sos mięsny - 4565 przepisów (strona:43/305)

Marchewkowe kluski 149

jadły moje dzieci podsmażone na słodko. Jak przy większości tego typu dań wymagają trochę czasu na przygotowanie. Może skusicie się na takie bezmięsne danie. Polane sosem i gulaszem będą smacznym daniem mięsnym. Składniki 250 g twarogu dałam półtłusty 2 jajka 1kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5   szklanki mąki pszennej 4 średnie ugotowane marchewki sól masło klarowane

O kuchni z uczuciem
Przepyszny sos parmezanowy 258

stał się podowem do łakomstwa mojego najstarszego mężczyzny. Składniki na: Sos parmezanowy łyżka masła łyżka mąki 4 łyżki śmietany szklanka, tj. 250ml wywaru warzywno-mięsnego lub szybkiego rosołu 7 łyżek tartego […] The post Przepyszny sos parmezanowy appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Schab w sosie z powidła śliwkowego na winie 144

Pyszny, mocno aromatyczny sos śliwkowy z powidła, w połączeniu z czerwonym winem jest idealnym dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5

Tradycyjna Kuchnia
Skandynawska surówka z ogórka 235

idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym i ciemnym sosie, pieczenią wieprzową. SKŁADNIKI 1 długi wężowy ogórek, 400-500g 1 cebula czerwona, średniej wielkości 60-80g 1 łyżka stołowa drobnego cukru ½ dużego pęczka koperku 80ml

Karo in the Kitchen
Chilli Con Carne z wolnowara 173

Mięsny wtorek  Chilli Con Carne to wspaniałe, mięsne danie w pikantnym, aromatycznym, pomidorowym sosie. Już kiedyś przedstawiałam przepis na chilli  wraz z krótkim opisem tej potrawy. Ostatnio jednak przygotowałam je ponownie, ponieważ musiałam jakoś zagospodarować mięso mielone, które kupił K. Za namową mężczyzny zdecydowałam się zrobić chilli con carne, ale tym razem ugotowałam je w wolnowarze. Jak widzicie

Codzienne Gotowanie
Spaghetti z boczkiem i śmietaną (ala Carbonara) 178

Taki sos, z tym, że zamiast boczku była szynka jadłam u Moniki z innym makaronem. Tak mi posmakował, że postanowiłam również go zrobić ale z makaronem

Mama Gotuje
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 135

Pyszne pulpeciki w sosie pieczarkowym, są bardzo smaczne i dość szybkie do przyrządzenia. Do sosu dodałam włoszczyznę suszoną od  Skworcu , pulpeciki podałam z makaronem żytnim

Bajeczna Kuchnia
Kurczak ala KFC 1182

córcia wolimy jednak filety ;) Kurczak przygotowany w ten sposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety z kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl

Smakołyki Asi
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 140

owoców łatwo usuwa się pestki.  Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli - polecam przepis na KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ dań mięsnych polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM  i na powidła. POWIDŁA ŚLIWKOWE W 100 g jest zaledwie 45 kcal. Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon. Proponuję pyszne, kruche

potrawyregionalne
Pulpeciki w sosie pomidorowo - jabłkowym 121

Pulpeciki w takim sosie smakują wybornie. Sos jest zawiesisty, więc nie musimy go zagęszczać. Smak i aromat nie do porównania! Pyszne, nietuzinkowe danie obiadowe, któremu nie

Nie tylko w kuchni
Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw 419

kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy. Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros. Następnie wykładamy warstwę mięsną. Przykrywamy znów warstwą z kapusty.  Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty

Wanilia i Kardamon
Boczniaki w sosie paprykowym 174

cieszy, bo lubię ich smak. Pamiętam jak moja mama, w starej piwnicy, trzymała worek, z którego wystawały grzyby, a to boczniaki właśnie były :) Przygotowane z intensywnym sosem paprykowym mogą być dodatkiem do mięsnego obiadu lub skonsumowane z pieczywem. SKŁADNIKI: 3 ząbki czosnku 2 cebule 300g boczniaków 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz

https:KKuchniaMniam
(Nie)banalne naleśniki 2185

gorzkie Suszony majeranek Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji. Ja staram się nie mielić zbyt drobno. Pakujemy w sakiewki. Podajemy lekko podsmażone. Wegetariańskie są pyszne z sosem chilli – takim jak do sajgonek. Mięsne wolę z ketchupem. Moim absolutnym faworytem jest hit mojego dzieciństwa – Słodka Ania! Nie znam lepszego. Źródło: K&M Delikatesy   Artykuł (Nie)banalne naleśniki

Patchwork
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 275

użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym 167

Idealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko

Smaki Ewy
Gruszka 109

można wykorzystać na różne sposoby, dlatego też w najbliższym czasie zamieszczę kilka potraw czy też słodkości zawierających właśnie gruszeczki. Będą to między innymi gruszka zapiekana w sosie miodowym, tarta, muffinki czy danie mięsne z gruszkami

Kuchenne Wariacje
Filet w musztardowej skorupie 121

Musztarda zwana "zimnym sosem" jest moim ulubionym dodatkiem do mięs. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (ale nie suche).  Składniki: 1 kg filetów z

Tradycyjna Kuchnia
Roladki drobiowe w sosie serowym z suszonymi pomidorami 128

Kurczak w tym sosie smakuje wyśmienicie! Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 serki topione, 4 plastry szynki, ½ szklanki bulionu drobiowego, ½ szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 144

Kurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Pulpety mięsne w ostrym sosie śmietanowym 304

SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew

zielonacukinka
Sos pomidorowy - doskonały dodatek do dań mięsnych. 129

Sos pomidorowy-doskonały do dań mięsnych Składniki :   2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu 1-2 listki laurowe    sól    pieprz mielony Sposób wykonania :   Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej

Przepisy i porady kulinarne
Piersi z kurczaka w marynacie wielokulturowej 148

Składniki na marynatę/ sos: 120 g węgierskiego koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka zmielonej garam masala 3 łyżki pasty Piros Arany 1/2 słoiczka sosu Madras - bardzo

ClauditteMissCooking
gulasz wołowy w sosie z granatów 137

 gulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula  - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino

w mojej kuchni
BOUCHEES A LA REINE 191

łyżkę masła i dodajemy płaską łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając. Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Powstały sos łączymy z farszem grzybowo-mięsnym. Faszerujemy upieczone koszyczki i podajemy.  Smacznego

Kuchnia w opałach
Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem 123

Pyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych. Mają piękny kolor i są przepyszne :)   SKŁADNIKI 1 szklanka puree z  dyni  (przepis tutaj ) 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 2 łyżki masła

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone 192

pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana Develey Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy i sos ,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Marynowane papryczki chilli na zimę. 170

jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie:    W dużym garnku

Kuchnia Łukasza
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem 343

Kolejne danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Jak widać, gustuje w mięsnych i szybkich potrawach :) Tagliatelle w sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3 porcje): makaron tagliatelle wedle uznania 250 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki świeżo starty parmezan sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 195

Piotrek często przygotowuje dania mięsne na obiad. Szczególnie takie z sosami. Bo on zawsze musi mieć na talerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami - kategoria mięso 214

musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości,  150g kiszonej kapusty,  300g kurek, cebula,  pęczek szczypioru,  4 łyżki koncentratu

Z miłości do słodkości
Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną 159

taki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany ziołami. Myślę, że szczególnie przypadną do gustu Panom. Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną(...)też upiec w temp. 200°C w piekarniku – do czasu, aż zaczną się rumienić). Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Post Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku