Jajka z sosie chrzanowym to bardzo prosty, błyskawiczny przepis na smaczny, sycący i tani domowy obiad. Jajka gotowane na twardo i sos chrzanowy na ciepło to danie, które uwielbiam już od dzieciństwa i od lat przygotowuję w ten sam sposób jak robiła to moja mama. Potrawę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na jajka z sosie chrzanowym (2 porcje(...)twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką. Po chwili dolewamy śmietanę. Sos zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy chrzan i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze minutę. Sosem polewamy jajka. Można posypać je posiekanym koperkiem lub szczypiorem. [caption id="attachment
e-PrzepisyKulinarneKlasyczny sos rybny (nước chấm) to uniwersalny sos do maczania, który stosuje się do wielu wietnamskich potraw np. sajgonek. Ilość cukru można dostosować do własnych preferencji, tak samo ilość papryczki chili. Osobiście go uwielbiam… Składniki: 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z limonki) 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili(...)Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sajgonki → Sos Yakisoba → Sos karmelowy → Dip serowy → Sos czosnkowy Artykuł Klasyczny sos rybny (nước chấm) pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakdarzę je wyjątkowo głębokim uczuciem Staram się je dodawać praktycznie do wszystkiego (sami sprawdźcie ) i zawsze smakują doskonale. Dziś proponuję je w wersji dodatku do dania głównego, oblepione przepysznym sosem BBQ. Są one bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a udoskonalą każde danie. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Boczniaki w sosie BBQ (3-4 porcje) Składniki: 250g(...)oleju roślinnego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Przygotowanie: Boczniaki przepłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenie i na sam koniec wmieszaj
karmelowyKurczak z kurkami w sosie śmietanowym to wyborne danie z jednej patelni, które można przygotować na pyszny obiad. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, delikatna i stanowi prawdziwą eksplozję smaku. W sezonie na kurki nie może jej zabraknąć na stole! Podudzia z kurczaka podałam z brązowym ryżem i surówką z cukinii. Danie można przygotować również z piersią z kurczaka, wtedy będzie(...)nieco inne w smaku, gdyż pierś jest chudym mięsem. Tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia z udek znacząco podbija smak. https://youtu.be/yaVj9ZyBDaI Składniki na kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym: 0,5 kg podudzi z kurczaka (mogą też być udka lub ćwiartki) 200 g kurek 200 ml śmietany 30% 200 ml bulionu (dałam z kurczaka) cebula 3 ząbki czosnku
e-PrzepisyKulinarneKarkówka po cygańsku Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi(...)tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu cygańskiego tradycyjnie dodaje się pieczarki, ale możecie pominąć je w daniu lub zastąpić kilkoma suszonymi
Lekcje w kuchniSos czosnkowy moim zdaniem jest niezastąpiony do dań grillowych. Często stosuję go wtedy zamiennie z sosem tatarskim . Dodatkowo jest niezmiernie prosty i szybki w przygotowaniu, gorąco polecam nie tylko na grilla Przepis na sos czosnkowy Składniki 4 łyżki majonezu (100 g) 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g) 3-4 ząbki czosnku (21- 28 g) łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz(...)wedle uznania Czas przygotowania: 5 min Ilość: około 250 g sosu czosnkowego Przygotowanie Do pojemnika dodajemy majonez i jogurt grecki . Następnie czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Na koniec czosnek wraz z ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Sos czosnkowy przechowujemy w lodówce, do 5 dni . Wartości odżywcze w całości
WegePrzepispyszności. W trakcie zbierania, myślałam, co by tu przyrządzić oprócz zjedzenia ich na surowo. Planowałam tego dnia na obiad smażonego sandacza, który czekał z niecierpliwością w lodówce. Sandacz w sosie z jeżyn to jest to, pomyślałam. Lepszy niż z cytryną! Już nie mogłam doczekać się końcowego efektu. Jak nie lubię smażyć to tym razem dostałam skrzydeł. Miałam nosa, znakomity smak(...)zapach. Smak ryby w połączeniu z sosem słodko-kwaśnym jest aż nieprzyzwoicie pyszny! Reszta „głodomorów”, na początku zajadała sandacza z cytryną, widząc moje achy i ochy, opróżnili w ekspresowym tempie sosjerkę z tym „królewskim sosem”. Muszę to powtórzyć, koniecznie. Najprostsze i najlepsze danie, bardzo polecam! Sandacz w sosie z jeżyny leśnej Potrzebujemy: Filet z sandacza, jeżyny, sól i pieprz
Leśny ZakątekSos cebulowy - kuchnia podkarpacka Różnego rodzaju mięsa podawane zgodnie z recepturami dawnej kuchni dworskiej nie mogły obyć się bez sosów. Słodki gęsty sos cebulowy zakwaszony odrobiną octu jabłkowego to wyszukany dodatek do mięs, który podobno podawano niegdyś w dworku Błotnickich w Dzikowcu koło Kolbuszowej. Smak sosu jest tak niecodzienny, tak bogaty mimo niewielu składników, że bez wątpienia nie wywodzi się(...)jednocześnie: słodki, słony i lekko kwaśny. Ten wyszukany dodatek doskonale sprawdza się we współczesnej kuchni, więc zachęcam do jego wypróbowania :) Przepis pochodzi ze strony Powiatu Kolbuszowskiego http://www.powiat.kolbuszowski.pl/smaki-powiatu/smaki-historyczne/ Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 średnie cebule 4 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki rosołu (najlepiej wołowego) 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego 5 płaskich łyżek cukru Cebulę
Trzeci talerzamande. Risalamande. Ugotuj sobie szczęście. Ris Á L’amande to tradycyjny wigilijny deser w Danii. Podaje się go na zimno z wanilią, migdałami, bitą śmietaną i gorącym sosem wiśniowym. Przepis pochodzi z książki Caroline Fleming “Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy.” Deser jest przepyszny, ale wprowadziłam pewne zmiany. Nie są to zmiany w składnikach, czy w wykonaniu(...)proporcjach. Uwielbiam sos wiśniowy, zrobiłam go więcej i w składzie podaję swoją wersję. Ryżowy pudding z bitą śmietaną polany obficie przepysznym sosem wiśniowym. Składniki PUDDING 250 g białego ryżu ( u mnie jaśminowy) 250 ml wody szczypta soli 1 l mleka SOS WIŚNIOWY 400 ml wiśni świeżych lub mrożonych 300 ml wody 150 g cukru brązowego trzcinowego 1 łyżka cukru
Tajemnice SmakuSchab w sosie koperkowym duszony z marchewką i śmietaną jest delikatny w smaku, mięciutki i soczysty. Świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie dla całej rodziny. Podałam go z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty i ogórków . Będą do niego również pasować kluski śląskie i buraczki czy sałata ze śmietaną. Danie wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Jeśli znudziły wam się(...)tradycyjne kotlety schabowe, a lubicie koperek to z pewnością taki przepis wam się spodoba. https://youtu.be/xi4-NzNm1K4 Składniki na schab w sosie koperkowym (4 porcje): ok. 600 g schabu bez kości 2 łyżki smalcu 400 ml bulionu drobiowego 2 marchewki średniej wielkości niewielka cebula 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, ostra papryka lub łagodna
e-PrzepisyKulinarneDoprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smażymy ok. 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy passatę i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Makaron mieszamy z sosem i podajemy. Warto wiedzieć: Imbir- właściwości zdrowotne Smacznego! Artykuł Makaron w stylu bolońskim po Polsku :) pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!votes ) Brokuły zapiekane w sosie serowym Brokuły zapiekane w pysznym, kremowym sosie serowym, mogą przekonać każdego. Magia sera sprawia, że u nas w domu jest to jedno z ulubionych warzywnych dań chłopców. Cóż jak to mówi młodszy „ten sos jest tak pyszny, że nawet brokuły go nie potrafią zepsuć” Polecam tą prostą przystawkę, którą można łatwo zmienić(...)wegetarian, to tak przy okazji wyszło, nie żeby specjalnie.. składniki na 2 osoby: 1 świeży brokuł o wadze około 0,5 kg 2 łyżki cukru sól do smaku sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,3 kg sera cheddar lub innego o intensywnym smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 2 duże łyżki masła
Ogrodnik w podróżymarynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. 2) Marynata na bazie sosu sojowego Marynata w stylu orientalnym na bazie sosu sojowego z dodatkiem oleju, soku z cytryny, miodu, czosnku oraz świeżego imbiru. Mięsa przygotowane w ten sposób mają oryginalny smak oraz aromat(...)znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Idealna do kurczaka i wieprzowiny. Składniki: 5 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu z cytryny 2-3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy
Kuchnia MagdaLenymarynacie zanurzamy oczyszczone i poporcjowane mięso. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. 2) Marynata na bazie sosu sojowego Marynata w stylu orientalnym na bazie sosu sojowego z dodatkiem oleju, soku z cytryny, miodu, czosnku oraz świeżego imbiru. Mięsa przygotowane w ten sposób mają oryginalny smak oraz aromat(...)znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Idealna do kurczaka i wieprzowiny. Składniki: 5 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu z cytryny 2-3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy
Kuchnia MagdaLenyUltradomowe, pyszne danie- klops z mięsa mielonego w pomidorowym sosie. Dobrze doprawione mięso z cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i parmezanem, upieczone i zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Do ryżu albo do makaronu. Można zrobić podwójna porcję bo dobrze smakuje jak postoi w lodówce lub można zamrozić na później. Klops z parmezanem w sosie pomidorowym Składniki: 1 kg mięsa mielonego(...)Vegeta Natur do mięsa mielonego 50 g startego parmezanu 4 kromki bułki (albo 2 kajzerki) 1/2 szklanki mleka ( lub więcej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli pieprz sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 litr pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku Cebulę pokroić w kostkę
Smaczny zeszyt