grzybami Jajka faszerowane szprotami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Parówki w szlafroczkach Muffinki z kabanosami Imprezowe babeczki Śledzie w sosie tatarskim Pikantne serowe paluchy Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym Jajka z farszem orzechowo - serowym z chili Kurczak w galarecie
My simple kitchenSzybkie i pyszne danie. Idealne na imprezy. Piersi kurze umyć, osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodatkowo obsypać suszonym
Kuchnia Pokoleństopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie łyżką oleju. Na dno wyłóż ze 2 łyżki sosu pomidorowo-mięsnego, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Wyłóż na niego warstwę cukinii, dalej sos i masę serową. Połóż znowu warstwę cukinii, sos i ser. Przykryj ostatnią warstwą cukinii i wyłóż na nią masę serową. Posyp całość tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Smacznego! Artykuł Środa
Niedzielny kucharzprzywarcia - po 5-10 minutach, gdy sos zgęstnieje i przybierze lekko karmelową barwę, rondelek zdjąć z ognia, a sos ostudzić (nie można podgrzewać za długo, gdyż sos za mocno zgęstnieje) MASA SEROWA - serek wymieszać z cukrem - zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć ją z serkiem PRZYGOTOWANIE DESERU - na dno pucharków wyłożyć połowę kremu bananowego, na nim ułożyć(...)oraz trochę karmelu, następnie należy powtórzyć warstwy: masę bananową, herbatniki i masę serową - deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować sosem karmelowym i plasterkami banana Połączenie banana, sosu karmelowego oraz delikatnej masy serowej idealnie komponuje się w tym deserze. Najlepiej smakuje on schłodzony, poszczególne warstwy są wtedy dobrze widoczne podczas konsumpcji
Smakołyki Berenikiminut. Pulpety należy podać na gorąco z ziemniakami, ryżem czy kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na pulpety, np.: pulpety w sosie porowo - serowym (link do przepisu https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pulpety-w-sosie-porowo-serowym.html), pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pulpety-w-sosie-smietanowo-zioowym.html), pulpety duszone z marchewką i porem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pulpety-duszone-z-marchewka-i-porem.html), pulpeciki mięsne kulki
Waniliowe ImprowizacjeSerowy garnek w 15 minut! Syte, pyszne i ekspresowe danie jednogarnkowe z kurczakiem, makaronem, warzywami i serem. Świetny pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad dla całej rodziny. Możemy tutaj użyć dowolnych warzyw oraz ulubionych gatunków serów. Wszystko dozwolone. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej(...)gorgonzola i ser feta) i gotujemy już bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż ser się rozpuści, a bulion trochę odparuje *** *** Śmietankę mieszamy z mąką oraz kilkoma łyżkami sosu z patelni i wlewamy ponownie do potrawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy także posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą orz pieprzem *** *** Przed podaniem danie posypujemy startym żółtym serem *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemKażdy kawałek ciasta rozwałkować formułując koło. Następnie na brzegach ułożyć paluszki serowe (spójrz na zdjęcia poniżej) . Brzegi ciasta bardzo mocno zawinąć (najlepiej dwukrotnie, mocno dociskając) , ukrywając paluszki serowe. Następnie środek ciasta posmarować sosem i rozłożyć na nim podsmażone pieczarki. Całość posypać startym, żółtym serem, a brzegi pizzy posmarować wodą i posypać sezamem. Przygotowane pizze piec w 180°C przez około(...)minut. Uwaga: roztopione paluszki serowe mogą delikatnie wylać się na środek ciasta do pizzy, ale pomimo tego brzegi pizzy będą nadziane serową masą. Przygotowywanie serowych brzegów Smarowanie pizzy sosem pomidorowym i wygląd pizzy przed pieczeniem
UgotowaćMakaron w stylu bolońskim to nasza wariacja na temat tego dania. Danie przygotowane jest na bazie mięsa z indyka, dzięki czemu jest znacznie zdrowsze i o
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu z brokułem
BaRepasDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju(...)lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni
Kuchnia EllieKlopsiki w kremowym sosie koperkowym Klopsiki pod różną postacią często goszczą na moim stole i równie często znajdziecie przepisy na nie na blogu. Po prostu je
Blog z Apetytemwyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe
vegetaniewyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe
vegetanieKolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego ), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser
Kulinarne przygody GatityCzyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)puchły. Tak przygotowane chlebki pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 bez. Adżapsandał, który prezentuję tutaj, nie jest typowym dodatkiem do chaczapuri. Jest to sos gruziński, jednak zwykle serowe chlebki jada się z sosem czosnkowym lub po prostu polane świeżym masełkiem. Ja jednak miałam chęć na zestawienie dwóch różnych przepisów. Moim zdaniem do bardzo dobre połączenie. Posiekane
Kuchenna Kontrrewolucya