Bitki wieprzowe w sosie własnym, niezwykle delikatne i pyszne danie. Podasz je do kaszy gryczanej, potraw z ziemniaków (np. kluski śląskie, kopytka), oraz posiekanych ogórków kiszonych, warzyw lub ulubionych surówek. Bitki wieprzowe świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz z zasmażanymi buraczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki(...)sosie pasują na uroczysty obiad lub kilkudniowy posiłek w tygodniu. Super obiad do pracy, z rozmaitymi dodatkami. Delikatne mięso przełamiesz dodatkiem surówki z kiszonych ogórków . Jeśli chcesz urozmaicić bitki wieprzowe w sosie dodaj kilka posiekanych pieczarek lub pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę albo połowę cukinii (przesmaż je razem z cebulą i czosnkiem, dalej postępuj zgodnie z przepisem). Zapraszam
Zasmakuj Kuchnikwaśną śmietaną, z wędzonym łososiem czy w wersji z sałatką, hummusem i jajkiem sadzonym. Tym razem przygotowałam dla Was wersję która może być idealną propozycją także na obiad. Sycący sos pieczarkowy ze śmietaną będzie tu idealnym dodatkiem! Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku , Instagramie , Pintereście , YouTubie(...)ziemniaków i marchewki – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami łosoś w sosie chrzanowym PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Przygotowanie : 25 minut Składniki placki: – 5-6 ziemniaków – pół średniej cebuli – 1 jajko – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – olej do smażenia Składniki
nietylkopasta.plinnym rodzajem mięsa i inną kapustą. Postanowiłam w końcu iść na łatwiznę i zrobić to tak jak trzeba. Jest mielona łopatka, biała kapusta i inne cebule. Z sosem też poszło szybko. Na początku chciałam się bawić w smażenie cebuli, ale ostatecznie z tego zrezygnowałam. Wymieszałam passatę z wodą, doprawiłam i już. I tak, wiem, gołąbkami nie można nazwać tej potrawy(...)Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół szklanki suchego białego ryżu 1/4 białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz (przepis na około 8 dużych gołąbków) Ryż gotujemy al dente, studzimy
KardamonovyDodaj do koszyka Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem: gratin ziemniaczane polędwiczki z szynką parmeńską Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami Kurczak caprese Boeuf bourguignon – przepis Julii Child Sznycel z indyka Gulasz z indyka Makaron Boeuf Strogonow Pieczona polędwica wieprzowa Kotlety mielone z mozzarellą Placek po węgiersku Roladki z indyka(...)mozzarellą i suszonymi pomidorami POLĘDWICZKI W SOSIE KURKOWYM Przygotowanie : 45 minut Ilość porcji: 2 Składniki polędwiczki: – 300-400 g polędwicy wieprzowej – 200 g kurek – 2 łyżki oliwy – pół białej posiekanej drobno cebuli – 50 ml białego wina – 4 łyżki śmietany 18% – sól, pieprz Składniki ziemniaki z fasolką: – 8-10 mniejszych ziemniaków (jeśli są bardzo malutkie to więcej) najlepiej młodych – 1 szklanka
nietylkopasta.plSos na bazie jogurtu i świeżego koperku to świetny dodatek zarówno do sałatek jak i mięs czy ryb. Sos jogurtowo-koperkowy jest lekki, delikatny i wyrazisty w smaku. Z pewnością urozmaici każde danie. Przepis na sos jogurtowo-koperkowy jest bardzo prosty i składa się zaledwie z kilku składników. Koniecznie polecam wypróbować! PRZEPIS NA SOS JOGURTOWO-KOPERKOWY Składniki 250 g jogurtu(...)naturalny połączyć z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem. 2. Doprawić szczyptą cukru, solą oraz pieprzem do smaku i całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. 3. Gotowy sos najlepiej wstawić do lodówki na około 30 minut aby smaki się przegryzły. Artykuł Sos jogurtowo-koperkowy pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 puszka czarnej lub białej fasoli – 1 puszka kukurydzy – 1 łyżka płatków chilli (lub więcej) – oliwa do smażenia, sól i pieprz Składniki sos beszamelowy: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE : Chilli con carne: Czosnek oraz cebulę drobno pokrój. Na patelni(...)czasu do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorową i dalej gotuj. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością chilli, ja zwykle tak robię. Po około 15 minutach kiedy sos nieco wyparuje dodaj odsączone z nadmiaru płynu puszki z czerwoną fasolą, białą fasolą i kukurydzą. Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta! Beszamel
nietylkopasta.plMakguksu, czyli makaron gryczany, warzywa i fantastyczny sos Makguksu to sałatka, która jest lokalną specjalnością w prowincji Gangwon w Korei Południowej i jej stolicy Chuncheon. Sałatka Makguksu jest dalekim kuzynem wczorajszego Bibimbapa , gdzie ryż zastępujemy makaronem gryczanym a preparowane warzywa, surowymi. Makguksu to idealne danie na gorące dni, ponieważ makaron musi być zimny, a świeżość i chrupkość dowolnych warzyw(...)sprawia, że można je porównać do… Lodów czekoladowych w wakacje 😉 Przeglądając kilkanaście przepisów na Makguksu, każdy z kucharzy podkreślał, aby sos przygotować przynajmniej 24 godziny przed podaniem. I faktycznie po zrobieniu i spróbowaniu sos wydaje się…niedobry. Ale po 24 godzinach, kiedy smaki przejdą sobą, uzupełnią się, pomieszają, wypełnią, każda ich cząstka, komórka, dotknie siebie namiętnie
RafalCookFilet w sosie miodowo-sezamowym jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Jako dodatek, młode marchewki blanszowane w miodzie, posypane sezamem. Sprawdzi się również ryż czy frytki z batatów. Zapraszam po przepis. Składniki Sos 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 łyżki ketchupu łagodnego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 kubka wody łyżka nasion sezamowych prażonych(...)wyjęciu nadmiar jogurtu osuszyć ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety na wolnym ogniu, na złoty kolor. Do garnka wlać miód, olej sezamowy, sos słodkie chili, sos sojowy, ketchup oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.Włożyć filety, polać sosem i dusić kilka minut. Na koniec posypać prażonym sezamem. Podawać z młodymi marchewkami, ryżem
gotuj ze mnąDomowy sos czosnkowy to aromatyczny i wyrazisty w smaku dodatek do wielu dań i sałatek. U mnie w domu przyrządzamy go bardzo często, ponieważ go uwielbiamy i jest zdecydowanie lepszy niż ten kupiony w sklepie. Domowy sos czosnkowy świetnie smakuje z frytkami, nuggetsami, na pizzy, czy też użyty do polania sałatki. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszny sos czosnkowy(...)bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem ziół. PRZEPIS NA DOMOWY SOS CZOSNKOWY Składniki 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz szczypta soli Wykonanie 1. Do miski wrzucić 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszać składniki do uzyskania jednolitej konsystencji
Alle Dobre!Schab w sosie własnym Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu , a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam pyszny schab w sosie własnym - wymaga minimum składników i pracy. Kruchy schab w sosie własnym z cebulą wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Sos do schabu będzie ciemny i smaczny tylko(...)koloru. Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. Bitki schabowe w sosie własnym dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam również polędwiczki wieprzowe w sosie
Lekcje w kuchniPyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube rurki cannelloni nadziewane farszem ala bolognese zapieczone w sosie beszamelowym z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni, szczególnie, że mam w domu makaronożerców J choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Wszystkie składniki do przygotowania(...)wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 600 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii Szczypta tymianku Szczypta rozmarynu
Wanilia i KardamonLubię eksperymentować z ajvarem. Parę dnie temu wpadłam na pomysł ugotowania schabu w sosie własnym z dodatkiem ajvaru. Tylko wtedy nie ugotowałby się w sosie własnym. Postanowiłam więc po prostu go upiec, nie spodziewając się za wiele. Na początku zresztą wyglądał dość pospolicie. Na szczęście większość potraw na początku wygląda średnio, a finalnie powstają dość ładne potrawy. Cóż, jemy także(...)oczami. Co do ajvaru, najlepszy będzie oczywiście domowy. Myślę, że w tym roku zrobię parę słoików swojskiego sosu. Muszę poczekać tylko na sezon paprykowy. Do przepisu użyłam kupnego, ale w sumie z dobrym składem. Tzn. z dobrym pod kątem braku chemii i polepszaczy. Bo jeżeli chodzi o smak, domowy nie ma sobie równych – przynajmniej ja nie spotkałam takiego cuda
Kardamonovy