sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:51/129)

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger 170

łyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej sałata do podania(...)grzybów woda, przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj czosnek i smaż mieszając do zarumienienia się grzybów. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw. W średniej misce wymieszaj wołowinę, jajko, sos Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem. Smaż burgery

karmelowy
sakiewki schabowe z grzybami 199

podany schab nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyśmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne! Składniki: 4 plastry schabu kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów 1 mała cebula 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz ostra i słodka papryka szczypiorek i pomidorki koktajlowe(...)Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem z mięsa usunąć nitki i fantazyjnie przewiązać sakiewki szczypiorkiem. Podawać na sosie grzybowym udekorowane pomidorkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowe bułczane knedle z sosem z maślaków 136

leśnych skarbów. I jak tu nie korzystać z takich uroków? A sos śmietanowy z maślaków to obowiązkowe danie. Postanowiłam jednak tym razem ze nie podam go z makaronem, ale zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego dnia. Dynia i grzyby, super połączenie. Mniam. A dodatek mięsa nie jest obowiązkowy jednak u mnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 130

ostatnio zasmakowała tajska zupa grzybowa, że dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty(...)czosnku kroimy w plasterki.  3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy ostatnie

Tajskie smaki
Grzyby. Z piekarnika. Cukinia zapiekana, faszerowana kurczakiem i kurkami 234

Baryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania . Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje

Smaczna Pyza
Gołąbki z sosem grzybowym 141

reguły łopatka ) 150 g masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie  łyżeczki  vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć(...)niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.  W międzyczasie przygotować sos...pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować  jedną łyżką gotującego się sosu.Wla

Gosia gotuje
Makaron z podgrzybkami i śmietaną 251

Dzisiaj na talerzu pełnia jesieni. Własnoręcznie zebrane podgrzybki, makaron i sos śmietanowy. Czy może być coś lepszego? Do tego odpowiednia ilość przypraw i można zaczynać ucztę. A jakie są Wasze ulubione przepisy na dania z grzybami? Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne kilka podgrzybków 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka posiekanego tymianku (albo suszonego) sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka

Pasja Smaku
Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 105

omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty z Lidl'em charakteryzują się miłą atmosferą i profesjonalnym podejściem

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z kurkami w lazurowym sosie 149

kurki i dusić do odparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować!  Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą. Ciepły makaron wymieszać z sosem.  Podawać z białym, wytrawnym winem

Atlas Smaków
Dzik w sosie z leśnymi grzybami 175

Pyszne mięsko, dziczyzna i leśne grzybki. Dostałam gąski, idealnie do tego dania pasowały. Pokroić mięso na mniejsze kawałki, odciąć wszystkie błonki i tłuszczyk. Włożyć mięso do

Kuchnia Pokoleń
Rigati z Pancettą i sosem Carbonara 106

Pancett-y do dekoracji 1/2 białej cebuli pokrojonej drobno w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1/2 szczypiorku pokrojony drobno 3 większe grzyby  "boczniaki" 4 łyżki oliwy z oliwek Parmezan 4 łyżki Sos Carbonara (znajdziecie przepis na moim blogu w innym daniu link niżej https://violagotuje.blogspot.co.uk/2016/07/cannelloni-carbonara-z-kurkami-w-boczku.html Sposób: Makaron gotujemy wedle przepisu. Myjemy piersi z kurczaka ,osuszamy

Viola cooks with passion
Orientalny gulasz z ryżem 196

Aromatyczny gulasz z orientalnym smaczkiem Składniki biodrówka 1/2 kg pieczarki 30 dkg papryka czerwona 1/2 szt grzyby mun 1 garść cebula 1 szt czosnek 3 ząbki sos chili-czosnkowy 1 łyżka … Czytaj dalej Orientalny gulasz z ryżem

czarrna od kuchni
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 210

kwaśnego, gorzkiego. Niektórzy nazywają umami "piątym zmysłem".  Pokarmami wywołującymi reakcje umami są rośliny strączkowe, czerwone mięso, drób, owoce morza (szczególnie kraby), fasola, pomidory, grzyby i ser (zwłaszcza parmezan). Pizza z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym to potrójna rozkosz dla podniebienia :) Rośliny strączkowe to nie tylko smakowa uczta. Jest też ciemna strona. Otóż są one znane ze swoich nieprzyjemnych zapachowych

Naturalna Kuchnia
Cebularz lubelski 255

przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów Polski. Były już: pyry z gzikiem, karp smażony z sosem szarym, piróg biłgorajski, kwaśnica na gęsinie i zalewajka z grzybami.  Teraz przyszła pora na wspólne pieczenie cebularzy.  Cebularz lubelski, to jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak

Przepisy na domowy ser i chleb