sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:26/34)

Zupa pieczarkowa Prezydentowej 170

ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (koniecznie!-to wspaniałe zioło do grzybów) nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam(...)dokładnie pieczarek wybieram 10-12 małych (jak widać na zdjęciu, miałam malutkie pieczarki, jeśli mamy większe, należy przekroić je na ćwiartki) podsmażam na złoto na maśle z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, podsmażone wrzucam do bulionu z warzywami.  3. Pozostałe pieczarki ścieram na tarce, wrzucam na tę samą patelnię, podsmażam na kolejnej łyżce masła, również z pieprzem, przykrywam, duszę

Kuchnia Prezydentowej
Rolada z szynki z grzybami leśnymi wg Aleex 136

grzybów leśnych • 1 duża cebula • olej • przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione Sposób przygotowania: 1. Grzyby rozmrozić, świeże oczyścić i pokroić na kawałki, opłukać. 2. Cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć cebulę. 4. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, udusić. 5. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć(...)otrzymać jeden duży lub dwa mniejsze płaty. 6. Płaty mięsa rozbić, oprószyć przyprawami. 7. Na każdym płacie mięsa równomiernie rozłożyć grzyby. 8. Mięso zwinąć w roladę. Uformować ją za pomocą nici. 9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć rolady na złoty kolor z obu stron. 10. Rolady przełożyć do brytfanny, podlać szklanką bulionu (łatwiej będzie je piec

W mojej kuchni
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 248

przyjemnie jak przebiega ich zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw(...)Farsz na bazie kurek, koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można ją zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem. Rogaliki równie

Symfonia Smaków
Makaron pełnoziarnisty z duszonymi warzywami , olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i Grzybami Mun 160

których jest brokuł,kalafior i młoda marchewka ugotowane osobno różyczki świeżego brokuła zielonego Grzyby Mun u mnie Skworcu liście kolendry  Skworcu Karahi Chicken Masala – przyprawa bez chemii  Skworcu scaglie di parmiggiano Najpierw ugotuj lub uparuj brokuły. Odstaw na pózniej. Namocz grzyby Mun , przynajmniej 30 minut. Uwaga, grzyby zwiększają obiętność nawet pięciokrotnie! Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę(...)zimno, u mnie spisał się rewelacyjnie na ciepło!  Dodaj mrożonkę trzyskładnikową i zamknij garnek. Duś. Pokrój grzyby w paseczki, dodaj do jarzyn. Dopraw pieprzem ziołowym , olejem jeśli chcesz dodac bardziej wyrafinowanego orzechowego smaku. Gotuj do miękkości na małym ogniu, w sosie własnym. Ugotuj fusilli al dente. Makaron pełnoziarnisty Fusilli Green Spoon to pełnia smaku polskich zbóż. Smak i forma

Z Kuchni Do Kuchni
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym. 656

kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów. Nie rozpadają się i zachowują jędrność. Idealnie nadają się na farsze  (sprawdźcie przepis Marzeny na polędwiczki ) i do sosów, w których chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka(...)wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części. Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i obficie posypać posiekaną natką

zadanie-gotowanie
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 200

tego kurki, w końcu mamy na nie sezon, oraz kilka suszonych pomidorów, wiejskie jaja i odrobina żółtego sera. Całość podana z domowym ajwarem wymieszanym z łagodnym keczupem i posypana świeżym szczypiorkiem. Danie może niezbyt wykwintne, ale super smaczne!     Składniki: 2-3 grahamki (w zależności od wielkości bułeczek) 3 jaka 250 g kurek 3 suszone pomidory (w oliwie(...)powstały łódeczki. Środki kajzerek można ususzyć i zrobić z nich tartą bułkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, ja wykorzystuję tę z suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej kurki (większe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą

Kulinarne Inspiracje
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 199

następnie parzymy ją świeżo zagotowanym wrzątkiem. Pozwoli to pozbyć się goryczy z kaszy. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy połamane suszone grzyby, mieszamy żeby równomiernie się rozłożyły – zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy na maciupkim ogniu, nie mieszając kaszy, około 20 minut. Wyłączamy gaz, pokrywkę zostawiamy, kaszę z grzybami odstawiamy na 10-15 minut. Wchłonie całą wodę a grzyby będą miękkie(...)ciecierzycę, kaszę jaglaną z grzybami i usmażoną cebulę z czosnkiem w dużym naczyniu. Wlewamy whiskey, połowę oleju i masę dokładnie blendujemy lub przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa. Grube przyprawy – jałowiec, ziele, liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy

Karo in the Kitchen
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 215

gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki białego muscatu półsłodkiego Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianku. Przesmażamy(...)piekarnika pod przykryciem na 60 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji góra - dół. Po tym czasie ściągamy pokrywę i podlewając co jakiś czas mięso z góry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin -1/4 szklanki bulionu -sezam uprażony około 2 łyżek -łyżka masła

BaRepas
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 402

Jedzenie inspirowane Chinami powinno być bogate w smaki, szybkie i proste w przygotowaniu. Co więcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w

Nerds Kitchen
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55846

części w poprzek. Na środek nakładamy dwie łyżki farszu i składamy na pół, sklejamy boki. Pieczemy do 20 minut w 210 stopniach. I gotowe! 3. Łazanki z kapustą i grzybami - wersja uproszczona Łazanki wydawać by się mogły dość pracochłonną potrawą. Ale według mojego przepisu- pójdzie o wiele szybciej, bo robimy z gotowego makaronu łazanki, pieczarek i kapusty kiszonej niegotowanej. Składniki(...)Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 194

Wczoraj moja teściowa zrobiła nam smaka na kurki. Plan na obiad był zupełnie inny ale... długo nie myśląc polecieliśmy w niedzielne popołudnie do sklepu po potrzebne

Pyry na Gaz
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 199

łatwy sposób na przygotowanie tego mięsa, jest to jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone , polecam gorąco. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 500 g karkówki(...)paski 1 bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry 150 g pieczarek pokrojonych w plastry 250 g ulubionego sosu pomidorowego lub keczupu (ja dałam sos marinara ) 150 g startej na tarce mozzarelli (lub innego ulubionego sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj sporej wielkości naczynie do zapiekania

karmelowy
Smakowite wakacje 206

jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta(...)małym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy wracać do Polski. Wiewióra pozdrawiała z Pragi :) Pisałam Wam, że Karpacz kulinarnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini pizze. 157

     Pyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek

Rozpustne gotowanie
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 159

Policzki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych

Ostra na Słodko