wspaniałe własności : ułatwia trawienie, wyostrza smak potraw. Choć czasami jedno wynika z drugiego. Bo gdy jemy z przyjemnością, automatycznie wydzielamy więcej soków trawiennych. Dlatego czasami wystarczy zastąpić ciężkie sosy na bazie śmietany – prostym sosem winegret. Tymbardziej, że dodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące z tego, że są dość ciężko strawne(...)fasolka można wręcz gotować z dodatkiem odrobiny octu. Przeciwskazaniem jest zgaga. Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? Jeżeli na szybko chcecie przygotować sobie prosty sos winegret potrzebne Wam będzie : oliwa z oliwek, ocet szlachetniejszy (np balsamiczny) i musztarda (taka tradycyjna najlepiej z ziarnkami). Wystarczy wymieszać: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu (np balsamicznego

MODA NA BIO
Spaghetti carbonara 422

jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny włoski przepis bazuje na sosie z samych jajek, jednak w większości polskich przepisów znajdziemy dodatek czosnku i śmietany. Pyszny parmezan często zastępujemy serem żółtym. Mimo tych różnic danie jest nadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne, swoim smakiem(...)patelnię z oliwą po boczku. 4. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do czosnku. Smażymy na złoty kolor. 5. W między czasie w osobnej miseczce przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą

Kuchnia Pełna Pasji
Na patyku 173

Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120- 170g 5-6 łyżek keczupu,lub sosu pomidorowego 100g szynki pokrojonej na kawałeczki 50 g startego sera typu ementaler , 1 jajko Wykonanie(...)Sos

w mojej kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 203

moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem się na zrobienie delikatnego sosu z kaparów na bazie śmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc(...)soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Sos kaparowy: Kapary (pąki kwiatowe lub owoce, czyli tzw. jabłuszka) ucieramy blenderem z odrobiną śmietany. Powstałą masę przekładamy do rondla, dodajemy rozmaryn, nieco mielonego czarnego pieprzu i wlewamy resztę śmietany. Cały

W SMAK
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 376

Chodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory(...)koncentratu pomidorowego) 1 cebula 2 nieduże marchewki 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka ananasa razem z zalewą 1 puszka pędów bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka musztardy bazylia pieprz ziołowy mielona papryka słodka lubczyk otarty Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sosy i inne dodatki do steków 173

syropu (około 20 minut). Następnie dodajemy bulion i gotujemy następne 20 minut. W międzyczasie w małej misce rozgniatamy masło i mieszamy z mąką. Na palniku w którym gotuje się sos zmniejszamy temperaturę do średniej i dodajemy do sosu mieszankę masła i mąki. Całość gotujemy jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając aż zgęstnieje. Sos przecedzamy przez sito o drobnych oczkach(...)Sos z zielonych oliwek Składniki: ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanych korniszonów ¼ szklanki zielonych oliwek 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka kaparów, wypłukanych i posiekanych 1 posiekany ząbek czosnku Przygotowanie: W małej misce połączyć wszystkie składniki. Podawać tak przygotowany dodatek bez gotowania. Chrzanowo-śmietanowy sos Składniki: ½ szklanki śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka posiekanego

naRuszcie
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 286

Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku(...)duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 300 g makaronu Sos Pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona majeranek  tymianek sól pieprz olej  pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Sposób

Słodka Strona
Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette 288

Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Składniki na naleśniki na 4 osoby (po 2 naleśniki na os): 1,5 szkl mąki przennej 1 jajko szczypta soli ok. 3/4 szkl mleka Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto musi być delikatnie lejące (ewentualnie można dolać mleka). Pieczenie: Naleśniki pieczemy na patelni do naleśników wylewając(...)rozgrzaną patelnię ciasto na grubość ok 2 mm. Pieczemy tyle naleśników ile wyjdzie z ciasta. Upieczone naleśniki odkładamy na bok i robimy sos. Składniki na sos: 2 pomarańcze obrane i pokrojone na 8 części 150 ml likieru pomarańczowego 100 ml soku pomarańczowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie sosu: Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Karmelizujemy

Anielskie Smaki
Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny 162

Przepis na bardzo stary i tradycyjny sos do mięs. Składniki: 2 szklanki masła pokrojonego w kostki / około 10 sztuk ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu Przygotowanie: W rondelku wymieszać ocet, cebulę i wino. Doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając zredukować o co najmniej połowę. Zmniejszyć ogień i zacząć stopniowo dodawać masło po jednym kawałku masło cały czas(...)mieszając. Pozwolić aby kawałek masła zdążył się roztopić przed dodaniem kolejnego. Sos na koniec dodawania masła powinien być gęsty i mieć kremową konsystencję. Sos podawać natychmiast po przygotowaniu. Możemy wzbogacić smak sosu dodając około 2 łyżki ulubionej mieszanki ziół przed dodaniem masła. Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny is a post from: naRuszcie.pl The post Beurre

naRuszcie
Stek z sosem gorgonzola 153

Sos do tych steków może być przygotowywany z wyprzedzeniem. Taki sos możemy przechowywać nawet do 3 dni szczelnie zamknięty w lodówce. Składniki: na sos: ¾ szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego 2 łyżki białego wina lub octu z jabłek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 steki(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1-2 łyżeczki oleju roślinnego Przygotowanie: Sos: W małej misce połączyć ser gorgonzolę, białe wino/ocet. Dobrze rozgnieść aż uzyskamy prawie kremową konsystencję. Następnie dodać oliwę z oliwek, śmietanę a na koniec pietruszkę i dokładnie wymieszać (np. przy pomocy blendera). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki posypać solą i pieprzem. Steki grillować, według wymaganego

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania