sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:58/129)

Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 231

makaronu ryżowego                             - sos sojowy - 100g tofu naturalnego(...)Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa tajska na listopadowy obiad 166

duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka(...)jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą do zmięknięcia, kroimy jeśli trzeba i obgotowujemy przez 10 minut. Pomidory parzymy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ewentualnie pestek (mi nie przeszkadzają, więc je zostawiam

Patchwork
Pyszny sos kurkowy 234

większości jesteście kurkożercami :) Niestety  ze względu na brak czasu i brak chęci u Szanownego Męża - nie mieliśmy okazji zebrać "plonów" w lokalnych lasach ... Więc aby zrobić sos kurkowy wybrałam się na grzybobranie do Lidla :) Kupiłam dwa opakowania kurek po 250g. Nie chcąc psuć ich smaku -  nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki. CO ROBIMY : Podgrzewamy na patelni oliwę(...)odparowujemy wodę ( jeżeli suszone grzyby jeszcze nie zmiękną, dolewamy wody i dopiero po ich rozmoczeniu odparowujemy wodę) Dodajemy sól i pieprz dla smaku oraz 1 łyżkę bulionu Winiary. Nalewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy. Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje

dlaSmaQ
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 185

zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy(...)ugotowaniu możecie rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja wolę pierwszą opcję, gdzie wyczuwalne są jeszcze kawałki soczewicy i tekstura ziaren jest mocno widoczna. Dodajemy podduszone warzywa, przesmażoną cebulkę i posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku – spróbujcie nadzienia, ile dosolić i popieprzyć. Ja nie soliłam, używałam tylko przyprawy do dań z fasoli. Możecie dodać teraz więcej majeranku, a jeśli macie – kilka drobno usiekanych

Karo in the Kitchen
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 211

drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz   Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże) i odstawiamy na 10 minut(...)nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Dziewczyny z programu "Rewolucja na talerzu" twierdzą, że tradycyjna porcja pierogów z grzybami to 600 kcal, a ta propozycja to zaledwie 340 kcal. Pytanie tylko ile to jest porcja

Brzuszki Łakomczuszki
Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 179

zwykle takie pierożki jemy na kolację. Wymyślam różne wersje z ich udziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano

Posadzone i zjedzone
ZAPIEKANE NALEŚNIKI SZPINAKOWE Z PIECZARKAMI I BESZAMELEM 108

Lubicie sos beszamelowy i pieczarki?Ja za nimi przepadam.Wszystko co jest związane z tymi grzybami bardzo mi smakuje , w jakiej by nie było postaci.Świetny przepis na konkretny obiad rodzinny , jestem pewna że wszystkim one zasmakują. 1O DAG.SZPINAKU-ROZDROBNIĆ BLENDEREM 12,5 DAG.MĄKI 450G.MLEKA 1 JAJKO 1 pełna łyżeczka GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ 1 ŁYŻKA OLEJU SÓL,PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZROBIĆ CIASTO NALEŚNIKOWE(...)PLASTERKI PIECZARKI. 20DAG.STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA 2 pełne łyżeczki GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ROZTOPIĆ MASŁO,WRZUCIĆ PIECZARKI I SMAŻYĆ NA MAŁYM OGNIU OK.3MIN.CZĘSTO MIESZAJĄC.WYMIESZAĆ MĄKĘ Z MLEKIEM I WLAĆ DO GRZYBÓW.DOPROWADZIĆ DO WRZENIA,MIESZAJĄC PODGRZEWAĆ NA MAŁYM OGNIU 0K.4MIN.DODAĆ POŁOWĘ SERA I GAŁKĘ,,SÓL ,PIEPRZ.NAŁOŻYĆ NADZIENIE NA NALEŚNIKI I ZAWINĄĆ JAK KROKIETA.UŁOŻYĆ W NACZYNIU ŻAROODPORNYM,POSYPAĆ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron w sosie grzybowym 159

Aromatyczna propozycja na obiad Składniki 200 g makaronu om nom nom 250 g karkówki 200 g odgotowanych grzybów leśnych 1 garść grzybów suszonych 3/4 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz … Czytaj dalej Makaron w sosie grzybowym

czarrna od kuchni
Pasztet drobiowo-wieprzowy 139

się udał...uff całe szczęście. Skala smaku 10/10 pasztet można zrobić wcześniej i bez problemu wystudzony zamrozić. Do pasztetu można również dodać suszone grzyby uprzednio namoczone, co zapewne wzbogaci smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych

Kubki smaku
Hreczanyki- podkarpackie kotlety z kaszą gryczaną 145

doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Fusilli z leśnymi grzybami, czosnkiem i chili 114

Smaczne, pikantne danie bezmięsne, w sam raz na piątkowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Jesień w lesie i grzybobranie. 123

celu - jak największego zbioru grzybów. Przywieźliśmy trzy koszyki: głównie maślaków i kozaków, ale trochę było też podgrzybków i borowików. No i mały termos czarnych jagód, które jeszcze uchowały się na krzakach. jeden z 3 koszyków :) reszta w bagażniku Bardziej szlachetne grzyby już się suszą w suszarce. Maślaki oczyszczone, obrane i z części zrobiłam sos na obiad. Reszta poszła

Pasja Smaku
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 201

zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię