Dziś zapraszam Was na kolejną szybką, sytą i smaczną sałatkę. Makaronowa sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem jogurtowo-mardziarskim idealnie nadaje się na obiad, do pracy, na szybkie danie itd. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny. Spróbujcie. Do przygotowania sosu wykorzystałam pyszny i charakterystyczny w smaku sos madziarów Folwark . Składniki: 1 sitko ugotowanego makaronu kokardki 1 wędzona ćwiartka(...)kurczaka (około 250 g) 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cm grubego pora (biała część) pieprz do smaku 2 pomidorki cherry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka sosu madziarów Folwark Wszystkich zainteresowanych sosami Folwark zapraszam do zakupów na Frisco.pl Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce mieszamy jogurt z sosem madziarów. Do miski przekładamy pokrojone
Słodkie okruszkichyba najpopularniejszym tajskim daniem serwowanym zarówno w restauracjach, jak i na ulicznych straganach. Nieodłącznym składnikiem tajskiego makaronu Pad Thai z krewetkami jest makaron smażony z jajkiem, doprawiony szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, tamaryndowcem i podawany ze świeżą kolendrą, a często także prażonymi orzechami. Tajski makaron Pad Thai z krewetkami w 2011 roku został uznany przez CNN Go jako jedno(...)odkrywaniu smaków Tajlandii zdecydowanie pomogą Wam produkty # House of Asia – są naprawdę dobrej jakości i jest w czym wybierać! Składniki: 200g makaronu ryżowego House of Asia 60 ml sosu rybnego House of Asia (można ewentualnie zamienić na sos sojowy) 60 ml soku z tamaryndowca (można zamienić na 30 ml soku z limonki, 30 ml wody i 2 łyżki sosu
Pociąg Do KuchniWitam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny i prosty w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych. Sos grzybowy możemy podać z ziemniakami, kopytkami, kluskami lub z tym z czym lubimy. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sosu grzybowego będziemy potrzebować: około 450 g grzybów leśnych 400 g śmietany(...)pęczka natki pietruszki 1 cebula (około 100 g) do smaku: sól, pieprz do smażenia: łyżka masła i olej Link do filmu z przygotowania: Sos grzybowy z grzybów leśnych Przygotowanie: Grzyby oczyszczam i dokładnie myję pod bieżącą wodą i odstawiam na durszlaku do osączenia. Jeżeli wśród grzybów mam maślaki to je obieram ze skórki. Następnie grzyby kroję na mniejsze kawałki. Natkę
Uwaga Babcia Gotujedługie gotowanie. Zamiast sera pleśniowego można użyć mozzarelli, nie polecam zamiany suszonych pomidorów na świeże, bo są za mało wyraziste w smaku. Jeśli nie mam passaty pomidorowej, sos przygotowuję z pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne(...)średni bakłażan kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju (użyłam po 1 połówce pomidora na 1 plaster bakłażana) kilka plastrów sera pleśniowego (użyłam Blue Stilton) sól do posypania bakłażana Sos: 200 g (ok. 3/4 szkl.) passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki soli szczypta czarnego
Codziennik Kuchennyżeberka. Czytam Wasze komentarze i wiem, że żeberka należą do ulubionych dań zwłaszcza wśród panów. Dlatego zrobiłam kolejną wersję dania z żeberkami w roli głównej, tym razem w sosie słodko - pikantnym z nutą chili... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych listek laurowy Sos: 120 g brązowego cukru (ok. ½ szklanki) ½ szklanki wody 4-5 ząbków czosnku ¼ łyżeczki chili 5 łyżek(...)jasnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy Wykonanie: Do dużego garnka wlałam wodę, zagotowałam z listkiem laurowym. Żeberka opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i włożyłam do ganka do gorącej wody. Przykryłam przykrywką i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około 45 minut. W tym czasie przygotowałam sos: Do rondelka wsypałam cukier i zalałam wodą. Wstawiłam
Kuchnia u KrysiSos do pizzy Oj, sos pomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować(...)pizzę, na którą leci dzisiejszy sos do pizzy . W doniczkach rośnie mi (niedawno dziewczyna kupiła) kilka ziółek i mam nadzieję, że po przesadzeniu do większych, będą sobie radziły lepiej niż pozostawione w kupnych plastikach, bo świeże zioła dają niesamowity smak. Oczywiście można użyć suszonych, ale naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby
BlendmanUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni, lodów, jogurtów. Takie gęste sosy są proste do przygotowania, nie wymagają dużej liczby składników (w zasadzie wystarczą dwa), sami decydujemy o stopniu słodkości oraz o konsystencji, jaką chcemy uzyskać (pamietać należy, że sos odrobinę(...)gęstnieje w trakcie studzenia). Przygotowując takie sosy nie używam cukru. Ponieważ robię porcje od razu do zjedzenia, nie muszę martwić się o konserwowanie cukrem. Jako słodzików używam naturalnych miodów lub ziołomiodów. Składniki: koszyczek malin (400 – 500 g) 1 laska wanilii z ziarenkami lub bez* 1-2 łyżki naturalnego miodu o neutralnym smaku lub ziołomiodu (używam ziołomiodu malinowego) Przygotowanie
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)pomidorków cherry (różnokolorowych) 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)pomidorków cherry (różnokolorowych) 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować
Moja Delicjaprzypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost rozpływały się w ustach. Danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Dobrze się mrozi. Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli(...)łyżeczce: suszonego tymianku, oregano, ziaren kolendry, czerwonej słodkiej papryki i kminu rzymskiego, sól morska, ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, szczypta chili w proszku WYKONANIE Kolendrę, tymianek i kmin rozcieramy w moździerzu. Mieszamy ze słodką i ostrą papryką papryką, oregano, szczyptą soli, pieprzem i 1 łyżką
cool and mintySoczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> W każdym razie , dla tych, co tak, jak ja , lubią smak chrzanu w połączeniu z mięsem , będzie to poezja ..reszta niech .., no niech po prostu nie je sosu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dobra dość chrzanienia o chrzanie , czas na gotowanie ! Składniki : 1 kg schabu
Ogrodnik w podróżyDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową pizze na ziołowym cieście z sosem bolognese. Przygotowanie nie sprawi Wam kłopotów. Pizza jest pyszna, sycąca i powinna posmakować każdemu. U nas zawsze znika dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie. Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese. Pizze doprawiłam przyprawą Skworcu. Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu 2 opakowania drożdży instant (2x7g) odrobina oleju (około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis, swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był
Słodkie okruszkiKiedyś uwielbiałam sos serowy z proszku znanych firm, dziś baaardzo rzadko po takowe sięgam. Postanowiłam spróbować zrobić własny. Wyszedł obłędny. I najlepszy zaraz po przygotowaniu. Do tego bardzo prosty, tani i szybki. Nie robiłam ze zwykłego sera żółtego, bo już wiedziałam, że ser topiony lepiej się rozprowadza, chociaż niestety najzdrowszy to on nie jest. Wiem o tym, jednak nie umiem(...)niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze wymieszaj, podgrzać i podawać
Anioszek w kuchniświeżego szpinaku lub 1 paczka mrożonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe masła sól pieprz gałka muszkatołowa Farsz łososiowy: 500 g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 150 g jogurtu naturalnego 500 ml mleka 200 g żółtego sera 1 duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Najpierw przygotujemy farsz szpinakowy: Jeśli(...)cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy : W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy aby składniki się połączyły, a następnie zalewamy je mlekiem i energicznie mieszamy. W czasie gdy sos będzie gęstniał należy
Smaczne PotrawySos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Używam go przeważnie do dań mięsnych (np. do smażonej piersi z kaczki, lub piersi indyka , bo z nimi smakuje po prostu pysznie!). Do dań słodkich nadaje się także(...)lodami . Jak już wspomniałem, jest idealny w smaku, a wszystko to dlatego, że jest na bazie czerwonego wina ! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób. Inne przepisy na sosy są TUTAJ. Sos żurawinowy - przepis: Składniki: 300 g świeżej
Kuchnia Łukasza