Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek 1 cebula
Moje Kuchenne RewelacjeTłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka ciecierzycy lub grochu/ciecierzycy 1,5 szklanki (namoczony, ugotowany) Groch/ciecierzycę namaczamy na noc. Grzyby suszone
Przepysznik - BLW i nie tylkopodawać jajka przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób. Składniki: ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka(...)przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje.Obieramy je ze skorupek. Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku. Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu. Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie
Bajeczna Kuchniawiem jak on to zrobił, ale jest - brawo informatycy z policji !!! Bardzo dziękuję :D A to jeden ze staroci, czyli przepis na pyszny sos grzybowy z suszonymi pomidorami: Składniki: około 800 g grzybów (u mnie podgrzybki, borowiki, maślaki), ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka(...)minut. Ugotowane grzyby przecedzić na sicie. W międzyczasie pokroić obraną cebulę i czosnek oraz odcedzone z zalewy pomidory. Wrzucić na rozgrzany olej i krótko przesmażyć. Ugotowane wcześniej grzyby przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory. Zalać wodą (ma przykryć składniki), posolić i dodać resztę przypraw. Zagotować i zredukować ogień. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania sos zaprawić słodką
Nie tylko w kuchnigrzybów (borowików, podgrzybków,maślaków ) 1,5 szklanki wody 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz kilka łyżek śmietany 18-proc. koperek Wykonanie Grzyby oczyścić, opłukać i obgotować ,od zagotowania 6-8 minut. Odcedzić ,pokroić na średniej grubości plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dorzucić pokrojone grzyby(...)podsmażyć przez ok. 10 minut delikatnie mieszając . Dodać po trochu wodę , listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Grzyby dusić przez następne 10-15 minut, do miękkości. Pokrojony koperek dodac do sosu grzybowego .Na koniec sos grzybowy zabielić śmietaną
w mojej kuchniKapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą
Jemy PijemyMakaron w delikatnym sosie z kawałkami piersi z kaczki i boczniakami. Smaczne i sycące danie, które przygotowałam w woku. Polecam na obiad :) 250g makaronu 2 piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego(...)bardzo krótko, gdyż mięso może stać się twarde. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Na końcu dodać posiekany szczypiorek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Makarony , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , kaczka , marynata
https:KKuchniaMniammein podwójna pierś z kurczaka duża cebula 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun szczypior 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru mąka ziemniaczana WYKONANIE Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę. Kawałki(...)półtwardo. Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (uprzednio zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie al dente. Przekładamy makaron na patelnię do kurczaka i dodatków. Dodajemy pastę chilli hot beans, 1 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
OstryKęsmorska i świeżo mielony czarny pieprz Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą(...)patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Podlej odrobiną tłuszczu z kubeczka. Smaż przez chwilę (1-2 minuty), a następnie dodaj namoczone i odsączone dobrze grzyby (w przypadku dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki). Dodaj resztę zostawionego tłuszczu. Smaż, mieszając około 2 minut. Dodaj bulion, śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Nie przykrywaj. Ser chaource obierz ze skóry
Moja Delicjastopni. W lodówce stał samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego z grzybami leśnymi i cukinią (grzyby leśne możecie zastąpić pieczarkami). Składniki na 4 porcje: Ciasto na 8 szt.: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej(...)Dodać do nich mięso mielone, które posolić, popieprzyć i podsmażyć. Między czasie pokroić w kostkę cukinię i grzyby. Wrzucić do podsmażonego mięsa i smażyć kolejnych kilka minut. Doprawić do smaku słodką papryką w proszku i gałką. Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego (ja użyłam naczynia i pokrywki
Fabryka pomysłówodrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kurki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki(...)muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła. Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu i wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Zwiększamy nieco ogień i smażymy wszystko 3-4 minuty
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki masła 350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki) 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 szklanki startej mozzarelli 1 łyżki posiekanej bazylii Składniki sosu: 1/2 szklanki majonezu 1/3 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Wymieszaj w misce lekko osoloną cukinię i odstaw na pół godziny. Dopraw(...)Następnie dodaj cebulę i masło do patelni, dopraw solą i pieprzem, smaż przez kolejne 4 minuty i wyłóż na pomidory. W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem. Zalej nim grzyby i posyp zapiekankę startą mozzarellą. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym
karmelowytego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina *** Smażymy porządnie 5. Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy. 6. Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy na patelni i dodajemy czosnek i cebule szklimy przez chwile(...)czosnek zacznie nam sie palic DODAJEMY grzyby i wode z nich tuszymy okolo 10 min dodajemy sol pieprz. 7. Po raz kolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca . 8. Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy 9. Studzimy i blendujemy powinien wyjsc gesty
Viola cooks with passionnadaje mu szczególnego smaku. Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert z grzybami leśnymi Sól Czerwona papryka słodka Wykałaczki Sznurek wędliniarski Olej Sos 1 por Vegeta Pieprz Oliwa woda Śmietana 18% słodka Sól Wykonanie: Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty ( z połowy sera ). W filetach ostrym nożem robimy
Smaki EwyTortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu
Szefowa kuchni