sosy - 72734 przepisów (strona:249/4849)

Lazania… ulubiona 108

składnik zaznaczony został gwiazdką na liście 🙂 Lazania – Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól(...)pieprz olej do podsmażenia mięsa Sos beszamel do lazanii: 750 ml mleka 50-60 g mąki pszennej 60 g masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Lazania – Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając

Moja Delicja
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 130

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego świeżego(...)rozmarynu sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i wyparzonej) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka gruboziarnistej soli 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Sos czosnkowy: 6 dużych ząbków czosnku 100 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście

Moja Delicja
Nadziewane muszle makaronowe 124

Pieczone nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym , to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Zapiekanka makaronowa , to danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki(...)lekko się zarumieni (nie przypalić, bo będzie gorzki) . Wlać pomidory, wsypać chilli w płatkach i przyprawić 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia (aż sos się zredukuje i zgęstnieje) . Parę minut przed końcem dodać porwane listki bazylii. 30 g oliwy z oliwek

Moja Delicja
Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad 131

Jajka z sosie chrzanowym to bardzo prosty, błyskawiczny przepis na smaczny, sycący i tani domowy obiad. Jajka gotowane na twardo i sos chrzanowy na ciepło to danie, które uwielbiam już od dzieciństwa i od lat przygotowuję w ten sam sposób jak robiła to moja mama. Potrawę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na jajka z sosie chrzanowym (2 porcje(...)twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką. Po chwili dolewamy śmietanę. Sos zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy chrzan i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze minutę. Sosem polewamy jajka. Można posypać je posiekanym koperkiem lub szczypiorem. [caption id="attachment

e-PrzepisyKulinarne
Klasyczny sos rybny (nước chấm) 127

Klasyczny sos rybny (nước chấm) to uniwersalny sos do maczania, który stosuje się do wielu wietnamskich potraw np. sajgonek. Ilość cukru można dostosować do własnych preferencji, tak samo ilość papryczki chili. Osobiście go uwielbiam… Składniki: 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z limonki) 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili(...)Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sajgonki → Sos Yakisoba → Sos karmelowy → Dip serowy → Sos czosnkowy Artykuł Klasyczny sos rybny (nước chấm) pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms 232

darzę je wyjątkowo głębokim uczuciem Staram się je dodawać praktycznie do wszystkiego (sami sprawdźcie ) i zawsze smakują doskonale. Dziś proponuję je w wersji dodatku do dania głównego, oblepione przepysznym sosem BBQ. Są one bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a udoskonalą każde danie. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Boczniaki w sosie BBQ (3-4 porcje) Składniki: 250g(...)oleju roślinnego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Przygotowanie: Boczniaki przepłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenie i na sam koniec wmieszaj

karmelowy
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka 146

Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to wyborne danie z jednej patelni, które można przygotować na pyszny obiad. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, delikatna i stanowi prawdziwą eksplozję smaku. W sezonie na kurki nie może jej zabraknąć na stole! Podudzia z kurczaka podałam z brązowym ryżem i surówką z cukinii. Danie można przygotować również z piersią z kurczaka, wtedy będzie(...)nieco inne w smaku, gdyż pierś jest chudym mięsem. Tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia z udek znacząco podbija smak. https://youtu.be/yaVj9ZyBDaI Składniki na kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym: 0,5 kg podudzi z kurczaka (mogą też być udka lub ćwiartki) 200 g kurek 200 ml śmietany 30% 200 ml bulionu (dałam z kurczaka) cebula 3 ząbki czosnku

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka po cygańsku / Gypsy Pork Neck 120

Karkówka po cygańsku  Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi(...)tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu cygańskiego tradycyjnie dodaje się pieczarki, ale możecie pominąć je w daniu lub zastąpić kilkoma suszonymi

Lekcje w kuchni
Sos czosnkowy jogurtowo-majonezowy 142

Sos czosnkowy moim zdaniem jest niezastąpiony do dań grillowych. Często stosuję go wtedy zamiennie z sosem tatarskim . Dodatkowo jest niezmiernie prosty i szybki w przygotowaniu, gorąco polecam nie tylko na grilla Przepis na sos czosnkowy Składniki 4 łyżki majonezu (100 g) 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g) 3-4 ząbki czosnku (21- 28 g) łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz(...)wedle uznania Czas przygotowania:  5 min  Ilość: około 250 g sosu czosnkowego Przygotowanie Do pojemnika dodajemy majonez i jogurt grecki . Następnie czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Na koniec czosnek wraz z ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Sos czosnkowy przechowujemy w lodówce, do 5 dni . Wartości odżywcze w całości

WegePrzepis
Sandacz w sosie z jeżyny leśnej 172

pyszności. W trakcie zbierania, myślałam, co by tu przyrządzić oprócz zjedzenia ich na surowo. Planowałam tego dnia na obiad smażonego sandacza, który czekał z niecierpliwością w lodówce. Sandacz w sosie z jeżyn to jest to, pomyślałam. Lepszy niż z cytryną! Już nie mogłam doczekać się końcowego efektu. Jak nie lubię smażyć to tym razem dostałam skrzydeł. Miałam nosa, znakomity smak(...)zapach. Smak ryby w połączeniu z sosem słodko-kwaśnym jest aż nieprzyzwoicie pyszny! Reszta „głodomorów”, na początku zajadała sandacza z cytryną, widząc moje achy i ochy, opróżnili w ekspresowym tempie sosjerkę z tym „królewskim sosem”. Muszę to powtórzyć, koniecznie. Najprostsze i najlepsze danie, bardzo polecam! Sandacz w sosie z jeżyny leśnej Potrzebujemy:   Filet z sandacza, jeżyny, sól i pieprz

Leśny Zakątek
Sos cebulowy – kuchnia podkarpacka 160

Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka Różnego rodzaju mięsa podawane zgodnie z recepturami dawnej kuchni dworskiej nie mogły obyć się bez sosów. Słodki gęsty sos cebulowy zakwaszony odrobiną octu jabłkowego to wyszukany dodatek do mięs, który podobno podawano niegdyś w dworku Błotnickich w Dzikowcu koło Kolbuszowej. Smak sosu jest tak niecodzienny, tak bogaty mimo niewielu składników, że bez wątpienia nie wywodzi się(...)jednocześnie: słodki, słony i lekko kwaśny. Ten wyszukany dodatek doskonale sprawdza się we współczesnej kuchni, więc zachęcam do jego wypróbowania :) Przepis pochodzi ze strony Powiatu Kolbuszowskiego http://www.powiat.kolbuszowski.pl/smaki-powiatu/smaki-historyczne/ Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 średnie cebule 4 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki rosołu (najlepiej wołowego) 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego 5 płaskich łyżek cukru Cebulę

Trzeci talerz
Pudding ryżowy z migdałami i sosem wiśniowym 150

amande. Risalamande. Ugotuj sobie szczęście. Ris Á L’amande to tradycyjny wigilijny deser w Danii. Podaje się go na zimno z wanilią, migdałami, bitą śmietaną i gorącym sosem wiśniowym. Przepis pochodzi z książki Caroline Fleming “Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy.” Deser jest przepyszny, ale wprowadziłam pewne zmiany. Nie są to zmiany w składnikach, czy w wykonaniu(...)proporcjach.  Uwielbiam sos wiśniowy, zrobiłam go więcej i w składzie podaję swoją wersję. Ryżowy pudding z bitą śmietaną polany obficie przepysznym sosem wiśniowym. Składniki PUDDING 250 g białego ryżu ( u mnie jaśminowy) 250 ml wody szczypta soli 1 l mleka SOS WIŚNIOWY 400 ml wiśni świeżych lub mrożonych 300 ml wody 150 g cukru brązowego trzcinowego 1 łyżka cukru

Tajemnice Smaku
Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty 161

Schab w sosie koperkowym duszony z marchewką i śmietaną jest delikatny w smaku, mięciutki i soczysty. Świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie dla całej rodziny. Podałam go z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty i ogórków . Będą do niego również pasować kluski śląskie i buraczki czy sałata ze śmietaną. Danie wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Jeśli znudziły wam się(...)tradycyjne kotlety schabowe, a lubicie koperek to z pewnością taki przepis wam się spodoba. https://youtu.be/xi4-NzNm1K4 Składniki na schab w sosie koperkowym (4 porcje): ok. 600 g schabu bez kości 2 łyżki smalcu 400 ml bulionu drobiowego 2 marchewki średniej wielkości niewielka cebula 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, ostra papryka lub łagodna

e-PrzepisyKulinarne
Makaron w stylu bolońskim po Polsku :) 168

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smażymy ok. 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy passatę i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Makaron mieszamy z sosem i podajemy. Warto wiedzieć: Imbir- właściwości zdrowotne Smacznego! Artykuł Makaron w stylu bolońskim po Polsku :) pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Brokuły zapiekane w sosie serowym 200

votes ) Brokuły zapiekane w sosie serowym Brokuły zapiekane w pysznym, kremowym sosie serowym, mogą przekonać każdego. Magia sera sprawia, że u nas w domu jest to jedno z ulubionych warzywnych dań chłopców. Cóż jak to mówi młodszy „ten sos jest tak pyszny, że nawet brokuły go nie potrafią zepsuć” Polecam tą prostą przystawkę, którą można łatwo zmienić(...)wegetarian, to tak przy okazji wyszło, nie żeby specjalnie.. składniki na 2 osoby: 1 świeży brokuł o wadze około 0,5 kg 2 łyżki cukru sól do smaku sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,3 kg sera cheddar lub innego o intensywnym smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 2 duże łyżki masła

Ogrodnik w podróży