sos mięsny - 4565 przepisów (strona:36/305)

Sałatka z czerwonej kapusty z chrzanem 169

Lekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej chrzan, koloru kapusta, a konsystencji majonez. Pasuje do wszystkich dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem. Nadaje im charakteru :) Składniki: pół główki małej kapusty czerwonej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 duża marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżeczki chrzanu 3 duże łyżki majonezu

Smak mojego domu
KOTLETY Z KALAFIORA 173

również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym

Gotowanie Patki
OCET WINNY 122

butelkach, max. półlitrowych.  Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych.   Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy

Moja Książka Kucharska
Szybka surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) 176

Uwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z daniami mięsnymi czy kluskami śląskimi w sosie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: (na porcję) 2 większe ogórki kwaszone około 2-2,5 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu pieprz czarny (u mnie

Słodkie okruszki
Polski przewodnik Paleo - recenzja 134

kruche, czy naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający kalafior w sosie pietruszkowym. Znajdziemy także przepisy dla trenujących - przykłady posiłków, które możemy spożywać przed i po wysiłku fizycznym np. koktajle dla odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy

Cynamonowe szczęście
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 143

łopatka w chrzanowym sosie O tej porze roku  na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku

Miód i pieprz
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 157

Cannelloni z nadzieniem mięsnym można zapiekać z różnymi sosami (mój ulubiony to beszamelowy), więc każdy ma szanse na znalezienie swojego smaku.  Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

ChilliJemy
Klopsiki w sosie koperkowym 174

Klopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki w sosie koperkowym 326

Podsmażone mięsne kulki gotowane później w sosie to klasyka gatunku :) Najbardziej popularne sosy to pomidorowy oraz koperkowy. Jako, że ja „specjalizuję się” ;) w tej pierwszej wersji, to mój mąż zdecydowanie woli przygotowywać klopsiki w sosie koperkowym. Zatem jak się już pewnie domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki

MyCookBook.pl
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 151

piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję:  zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I)  naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest ten, przygotowany na bazie soku pomidorowego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2466

białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem,     następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy

Wanilia i Kardamon
Dietetyczny klops 155

kilkanaście minut, aż warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje.  Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć

Codzienne Gotowanie
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 99

dodajemy przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sos żurawinowy z chrzanem do wędlin w 5 MINUT 101

Idealny sos do wędlin i innych mięsnych potraw. Wystarczy wymieszać, doprawić i gotowe- w 5 minut! Składniki: 1 szklanka dżemu żurawinowego, ½ szklanki startego chrzanu, 1 łyżka musztardy, sok z cytryny, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Musztardę utrzeć z dżemem, chrzanem. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Żeberka miodowo-sojowe pieczone w rękawie 183

obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty

Kuchnia domowa Ani
Pieczone żeberka 191

Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym

Emcia Pichci
Ragoût z kurczakiem i pieczarkami 204

Brązowe robi się z mięsa wstępnie zarumienionego z dodatkiem  mąki  przez  smażenie  w  tłuszczu ; białe przez  gotowanie  mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu  (źródło) Składniki: około 10 dużych pieczarek 2 piersi z kurczaka 1 ugotowana marchewka

Bon Appetit Małgorzaty
Mięso pieczone w cieście 213

Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne. Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej

Proste Potrawy
Sos pomidorowo -śliwkowy 142

miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :) Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy" Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne

Proste Potrawy
Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim 189

bardzo ostatnio przypadł do gustu - lekki, delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :) Składniki: 1 kg schabu, 4 dorodne antonówki 250 gram szalotek, 250 wędzonego boczku, garść rodzynek 8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu

Delicious Titbits
Wieprzowy klops w boczku 200

dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański Kielecki . Całość wyrabiamy do połączenia się składników.  Keksówkę wykładamy plastrami boczku (brzegi boczku mają wystawać za boki keksówki), uzupełniamy środek ugniatając uzyskanym mięsnym farszem, a wolnymi brzegami boczku przykrywamy wierzch mięsa. Pieczeń wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)składnik mojego dzisiejszego dania. Sos ma bardzo mocno meksykański smak, nadaje potrawie idealną nutę owej kuchni. Produkt zamknięty jest w szklanym słoiczku, który prezentuje idealną konsystencję sosu. Produkt nadaje się idealnie do dań mięsnych ale także warzywnych. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego ze sklepowej półki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki