sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:19/34)

Najnowsze smaki czyli wspomnienia z Tajlandii. Oj będzie się działo :) ! 273

Trochę mnie nie było ale już wróciłam z głową pełną pomysłów. Prawie miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i

Jemy Pijemy
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 242

Gołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny  J Składniki(...)duże białe cebule, 3   łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy

Moniki Smakołyki
Światowy dzień makaronu 185

Ekologiczne fusilli z kurczakiem i suszonymi pomidorami Nie da się ukryć, że mięsne sosy do makaronu dominują w mojej kuchni. Czasami jednak zdarza się, że i moje kochane dzieci skuszą się na wegetariański makaron, co mnie jeszcze bardziej zachęca do ich przyrządzania. Makaron gemelli z grzybami i pesto Zapiekanka z makaronu, cheddar i kalafiora Uwielbiam tradycyjne włoskie pasta(...)kupuję je na wagę…mięsiste, oleiste…po prostu coś na ząb! Do makaronu…niezastąpione. Muszę przyznać, że rzadko kiedy gotuję makaron osobiście. Lenistwo, ale często kupuję świeży makaron na wagę w jednym z butików z włoskimi specjałami. Może gwiazdka się do mnie uśmiechnie i pod choinkę dostanę maszynkę do makaronu… Lasagne , cannelloni , pappardelle …Niech żyje

codojedzenia
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 335

kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków)  składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz 250 ml białego wina (np chardonnay) 500 ml wody 100 g małych cebulek - użyłam szalotek 250g pieczarek - u mnie brązowe 60  g masła 10 g cukru(...)obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu

Stare Gary
Sandacz z kurkami 224

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu

Kulinarna Pokusa
U PROGU JESIENI. LEŚNE GRZYBY W ŚMIETANIE 188

grzybów ...  Może danie niezbyt wyszukane, ale  jakie pyszne! Poza tym przywołujące u mnie wspomnienia  domu i dzieciństwa.  Piękne wspomnienia ...  Składniki: dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione) 2 cebule śmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy uzyskać) sól pieprz natka pietruszki sklarowane masło Wykonanie: Grzyby czyścimy. Kroimy(...)przekładamy grzyby. Solimy, pieprzymy i dusimy około 15- 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Może być tłusta (np. 22%), może być chudsza 12%, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba

Walijskie Pichcenie
Restauracja Kryształowa - Katowice 150

aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń(...)brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie główne   p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety ze świeżych grzybów 172

świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 2 jaja sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić na maśle, do odparowania wody. Bułki namoczyć w mleku, wycisnąć i zmielić razem z grzybami(...)mannę, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki i jaja. Dokładnie wymieszać składniki, formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane dowolnym sosem z ziemniakami i surówką

Tradycyjna Kuchnia
Wege bigos. 166

grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej kapusty kiszonej na winie dostępnej w Lidlu. My ją preferujemy, bo jest wyśmienita. Do garnka wrzucamy kapustę i podlewamy ją kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zaczynamy delikatnie dusić. W tym czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne(...)dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie ostrej mielonej papryki. Bigos jest gotowy :) Będziecie mile zaskoczeni smakiem

vegetanie
Purre z pieczarek – sos z pieczarek 151

Stary przepis, z książki „Najnowszej Kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku. Według przepisu puree , ja podałam jako sos. Nie wygląda, szczególnie na zdjęciu

królestwo garów
Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym 276

smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa . Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić? Przepis na makaron z truflami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100 ml śmietanki 30% około 200 g sera Tallegio świeże trufle 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól i pieprz makaron Przepis(...)drobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia. 4 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy. 5 Każdą porcję makaronu posypujemy świeżymi, startymi truflami. Artykuł Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 128

makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży) 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 2 łyżki słodkiej śmietany natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy. Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy

R'n'G Kitchen
Domowy pasztet z grzybów 171

grzybowe potrawy- a pasztet to mój debiut. Wyszedł pyszny! Składniki: 1 kg świeżych grzybów 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki śmietany 2 łyżki tartej bułki Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 3 jajka Tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Dodać namoczone(...)zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2189

buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka(...)ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe

Karo in the Kitchen