Już kiedyś pisałam że jestem uzależniona od sosu ostrygowego? Jeśli nie to teraz obwieszczam że wszem i wobec że jestem uzależniona od sosu ostrygowego, dlaczego nie
Moje Małe CzarowanieLazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia
Kuchnia Pełna PasjiNowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także(...)mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Moje miały wielkość dużego włoskiego orzecha. Podczas formowania zwilżać dłonie zimną wodą. Kuleczki mięsne przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. 5. Oczyszczone grzyby (małe w całości, większe
W mojej kuchniCiągle mnie zadziwia fakt, ze pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie
Buniabaje w kuchniObiad trochę pracochłonny, ale od "święta" możemy się poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉 Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Danie wyjątkowe, a niepowtarzalnego smaku nadają mu aromatyczne kurki. Składniki
Kuchnia MagdaLenyCzas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 duża główka kapusty 2 jajka czarny pieprz sól Sos pomidorowy 3 litry bulionu mięsnego 200 g koncentratu pomidorowego 30% 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru pieprz czarny sól Instrukcje Z kapusty wycinamy(...)ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu. Notatki - kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita - gęstość sosu można regulować według własnych upodobań - czas duszenia gołąbków
Wędrówki po kuchnipomidory z puszki, zgniecione suszone chili ancho, przyprawy, winny ocet i pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie
codojedzeniasię zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami sera. Całość posypać delikatnie szczyptą bazylii i oregano. Zapiekać po przykryciem w piekarniku
Moja DelicjaWszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej. 5. Tofu w stylu mięsnym Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżki sosu teriyaki łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry(...)Wrzucamy je do miski, dodajemy sos teriyaki, czosnek oraz wędzoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Wszystkie kuchnie, w których brakuje Wam mięsnego smaku. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PolePiersi z kurczaka napełnione nadzieniem z wątróbki drobiowej i papryki czerwonej. Duszone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na smaczny, mięsny obiad. 4 filety z kurczaka sól pieprz czarny przyprawa do kurczaka NADZIENIE: 1 cebula 20 dag wątróbki z kurczaka 2 połówki papryki marynowanej majeranek sól pieprz czarny SOS: 1 cebula 3 szklanki przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów Pelati
https:KKuchniaMniamDanie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się
Kuchnia Pełna Pasjiśrednicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Następnie ułożyć 2 liście sparzonej kapusty oraz cienką warstwę mięsnej masy z ryżem i polać 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. I dalej układać kolejne warstwy w tej samej kolejności aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być kapusta, którą również należy polać sosem pomidorowym
Monia miesza i gotujePulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo-dyniowego sosu, który idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej
Oryginalny smakdodajemy rozdrobnione serki topione. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno: 1/3 bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaprzepis na prostą rzecz, czyli czosnek marynowany w sosie sojowym. Jest on niezbyt ostry i może służyć jako samodzielna przekąska bądź jako dodatek do dań mięsnych. Potrzebujemy: 2 główki czosnku polskiego japoński sos sojowy Wykonanie: Obieramy ząbki czosnku. Wkładamy je do wysterylizowanego słoiczka i zalewamy sosem sojowym. Wkładamy do lodówki na 3 tygodnie. I gotowe! Smacznego
Marder&Marder Manufacture