sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:85/135)

Krem z kurek 169

grzybki i od tej pory co roku jeździmy do lasu na kurki :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam krem z kurek (wcześniej albo je marynowałam , albo robiłam kurki w sosie śmietanowym ) i wiecie co... zupka wyszła przepyszna:D Składniki: 300 g kurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki

Aga w kuchni
Mini gołąbki w liściach winogrona 128

Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem

Aga w kuchni
Makaron z łososiem i cukinią 227

minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii

Aga w kuchni
Buraczane gnocchi 169

zrobić zielone kluseczki, to czemu nie zrobić różowych ? Wprawdzie moje córki już dawno wyrosły z lalek Barbie i różowego kolory na ubraniach, ale gnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem śmietanowym. Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł zbytnio do gustu, to polecam  zielone gnocchi  lub  klasyczne . Buraczane gnocchi  Czas przygotowania: 30 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ze szparagami 255

pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity! Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków Pęczek białych szparagów Pół pęczka zielonych

Kolizje Smaków
Penne z lekką nutą cytrynową 265

cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki mięty oraz jeszcze troszkę świeżo zmielonego pieprzu. Wykładamy makaron na talerz i posypujemy parmezanem

Olikowa kuchnia
Gratin... Gratin... I feel you 179

były tak mile połechtane.   Zapiekanka ziemniaczana z Delfinatu, historycznej części Francji, bo o niej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów. Są i tacy, którzy ratują się serem gruyere lub innymi dziurawcami, jajkami, jednak w oryginale

bastalena
Był sobie dorsz 208

dostatek! Najlepsze koło ratunkowe dla takiego kuchcika jak ja. A jeszcze gdy mieszka się rzut beretem od molo, niemalże każdy obiad mógłby kończyć się zapiekanym dorszem. Wersja ze śmietanowym sosem i ryżem jak na razie sprawdza się najlepiej (i najszybciej). A o to przecież chodzi... aby się nie narobić, a smacznie zjeść! Płaty dorsza opłukałam w zimnej wodzie, osuszyłam papierowym

bastalena
Obiad, który robi się sam. 283

żaroodpornego. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Całość dość obficie zalewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika. Wyjmujemy z piekarnika gdy ziemniaki będą już miękkie. Nakładając na talerze mięsko polewamy sosem śmietanowym, a całość podajemy z surówką. Jest to jedno z najlepszych mięs jakie w życiu jadłam! Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Dyniowe bułczane knedle z sosem z maślaków 143

sąsiednia działeczkę, gdzie pod sosenkami ukrywają się maślaczki Wystarczy pól godziny i wracam z koszykiem pełnym leśnych skarbów. I jak tu nie korzystać z takich uroków? A sos śmietanowy z maślaków to obowiązkowe danie. Postanowiłam jednak tym razem ze nie podam go z makaronem, ale zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami 155

nich postanowiłam wykorzystać do zrobienia swoich pierwszych rolad z grzybami. Chyba się powtarzam z tym "pierwszy":) W każdym razie wyszły obłędnie pyszne, z dodatkiem domowych pyz i śmietanowego sosu rewelacyjne. Polecam każdemu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Köttbullar - szwedzkie klopsiki i rösti 192

końcu się zebrałam i zrobiłam. Jako ze ostatnio używamy głownie mięsa mielonego indyczego postanowiłam go użyć zamiast tradycyjnego wp-wol, żeby było to danie lżejsze. Do tego pyszny kremowy, śmietanowy sos, placki rosti i żurawina. Było pysznieeeee... :) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie 240

Dzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light. Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety schabowe duszone w śmietanie 411

Schab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem + film 387

szklanej miski. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie umieszczamy je na warstwie cebuli. Na śledziach rozsmarowujemy połowę sosu majnezowo-śmietanowego. Kapustę pekińską drobno szatkujemy po czym równo rozprowadzamy na warstwie sosu a następnie smarujemy drugą połową sosu majonezowo- śmietanowego. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane

Smakowite Dania