sos z grzybow suszonych - 503 przepisów (strona:6/34)

Bardzo prosty, staropolski sos z suszonych grzybów 135

garść suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula sól, biały pieprz mielony estragon 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml chłodnej, przegotowanej wody. Dodajemy do nich obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Po tym czasie wywar przecedzamy - cebulę wyławiamy i odrzucamy, a grzyby miksujemy, jednak(...)niezbyt gładką masę. Z mąki i masła robimy zasmażkę i łączymy z płynem grzybowym. Dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Dorzucamy zmiksowane grzyby, a cały sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą estragonu

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z suszonych borowików 204

przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego(...)Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka

Poezja smaku
Aromatyczna pieczeń z karkówki 155

chudej karkówki ( o ile tak można powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pałeczkami do sushi lub innym długim

Jemy Pijemy
Barszcz prawie ukraiński 241

mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa(...)ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem jabłkowym.  Na koniec dorzucić posiekany czosnek , natkę pietruszki, koperek i chilli. Doprawiając pamiętaj, że to twoje kubki smakowe ustalają smak więc nie musisz

Jemy Pijemy
Tarta z grzybami szmaciakami gałęzistymi 116

Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste  ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków),  w Polsce są one pod ochrona więc nie radzę ich zbierać w lesie. 1 młoda cebula 3 łyżki jasnego sosu sojowego pół szklanki wody 2 łyżki

Jemy Pijemy
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 178

wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki szalotki, drobno posiekanej ¼ szklanki marchewki, drobno posiekanej ¼ szklanki selera, drobno(...)doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko zdjąć z grilla. Grzyby pokroić na małe trójkąty. Kawałki grzybów i suszone pomidory nadziewać na gałązki rozmarynu. Steki umieścić na talerzu z szaszłykami rozmarynowymi i polane

naRuszcie
Makaron chiński z kurczakiem 299

pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka  2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1/2 puszki pędów bambusa 1/2 marchewki 3 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj sól, pieprz Wykonanie: Grzyby mun zalewam

Bike By Life
Zapiekanka grzybowa w kamionce 134

tych samych smakach zrobić zapiekanki grzybowe w kamionkach . 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu(...)mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę mleka. Nałożyć masę do kokilek lub kamionek. Do każdej

Gotowanie jest łatwe
Zrazy ze schabu wg Buni 326

szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu(...)wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka  razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe

Buniabaje w kuchni
Zielone gołąbki z grzybową nutą 190

zielone gołąbki :P  12-14 liści kapusty młodej zielonych bocznych 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta(...)wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym

Gotowanie jest łatwe
Sos grzybowy 131

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie(...)mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zimny wywar z gotowania grzybów rozrobiony z mąka i przyprawiamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje

e-PrzepisyKulinarne
Zupa grzybowa i Wielkie Grzybobranie 173

widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz pokruszone grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj.  A takie grzybobranie było

Qlinarnie i Qlinarnie
Żeberka w modrej kapuście 136

pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam(...)czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia, 1 łyżka mąki na zasmażkę Sposób przygotowania: Żeberka podzielić na porcje, opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny

Nie tylko w kuchni
Kopytka z sosem 252

Składniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula,  1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:     Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka(...)złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania