grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa.SKŁADNIKI1 połówka piersi z kurczaka40 dag. dobrej chudej wołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej2 łyżki kaparów ze słoiczka5-6 oliwek czarnychmała garść suszonych grzybów25 dag. pieczarek1 cebulapół czerwonej papryki1 łyżka majerankuprzyprawa do gulaszuliść laurowy1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smaku2 łyżki sosu sojowego(...)smażenia1 łyżka masła klarowanegoWYKONANIEPolewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby liść laurowy gotujemy. W tym czasie mięso kroimy w paski i następnie w kostkę. Nie za grubą. Zalewamy łyżką sosu sojowego. Trzymamy ok 15 min.Mięso obsmażamy na tłuszczu tak, aż się zarumieni. Dodajemy do gotującego się wywaru
W kuchennym oknie EwySkładniki: prawdziwki 1 kg, masło klarowane 2 łyżki, boczek parzony 20 dag, cebula 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, przyprawa do
W Mojej Kuchni Lubiędzień nie eksperymentuje z grzybami ale gdy na horyzoncie pojawiają się aromatyczne kurki to żal nie wyczarować z nich czegoś dla odmiany :) Sos z kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie! - 400g kurek - jedna podwójna pierś z kurczaka - makaron z pełnego ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz
upichconapreferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram(...)nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu do miękkości. Obieram czosnek i imbir, kroję warzywa w drobną kostkę i dodaję do pieczarek. Grzyby doprawiam pozostałymi przyprawami, a następnie odparowuję z nich wodę. Wszystkie ugotowane składniki odstawiam do wystygnięcia
Zdrowo i kolorowoSzybki, prosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby(...)Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawić do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 50 minut. Smacznego
Nie tylko w kuchniMakaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać
bistro mamaprawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę(...)patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej
R'n'G KitchenPierogi tak upieczone są przepyszne, wierzycie mi? Jeśli nie to sprawdźcie to na własnej skórze, a jeśli wierzycie to tym bardziej upieczcie bo one są naprawdę
Moje Małe Czarowanieząbki czosnku, 2 jajka, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, olej do smażenia Na sos gulaszowy: 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego, 1 słodka papryka, 1 papryczka chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 – 3 suszone grzyby, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie(...)pomidorowego do sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy
Nie tylko w kuchniPolędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem
W SMAKKurki znane również jako pieprznik jadalny to jedne z naszych ulubionych grzybów. Sezon na nie już się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje
W kuchni KatieW zamrażalniku odkryłam kilka woreczków z kurkami (jak ja je uwielbiam!), więc szybko pomyślałam o dodatkach i ugotowałam sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego
Pasja SmakuBardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając(...)koniec dodać miód i musztardę. Obtoczyć mięso w miodzie i musztardzie, jeszcze chwilkę smażyć , ale nie za długo. Miód nie może się przypalić. Wlać wodę, dodać suszone grzyby i dokładnie wymieszać, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum i bardzo wolno gotować. Mięso musi być miękkie. Podczas gotowania czasami trzeba dolać wody, ale bardzo mało. Nie zróbcie zupy
Kuchnia Pokoleńchoć weszłam w ciemny, niski las, nie tam gdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory(...)zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do cebuli po 2-3 minutach i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko
Czerwień i błękitłyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej sałata do podania(...)grzybów woda, przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj czosnek i smaż mieszając do zarumienienia się grzybów. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw. W średniej misce wymieszaj wołowinę, jajko, sos Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem. Smaż burgery
karmelowy