sos z grzybow suszonych - 503 przepisów (strona:2/34)

Makaron z sosem z leśnych suszonych grzybów - przepis 192

się oprzeć, aby połączyć go  z sosem z suszonych leśnych grzybów. Kolorowo, aromatycznie, smacznie a do tego bardzo szybko się to robi. SKŁADNIKI :  porcja sosu na ok 2-3 osoby makaron kolorowy (może być też tradycyjny)ok 100 g na osobę  grzyby suszone ok 20 szt  1 małą cebule  1 duży ząbek(...)patelni, po czym dodajemy świeży tymianek, mieszamy, do tego dodajemy pocięte w paski grzyby. Całość chwilę przesmażamy, gdy smaki nam się połączyły, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, całość zalewamy wywarem z grzybów, cały czas mieszając, tworząc jednolitą całość. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gdy sos nam się ładnie cały połączył w smaku oraz konsystencji, dodajemy łyżkę gęstej śmietany, rozprowadzamy

Basia w kuchni
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 131

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili pół cebuli 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko bułka tarta do panierowania na sos  3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta(...)cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej. Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy

Gotowanie jest łatwe
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 166

niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego geniusza :) Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym to doskonały jesienny comfort food, sycący i rozgrzewający. Myślę, że satysfakcjonujący nawet dla zagorzałego mięsożercy. A Wy co sądzicie? :) Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym Składniki (na 4 porcje): Falafele dyniowe: 200 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej(...)posiekanej świeżej kolendry (możecie zamienić na natkę pietruszki) 2 łyżki mielonego kuminu 2 łyżeczki suszonej mięty 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy sól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Sos pomidorowo-grzybowy: 25 g suszonych leśnych grzybów, np. borowików oliwa 1 papryczka peperoncino lub 1 łyżeczka płatków chilli (lub do smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak faszerowany grzybami 281

kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników i mamy coś innego niż zwykle. Smak sosu i nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka(...)suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku oliwa z oliwek

Poezja smaku
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 176

SKŁADNIKI: 25 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 4 liście kapusty pekińskiej 1 żółtko garść suszonych grzybów 1 cebula 150 ml słodkiej śmietanki łyżka mąki bułka tarta sól,pieprz, oregano KROK 1: Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK(...)kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu Cebulę usunąć Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego

smacznieinatemat
Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą 157

biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50  g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę(...)maśle cebule dodajemy pokrojone pieczarki .Przykrywamy i dusimy do odparowania wywaru powstałego  z pieczarek . Uduszone pieczarki ,cebule i grzyby wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę.  Wtedy już uważamy z doprawieniem sola

Kulinarne przemyslenia
Śmietanowy sos grzybowy 116

Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku

Milion Smaków
Frykadelki w sosie grzybowym 188

boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów,  łyżka masła, łyżka mąki pszennej,  sól, pieprz,  Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu(...)między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos

Z miłości do słodkości
Spaghetti bolognese 217

przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.Czosnek obrać(...)koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny.Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.Odcedzony makaron wymieszać z sosem.Spaghetti podawać

Gospodyni Miejska
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 166

Kotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić ją do garnka i zalać dwukrotną ilością wody

w mojej kuchni
Pieczony udziec indyczy, kasza i sos grzybowy 112

szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość jeśli mamy z kością. Zrolować i obwiązać sznureczkiem. Przyprawy wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Zrazy mielone w sosie grzybowym. 349

moja dzisiejsza propozycja to zrazy w sosie grzybowym , do tego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów,  1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz,  1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów, 1 śmietana słodka 18% WYKONANIE: grzyby namoczyć ( 1 godz(...)maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną  w drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy,  ZRAZY  0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula  łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę

Kuchnia Beaty
FILECIKI Z KURZYSZ UDEK W CIEMNYM SOSIE Z GRZYBAMI 175

faszerowałam je mielonym mięsem , a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi grzybami.  Obiad wyszedł pierwsza klasa!  Składniki: 6 wyluzowanych udek kurczaka przyprawa do kurczaka (lub ulubione przyprawy) tymianek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego garść suszonych grzybów ole j Wykonanie:  Wyluzowane udka posypujemy(...)smażymy całość po czym wlewamy z wodą namoczone grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10-15 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby sos zgęstniał, a woda odparowała. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą lub pieprzem

Walijskie Pichcenie
Domowa kostka rosołowa – warzywna 124

dlatego też dodałem go w przepisie. Jeśli jednak nie przepadasz za nim lub chcesz zrobić wersję bezglutenową, dodaj po prostu soli (kamienna lub ewentualnie himalajska). Zamiast 250-300ml sosu sojowego daj 200g soli. I teraz pewnie najważniejsze pytanie… ile go używać na litr bulionu? Kwestia preferencji. U mnie wychodzi około 1 spora łyżka. Trzeba jednak samemu testować. Składniki(...)Płatki drożdżowe – 5 łyżek (opcjonalnie) Lubczyk – 2 łyżki suszonego Liście laurowe – 3 sztuki Ziele angielskie – 20 sztuk Ziarenka pieprzu – 20 sztuk Suszone grzyby – 5g Sos sojowy – 250-300ml (ewentualnie 200g soli) Olej – 50g Wykonanie: Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i grzyby rozgnieć w moździerzu lub zmiel za pomocą blendera

Blendman
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 157

litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego pieprz Przygotowanie: Sos przygotowałam wedle przepisu wymyślonego podczas prób. Jednak(...)bulionem drobiowo-wołowym ...następnie siekam drobniutko przy pomocy Męża ;) ...podobnie postępuję z zieleniną Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę

Kuchnia po mojemu