sosy - 72234 przepisów (strona:244/4816)

Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 320

daniu z bakłażanów, które jej Mąż, szef kuchni, przygotowuje dla gości w restauracji. Zwane parmigiana di melanzane, składa się z plastrów bakłażanów, które po usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka. To było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję.  Zapiekanka(...)Kalabrii i na Sycylii.  Aby przygotować klasyczną parmigianę należy pokroić bakłażana na cienkie plastry, obsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować

Chilli Czosnek i Oliwa
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 176

Jakiś czas temu otrzymałam paczkę do testowania od Blue Dragon . Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam: Średnio-ostry sos tajskie czerwone curry Mleczko kokosowe Ostry sos tajskie zielone curry Sos bazyliowy z trawą cytrynową Słodki sos chilli Sos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany) Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry . Wypróbowałam(...)mięsem z indyka, odrobiną gotowej mieszanki chińskiej, no i oczywiście z ryżem :) Potrzebujemy (na dwie osoby): 1 woreczek ryżu 250g mięsa z indyka 0,5 słoiczka sosu tajskiego 1 łyżeczka oliwy Garść warzywnej mieszanki chińskiej  Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie kroimy mięso i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy

Emcia Pichci
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 195

przecieru pomidorowego lub ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego ·        50 ml śmietany 18% ·        ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli sos będzie za rzadki) ·        czerwona papryki w proszku ·        zioła (tymianek, majeranek, oregano(...)sos worcestershire ·        odrobina pieprzu cayenne lub tabasco (jeśli papryczka jest bardzo ostra możemy z niego zrezygnować) ·        1 ząbek czosnku ·        pieprz ·        oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić

Mania Gotowania
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 193

cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka rozmarynu 200 g sera mozzarella Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około(...)się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i mięso. Smażymy mięso przez około 8 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając

Mania Gotowania
Zapiekanka ziemniaczana 783

warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Następnie powoli dolewamy śmietankę. Najpierw część. Dokładnie(...)mieszamy i wtedy możemy dolać resztę. Do tej mieszanki wrzucamy serki i dodajemy przyprawy. Jeśli sos jest za rzadki można jeszcze dosypać mąki, ale za gęsty tez być nie może. Musi bowiem ładnie oblać wszystkie warstwy zapiekanki. Do sosu dodajemy jeszcze natkę pietruszki. Można to zrobić na dwa sposoby. Siekamy ją drobno i wrzucamy do sosu lub sos przelewamy

Ratunku obiad
Moja ulubiona lazania 265

pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki ok. 600 ml mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego tymianku Dodatkowo: makaron typu lazania(...)garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki. Najpierw dodajemy pomidory, a gdy sos zgęstnieje, wtedy dorzucamy szpinak. Dusimy całość chwilę (ok. 2 min.) i zestawiamy z ognia. Farsz

Ratunku obiad
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 385

czasu.  Tym razem naszło mnie na "coś ostrego". Na szczęście mam w kuchni, na takie okazje kilka podstawowych składników, które w kilkanaście minut pozwalają przygotować pyszne danie. Wystarczy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy je z odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej(...)mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron

Obiad za dychę
Lazania Bolognese 273

cebula,  300g pieczarek,  puszka krojonych pomidorów,  łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis).   Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  2 łyżki masła,  szczypta gałki muszkatołowej,  łyżka mąki,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  łyżeczka soku(...)cytryny,  szczypta cukru,  żółtko. Przygotować sos: Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką. Smażyć chwilę. Dodać zimne mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Śmietankę rozkłócić z żółtkiem, dodać do sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju

Z miłości do słodkości
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 230

poście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą(...)swojej ofercie. Produkty faktycznie pochodzą z tych krajów, zapakowane w oryginalne pudełka i jakość bez zarzutu. Dodatkowym plusem jest to, że nie odstraszają cenami :) Dlaczego skusiłam się na ten sos? To wszystko przez Jack`a Daniels`a. Bardzo lubię tą whisky, więc pomyślałam sobie, że sos barbecue na bazie whisky może okazać się ciekawe. Zwykle sosy i marynaty przygotowuję sama

Blondynka Gotuje
Sos 1000 wysp 51

Sos 1000 wysp to popularny sos, który powstał w Ameryce Północnej w latach 50. XX wieku. Nazwa sosu pochodzi od liczby składników, które zostały wykorzystane do jego przygotowania. Sos ten składa się głównie z majonezu, ketchupu, musztardy, chrzanu, soku z cytryny i sosu Worcestershire. Dodatkowo, w zależności od przepisu, można dodać do niego wiele innych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dip do mięsa 64

mięsa Przepis na gęsty sos do mięsa i wędlin. Dip do mięsa pieczonego jest jednym z wielu sposobów na urozmaicenie smaku potraw. Przed nami sezon na grillowanie, ale nawet najlepsze mięsa i warzywa znudzą się, jeśli będziesz je przyrządzać cały czas tak samo. Dip do mięsa nie musi być drogi, ani trudny do zrobienia. Przygotowując sosy do pieczonego i grillowanego(...)mięsa staram się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tak powstał m.in. przepis na chutney z gruszek oraz przepis na sos pomidorowy po indyjsku . Ten przepis na dip do mięsa pochodzi z książki "Spiżarnia królowej Bony", która zawiera najlepsze przepisy opracowane przez koła gospodyń wiejskich i ilustrowane moimi zdjęciami. Poniższą recepturę przygotowały panie z KGW w Boglewicach. Gęsty dip do mięsa

Cztery Fajery
Pulpety w sosie pomidorowym 87

Pulpety w sosie pomidorowym – można podawać je z kaszą, ziemniakami lub ryżem. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie oraz soczyste, delikatne i syte. Pulpety w sosie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, są lubiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Można je również przygotować na dwa sposoby: smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Mięsne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 275 kcal Pulpeciki to świetny dodatek do ziemniaków, kaszy, ryżu czy też po amerykańsku – do makaronu spaghetti. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na pulpety

ProstePesto.pl
Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami (tagine) 87

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami tagine  Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami , czyli marokańskie tagine z kurczaka , to pyszny i aromatyczny obiad, który nie sprawi Wam żadnych problemów podczas przygotowań. Zobaczcie przygotowanie kurczaka na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Kurczak w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym zawiera sporo(...)wyjątkowych przypraw, których nie warto pomijać w daniu, To dzięki nim danie jest tak pyszne. Do sosu dodajcie tyle miodu i soku z cytryny, by całość była wyraźnie słodka i lekko kwaśna. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie doprawić mięso odrobiną ostrej papryki. Jeśli nie lubicie rodzynek, możecie zastąpić je suszonymi śliwkami albo morelami, w ostateczności można tez zupełnie pominąć dodatek

Lekcje w kuchni
Tofu smażone po koreańsku 67

tofu zbyt któtko je marynuje lub próbuje jeś je na surowo. Ekspertami w przyrządzaniu tofu są oczywiście mieszkańcy Azji. Cżesto przygotowuje się je z trawą cytrynową, słodko-ostrym sosem, pomidorami lub z curry. W Korei prawie zawsze łączy się tofu z lokalną ostrą papryką gochugaru i sosem sojowym. Tofu po koreańsku dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, więc(...)minutes Servings 3 porcje Calories 310 kcal Ingredients 2 kostki tofu 2 łyżki oleju 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku ziarna sezamu olej z prażonych ziaren sezamu Sos 0,5 szklanki wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżeczki papryki gochugaru 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta soli Instructions Tofu kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy olej

PanGotuje
Sos musztardowo-miodowy 79

Ekspresowy przepis na pyszny słodko-ostry sos. Ilość składników jest wręcz minimalna. Można oczywiście kupić gotową musztardę miodową, ale ta domowa jest znacznie lepsza. Szczególnie jeśli mamy miód z pewnego źródła. Najlepiej do przygotowania tego typu sosu nada się musztarda sarepska lub dijon. A miód po który należy sięgnąć, to wielokwiatowy lub lipowy - nada wówczas łagodniejszego smaku.  Do czego(...)taki sos będzie idealny? Niektórzy już rozpoczęli sezon na grilla i właśnie do mięs z grilla będzie pasował świetnie. Nie tylko do przyrumienionej kiełbaski, ale także do mięs.  Do czego jeszcze? Do różnych kanapek, tortilli, wrapów i burgerów. Sos musztardowo-miodowy doda im wyrazu, poprawi i podkreśli smak całej potrawy. Taki sos to też świetny dodatek do sałatek. Szczególnie

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania