sosy - 72234 przepisów (strona:218/4816)

Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami 141

Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami, czyli pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Za oknem gdy robiłam to danie padał śnieg, a ja marzyłam o słońcu i pięknej pogodzie. :) Marzyłam o obiedzie, który rozgrzeje mnie od środka.  Czy Ty też lubisz dania gdzie jest pyszny aromatyczny sos, pełen warzyw(...)tego kurczak. Ja szczerze uwielbiam :) I takie właśnie jest to danie  Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami ( porcja dla 5 osób na obiad )  1 kurczak ( podzielony na części )  2 cebule  4 ząbki czosnku  1,5 litra sosu pomidorowego  1 łyżeczka suszonej bazylii  1/2 łyżeczki pieprzu  1 łyżeczka brązowego cukru

Kuchnia na wzgórzu
Lasagne 179

Klasyczna włoska lasagne z sosem bolognese, sosem beszamelowym i mnóstwem żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na lasagne: 200-300 g makaronu do lasagne 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego(...)łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 500 g tartej gołdy Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml tłustego mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na początek przygotowujemy

My Culinary Art
Meksykańskie enchiladas 148

Dzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli(...)awokado, 10 pomidorów koktajlowych, 6 łyżek oliwy, pęczka natki świeżej kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu, który decyduje o smaku dania. Do rondla wlałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej drobno posiekaną

Wyprawy kulinarne
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 194

sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy(...)być wyczuwalny. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając. Najwygodniejsza do mieszania jest trzepaczka balonowa – bardzo pomaga w tym, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka sos w dalszym ciągu mieszamy i czekamy, aż całość ponownie zgęstnieje gdy sos osiągnie już odpowiednią temperaturę (zdjęcia jak zawsze powiększają się – zobaczycie na nich dokładnie konsystencję beszamelu ).   Zdejmujemy

Karo in the Kitchen
Tarta z gruszkami i karmelem 234

Tarta z gruszkami i karmelem to propozycja pysznego kruchego ciasta, wypełnionego kremowym nadzieniem i aromatycznymi gruszkami, z dodatkiem sosu karmelowego. Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga kilku etapów: upieczenia ciasta kruchego, przyrządzenia nadzienia oraz owoców, a także sosu karmelowego. Całość dobrze ze sobą współgra smakowo, a jeśli wykorzystacie miękkie, soczyste gruszki, będzie także rozpływać się w ustach. Swoją(...)serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki 30% 10g masła Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko i ekstrakt

Smakołyki Bereniki
Sos tatarski 162

Sos tatarski to jeden z bardziej znanych i zarazem uniwersalnych dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej(...)ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin, jajek lub czegokolwiek innego co nam w takim połączeniu odpowiada. Sos tatarski jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami

Kulinarna Pokusa
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 194

Ciekawa wersja popularnej pizzy na której zamiast klasycznego sosu pomidorowego pojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni. Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży(...)mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 250 g surowego łososia bez skóry Sos Koperkowy:   3 łyżki drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka 100 ml śmietany 18%   Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - Sposób

Słodka Strona
Sos z pomidorków koktajlowych do słoików 333

następnym roku mamy w tym miejscu kilkanaście-kilkadziesiąt sadzonek. Obrodziły w tym roku niesamowicie, więc spożywanie na bieżąco nie wystarczy, by zjeść je wszystkie. I zrobiłam z nich sos. A teraz pachnie mi w całym mieszkaniu pysznym, słodkim tylko od pomidorków i pięknym w kolorze mazidłem, które spożytkuję do makaronu, pizzy i jako zamiennik ketchupu. Składniki(...)sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych cebula jalapeno (ilość to kwestia gustu) łyżka octu 4 ziarna ziela angielskiego 16 ziaren kolorowego pieprzu Pomidorki umyć, obrać z szypułek. Większe pomidorki przekroić na połówki, mniejsze wrzucić do gara w całości. Gotować pomidorki ok. godzinki (łącznie z doprowadzeniem do wrzenia) na małym ogniu. W trakcie dorzucić rozdrobnioną cebulę i chili. Gdy sos ostygnie, zmiksować

Weekendy w domu i ogrodzie
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 204

Zdrowy obiad. Pierwsze zielone szparagi i młody kalafior – delikatne i smaczne same w sobie. Sos holenderski to kapryśny zawodnik. Ale nie wtedy, gdy weźmie się go znienacka i za łeb – blenderem! Dzisiaj na talerzu dietetyczne warzywa – 100g ugotowanych szparagów to tylko 18 kalorii, 100g kalafiora – 25 kalorii. Malutko! Szparagi to przede wszystkim potas, magnez, fosfor i wapń. W kalafiorze znajdziemy(...)potas, magnez, mangan i bogactwo witamin z grupy B. Oba te warzywa to bogactwo smaku i przy okazji – błonnika. Co można podać do nich zamiast sosu polskiego, czyli tartej bułki zrumienionej na maśle? Majonez to żółtka utarte z oliwą. A sos holenderski – żółtka utarte z masłem. Sos ten jest bazą sosu berneńskiego (z dodatkiem estragonu), maltańskiego (ze skórką i sokiem

Karo in the Kitchen
Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek 149

można zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla!   Składniki: 1 cebula drobno posiekana 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (pocięte na ćwiartki) ½ szklanki dobrego czerwonego wina ½ szklanki dobrego ketchupu 1/3 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki cukru(...)łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki czosnku w proszku tabasco (opcjonalnie łyżeczka) 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek   Przygotowanie:   Zacznijmy od zeszkliwienia w rondelku cebuli i czosnku z odrobią oliwy z oliwek na średnim ogniu. Następnie do rondelka dodać pokrojone truskawki i całość gotować około 5 minut mieszając

naRuszcie
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 175

Sos ten jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 4 szklanki jagód ¼ szklanki Whiskey 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sriracha 1 łyżeczka soli(...)cedzakowej zmiażdżyć jagody do formy przecieru. Dodać resztę składników, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 40-45 minut, aż sos zgęstnieje i zredukuje się o 1/3. Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla appeared first

naRuszcie
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 151

trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich  białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie coś z sosu holenderskiego i berneńskiego, a do tego czuć(...)wspaniały aromat pomarańczy. Jest wyrazisty, kwaśny, a jednocześnie ma w sobie odrobinę pomarańczowej słodyczy. Podstawą sosów tego typu zawsze jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka

DefinicjaSmaku
Domowy makaron szpinakowy z sosem pomidorowo-twarogowym 137

mnie Madzia zaskoczyła. Poważnie. Zrobiła makaron szpinakowy i do tego sos pomidorowo-twarogowy. Heh, na dwa dni wyżerkę miałem. Ale z tym sosem to w ogóle zabawnie było, bo zrywa się z rana Madzia z łóżka i wykrzykuje, że wymyśliła sos, że jej się przyśnił! Sos z twarogu! Leci do internetu, patrzy, szuka, no i znalazła. W sumie(...)wymyśliła go, bo są przepisy w necie na taki sos, ale Madzia twierdzi, że nigdy o nim nie słyszała i się jej przyśnił. W sumie fajnie, też chciałbym mieć kulinarne sny :) Albo chociaż gołe baby żeby mi się śniły. Ale nie, ani jedno, ani drugie. I co to człowiek ma z tego życia, nawet sny są na przekór. Eehhh

Marder&Marder Manufacture
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 161

Pyszne, nieco zaskakujące, połączenie łososia i sosu z kiszonych ogórków.  Łososia gotowałam w wolnowarze. Ten sposób przygotowania łososia, podpatrzony tutaj  okazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony   Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko(...)cienkie plasterki 1 liść laurowy 5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i   Pietruszka 1/2  łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 1/2  łyżeczka soli  sos 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki

Stare Gary
Duszone szparagi z cukinią w sosie "3 sery" - na przekąskę lub obiad 179

cieszyć póki mamy okazję (a zwłaszcza szparagami!). Duszone w oliwie smakują nieziemsko! Nie rozgotowane, nie spalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka serka topionego, kilku plastrów sera żółtego, ziół, śmietany(...)wody. Tak jak już w poprzednim poście pisałam "potrzeba matką wynalazków" i wynalazła tym razem własnie ten sos :) Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Podejrzewam, że wiele osób pomyśli, że danie z samych warzyw i sosiku jest lekkie i raczej pasuje na przekąskę niż na obiad... jednak niech nikogo nie zmyli niepozorność warzyw! Z sosem serowym są naprawdę syte. Taki

Jedzeniomania