sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:24/34)

WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN 165

  Danie z woka przyrządza się bardzo szybko.  Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki. Samo smażenie zajmie chwilkę. Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński

potrawyregionalne
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 284

zlewamy do dużego garnka.   Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin(...)była pierwszą na liście 50 najlepszych restauracji na świecie. SKŁADNIKI 1,2kg skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku

Karo in the Kitchen
Tagliatelle z kurkami i boczkiem 189

Już wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 161

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i

Di gotuje
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 199

Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach

Słodko-Słony Świat Ilony
Szaszłyki z kurczaka 141

usuwamy gniazda nasienne, kroimy na paski, a następnie w większą kostkę. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki w przypadku większych grzybów. Jedna wersja szaszłyków jest na słodko - z papryką i brzoskwinią. Na patyczki nabijam kolejno - paprykę, kurczaka i brzoskwinię. Przyznam, że nie byłam przekonana do owocowych dodatków do mięsa(...)smaki, poza tym są to produkty łatwo dostępne. :)  Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20 minut Szaszłyki podałam z frytkami, sosem czosnkowym i ketchupem. Świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i świeże surówki. W sezonie grillowym śmiało można wykorzystać ten przepis do zrobienia w plenerze. Smacznego

Cooking Monster
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 197

NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się za resztę przepisu. 2. PODZIAŁ MIĘSA (15 min) Teraz będzie krok nieco hardcorowy, ale pamiętajcie, że prawdziwy Wiedźmin nie boi się żadnych wyzwań. Świeżą tuszkę z zająca lub królika myjemy, wyciągamy(...)jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI ORAZ WĄTRÓBKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na to odsączone z wody grzyby (wodę z moczenia dolewamy do przecedzonego wywaru z mięsa). Smażymy je kilka minut na średniej mocy do zrumienienia, po czym

Nerds Kitchen
Cebularz lubelski 274

przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów Polski. Były już: pyry z gzikiem, karp smażony z sosem szarym, piróg biłgorajski, kwaśnica na gęsinie i zalewajka z grzybami.  Teraz przyszła pora na wspólne pieczenie cebularzy.  Cebularz lubelski, to jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak(...)składników, bo znikają u mnie w domu w oka mgnieniu. Przepis na cebularze podaję za  Codziennikiem Kuchennym .  Składniki na 6 cebularzy: 25 dkg mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1 jajko  3 dkg masła 1/2 łyżeczki soli Na wierzch ciasta: 2 duże cebule 1 płaska łyżka maku 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na domowy ser i chleb
Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina 133

Kocham lato! Za to całe dobrodziejstwo, za te smaki, na które czeka się cały rok! Za te wyjątkowe i pyszne chwile spędzone razem przy stole, za posiłki jedzone na świeżym powietrzu, za radość z prostych rzeczy. Bo czy potrzeba czegoś więcej by sprawić szczerą radość i uśmiech na twarzy naszym najbliższym, niż przepyszny posiłek z dostępnych sezonowych produktów? Każdy(...)kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina.  Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już Wam zdradzać sekret, a niech tam, potrzymam Was jeszcze chwilę w niepewności, ale zaraz się przekonacie! Sprawdźcie listę składników, i ugotujmy coś pysznego razem ;-) SKŁADNIKI: - 250 g grzybów - kurki - 1 opakowanie

SMYKWKUCHNI
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 157

Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła, 100 g kurek, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, sól do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: M akaron: Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można(...)każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z sosem

Moniki Smakołyki
Zupa bryndzowa 287

drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku(...)wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą .   Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Udziec sarny z sosem z grzybów 136

listki laurowe, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka listków świeżego tymianku, 50 g słoniny – najlepiej wędzonej, skóra z tłuszczykiem z wędzonki – prawdziwej! 2 cebule, 30 g podgrzybków suszonych, 2 gałązki świeżego tymianku, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, ok. 200 ml wody, 5 łyżek masła, sól, pieprz, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć mięso. Słoninę pokroić w niewielkie(...)półplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone grzyby oraz tymianek. Podsmażyć razem około 5 minut. Wlać wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki

królestwo garów
Rolady drobiowe z farszem pieczarkowo - pomidorowym z szybkowaru 214

farszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce(...)robota kuchennego i delikatnie zmiksuj - wystarczą dosłownie dwa krótkie impulsy - składniki mają zostać tylko nieznacznie rozdrobnione, nie ma wyjść papka (patrz: zdjęcie poniżej) Cebulka na patelni. Dodane grzyby. Grzyby podsmażone z cebulką. Nieznacznie rozdrobione grzybki z cebulką, przełóż pieczarki z powrotem na patelnię, dodaj przetarte pomidory, czosnek i szczyptę cukru lub stewi (więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne) dodaj

Szybko Szybkowar
Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu 144

surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku. Składniki 500 g marchewki 1 jabłko 1 cebula  3 ząbki czosnku(...)siekamy i mieszamy z resztą składników. Sos dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy. Olej rzepakowy podgrzewamy i gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty. Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami

My Chcemy Jeść
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 173

sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać. Jedną z nich odkładamy na bok, będzie częścią farszu. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki. Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy sosem(...)ściemniały.  Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak. Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania