pełnoziarniste placki tortilla ? Przepraszam Was bardzo - dajecie mi odczuć obrazę spadkiem wyświetlalności. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko wróci do normy :) TORTILLA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM Składniki na farsz mięsny: - 500 gram mięsa z kurczaka (u mnie wyluzowane i pozbawione skóry udka) - przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra mielona, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kmin rzymski (odrobinę(...)olej Przygotowanie farszu mięsnego: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy. Zasypujemy przyprawami i marynujemy przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Składniki na farsz warzywny: - 1/2 sałaty lodowej - kukurydza z puszki (opcjonalnie) - pomidor - cebula Przygotowanie farszu warzywnego: Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy. Sałatę kroimy na kawałki mniejsze, niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę
Życie zamknięte w smakuZwykłe spaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze
KucharzycaChleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli znudziły się Wam tradycyjne ruskie pierogi, wypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku. Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić
cool and mintyTak przyrządzona karkówka jest doskonałą alternatywą dla kupnych wędlin. Można ją również podawać na obiad pokrojoną w grubsze plastry i polaną sosem. Nie przejmujmy się że
IMPRESJA SMAKUSos pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsne kuleczki można dowolnie określać obiema nazwami? Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie zawsze klopsiki są i były mięsnymi kulkami obsmażonymi najpierw, zrumienionymi, a dopiero później duszonymi jeśli był zamiar podania ich w sosie. Pulpety natomiast to kulki gotowane w bulionie lub od razu w sosie jeśli ktoś woli, ale proces smażenia ich na początku został(...)drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować także w zupie bo świetnie się sprawdzają jako mięsna wkładka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakażdego położyć plaster sera żółtego, a na ser plaster szynki. • Tak przygotowany płat mięsa pozawijać do środka jak krokiety. • Jajko roztrzepać z sosem sojowym i maczać w nim pakiety mięsne. • Od strony gładkiej włożyć pakiet do płatków migdałowych i mocno docisnąć. • Rozgrzać olej i smażyć filety, najpierw od strony pozakładanej
To co kochamZapiekanka powstała specjalnie dla córeczki która lubi makarony a jeszcze bardziej takie mięsne kuleczki. Tym razem zamiast mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam w naczyniu razem z makaronem. Córeczka była zachwycona:) składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano(...)mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Ugotowany makaron przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko o wymiarach (18x25). Z mięsnej masy uformować zwilżonymi rękoma małe kuleczki i ułożyć między makaronem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koncentratem pomidorowym. Do smaku doprawić solą, pieprzem i odrobiną oregano. Przygotowaną masą zalać makaron
Monia miesza i gotujeosób Cały Wędzony Kurczak Farsz, Piwo i Bekon Jest to przepis na super powolne wędzenie całego kurczaka w wędzarni gazowej lub elektrycznej, owijanie go w boczek i szprycowanie specjalnym sosem Beer n Butter. Czas wędzenia zależy od wielkości kurczaka, ale nie powinien być dłuższy niż 4-6 godzin. Cały kurczak około 2-2,5 kg Butelka ulubionego piwa(...)jedno jajko – wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy P rzygotowanie – dokładnie umyć kurczaka letnią wodą i osuszyć – nafaszerować kurczaka masą mięsną i zamknąć otwory po faszerowaniu – przygotować sos piwny z masłem – klarowane masło delikatnie podgrzewać i połączyć go z piwem ciągle mieszając – dokładnie nastrzykiwać kurczaka strzykawką do marynat, około połową przygotowanego sosu
naRuszcieBardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1
Kuchnia PokoleńPostanowiłam odejść o klasycznego sposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii. Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: – 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić kurczakiem/indykiem – 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy
Szybko Tanio SmacznieSos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy
Smaki EdytySoczyste skrzydełka w sosie sojowym możemy podać nie tylko na codzienny obiad, ale także na imprezę. Podane z ryżem, sałatką podbijają serca największych smakoszy. Składniki: 15
Salonik smaków