sos z grzybow suszonych - 503 przepisów (strona:15/34)

MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE 201

jest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad. Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto z patelni nim gotowe danie podałam mojej Rodzinie :) Jest bardzo kremowy i aromatyczny, pachnie cudnie grzybami i mogłabym go jeść nawet bez makaronu :) Do potrawy użyłam suszonych grzybów, bo akurat takich miałam końcówkę, ale śmiało możecie zastąpić(...)innego twardego, ostrego sera) szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na później. Jeśli używasz świeżych grzybów dodaj je na patelnię razem z cebulą i przesmaż nim dodasz dynię. Dynię pokrój w większą

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 201

śmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej  - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku  - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na  mniejsze kawałki. Mięso doprawić(...)łyżką oleju.  Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w pióra, a pieczarki na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem. Zeszklić czosnek i cebulę, następnie dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby podlać wodą. Wszystko przełożyć do jakiegoś naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę

Kuchnia Ellie
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 179

klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara

bistro mama
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 238

kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate

Kulinarna Pokusa
Restauracja Filmowa – recenzja 183

zamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę - delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł). Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką żołądków drobiowych, a te wręcz rozpływały się w ustach! Podano mi je w dużej ilości śmietanowego sosu z grzybami i z wielką rozkoszą pochłonęłam je z pieczywem przyniesionym nam w ramach czekadełka

karmelowy
Bitki wołowe w sosie 387

bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony(...)smak. Przelewamy esencję do bitek i uzupełniamy wrzątkiem z czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje

Poezja smaku
Pieczeń z dzika 200

karczku z dzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka smalcu 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Marynata: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina(...)solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia

Świat Domowej Kuchni
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 223

być nudna.Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne  i zaskakujące przy jedzeniu.Będą to dwa rodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki(...)Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.PRZEPIS NA SOS:Wodę z namoczonymi grzybami zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Teraz przygotowujemy w/m roladki.Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami. Z grzybów wyciągnęliśmy wszystko co najlepsze. Jedną marchewkę, pół selera, dwa liście laurowe, szczyptę pieprzu, łyżeczkę

Pasje Jolki
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 268

Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;)Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkamiporcja dla 3-4 osóbBędziemy potrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego(...)zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smakuolej do smażeniatrochę mąki do obtoczenia mięsaCebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby na pół (jeśli nie są zbyt duże, to można zostawić całe

Ratunku obiad
Makaron z kaczką i boczniakami 272

250g makaronu 2 piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej Pierś z kaczki oczyścić(...)bardzo krótko, gdyż mięso może stać się twarde. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Na końcu dodać posiekany szczypiorek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Makarony , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , kaczka , marynata

https:KKuchniaMniam
Pierogi z kapustą i grzybami 234

pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia  świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę

Jemy Pijemy
Krem ze smażonych borowików z suszoną śliwką. 217

grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część(...)pomidorowego i na dużym ogniu mieszamy intensywnie. Odstawiamy. Takie borowiki wkładam do słoików i pasteryzuje. W rondelku na maśle podsmażmy posiekany por, dorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy z grzybami ze śliwką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, gotujemy 4-6 minut. Miksujemy blenderem. Opcjonalnie dodajemy kleks śmietany 12% i posiekaną pietruszkę zieloną z kilkoma listkami

BaRepas
Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły - Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 174

kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku  Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus Ekipa Codzisw.menu prawie w komplecie: Natalia, Asia, Karolina, Wiktoria

Food Square
Pulpety w sosie grzybowym 158

przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w sosie grzybowym.       Potrzebujemy: około 1,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę) 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 50 g suszonych grzybów (należy je wcześniej opłukać z ewentualnego piasku) sól, pieprz kilka

Marder&Marder Manufacture
Wołowina w sosie grzybowym 139

oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, odsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą

Bajeczna Kuchnia