zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję za to, że pozwolili mi wtargnąć z moim obiektywem(...)zachwyciły nas swoim smakiem. Wygląd i oryginalny sposób podania zdecydowanie na plus. Jednak samo nadzienie mogłoby być lepsze. Wybraliśmy pierogi z krabem i selerem naciowym oraz indykiem i grzybami mung. Krab okazał się oszukany — paluszki krabowe, które rzecz jasna lubię, ale dobrze wiemy, ile wspólnego mają one ze wspomnianym skorupiakiem. Sam indyk zaś był smaczny, lecz bez szału. Największym bólem
Food Squareavocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać. Pomidory równomiernie się ususzą i nie przypalą. Ja wysuszyłam je w piekarniku. Temperatura 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli macie(...)kapary. Można użyć też świeżych ziół dla wzmocnienia smaku. W garnku zagrzałam oliwę. Nie powinna się zagotować! Nie może być za gorąca bo pomidory się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy . Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia
potrawyregionalnePyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek
karmelowynaszej kuchni. Nie zapomnimy wspaniałej jadłodajni z Wrocławia nazywanej "VEGA", może bywaliście w niej na początku lat 90-tych. Hehe wspaniałe były tam gołąbki z ryżem i grzybami z sosem grzybowym, nie mówiąc o kotletach ziemniaczanych. Kto pamięta ręka do góry :) Istnieje nadal, jednak teraz prywatna lecz wciąż wegetariańska. Tak więc postaramy się przypomnieć Wam kilka takich fajnych dań(...)bulionu warzywnego i odrobina sosu sojowego. Gotujemy do czasu kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie. Jeśli już są to czas na ogórki kiszone, które ścieramy na grubych oczkach tarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę i zaprawiamy zupę jogurtem rozmieszanym z odrobiną mąki. Zagotowujemy i doprawiamy, jeśli jest potrzeba. Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem :) Pychotka ! jedzcie
vegetanieŚwięta zbliżają się nieuchronnie, a ja w ogóle nie czuję ani ich klimatu, ani nie mam czasu na ich staranne zaplanowanie. W tym roku zajmę się
W mojej kuchnipysznym chłodniku ogórkowym , dzisiaj coś konkretniejszego, wszak na dworze już tylko 29"C. Wręcz chłodno przy wczorajszych 40"C. Dzisiaj coś szybkiego i baaardzo smacznego. Duuużo grzybów, kurczak, mascarpone, świeże zioła (tymianek i rozmaryn), ulubiony makaron, do tego cebula z czosnkiem i mamy przepyszny, w miarę szybki obiad. Ja dodałam jeszcze trochę mleka kokosowego, które nadało całości lekko orientalnej(...)Wsypujemy świeży rozmaryn (igiełki oderwane z łodyżek) oraz tymianek pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać
Smaczne ZdroweRybne ABC", z którego dowiemy się: jakie są najbardziej popularne ryby i owoce morza, a także każdą z nich pooglądamy na obrazku, po czym poznamy, że ryba jest świeża, jak prawidłowo przechowywać ryby, skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu, jak zabrać się do ryby, poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się(...)tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara
bistro mamapełni. Wszystko kwitnie. Uwielbiam tę porę roku, kiedy otacza nas soczysta zieleń młodych listków i świeżej trawy. Ale maj to także matury. Ponieważ trwają również różnorodne szkolenia, jestem w szkole sama. Siedząc na egzaminach i czekając na kuriera spędzam w pracy po kilkanaście godzin każdego dnia. Sporo jest w tym roku zamieszania z egzaminami maturalnymi: stara i nowa formuła, poziom(...)sałatki. Zrobiłam sos tatarski, który podałam z jajkami na twardo. Był pyszny. Smakował wszystkim. Polecam. Składniki: • 4 ogórki konserwowe • 6 marynowanych pieczarek • 2 jajka ugotowane • majonez • 1 łyżka chrzanu • 2 łyżeczki jogurtu • sól • pieprz • sok z cytryny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Ugotowane i ostudzone jajka na twardo obrać i podzielić na białka i żółtka oddzielnie. 2. Ogórki, grzyby i białka
W mojej kuchnigłówne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko mi opisać jego smak), ale najlepsza(...)czym zachwycać. Za to tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!domu lubimy najbardziej. Lepimy je nie tylko na święta z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym, lecz także w ciągu roku. Z mięsem, z grzybami, z serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje do każdego farszu. Do ciasta(...)będą miały ładne kształtne brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotujcie w osolonym wrzątku około 10 min. Podawajcie z olejem, skwarkami i cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego:) U nas w domu lubimy, oprócz świeżo wyjętych pierogów z wody, także te odsmażane. Są przyrumienione i chrupiące. Podajemy je z cebulką i boczkiem posypane drobniutko startym parmezanem. Jak szaleć
Zasmakuj KuchniPo obejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków. Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś
Apetyczna babeczkaGarfielda. Jego miłość do spania i kawy, nienawiść poniedziałków i ogólna złośliwość, to wartości, które staram się pielęgnować w sobie. Co powiedziałby Garfield na (o zgrozo) wegetariańską lazanię? Bez sosu bolońskiego? Herezja! W książce kucharskiej Garfielda (którą posiadam dzięki Moni) są aż trzy przepisy na tą potrawę- wszystkie z mięsem. Czy powinnam się wstydzić swojej niegarfieldowej postawy? Śmiem twierdzić(...)LAZANIA Z DYNIĄ ok. 1,5kg dyni Hokkaido 500g twarożku śmietankowego 125ml śmietanki 36% 2 żółtka 200g mozarelli gałka muszkatołowa 2 łyżki masła ok. 20 listków świeżej szałwii 1 grzybowa kostka rosołowa sól i pieprz do smaku opakowanie świeżego makaronu lasagne (może być suchy, ale trzeba go wcześniej obgotować) niewielki kawałek sera Bursztyn na wierzch Dynię myjemy
les mirabellespaprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki* mąka(...)mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).Obrane cebule kroimy w piórka.Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz
Ostra na SłodkoTe roladki są świetną propozycją na świąteczny obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować
Smakołyki Asi