sos mięsny - 4565 przepisów (strona:39/305)

Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 327

cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi Z Kurczaka Duszone W Sosie Śmietanowo Kurkowym 154

Propozycja na pyszny, jesienny obiad :) Składniki na 2 osoby: 1 podwójna pierś z kurczaka około 200 g kurek 1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku 1/2

Gotowanie...to proste !
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 200

najniższy poziom warto włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Pasztet mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek(...)transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Śmietanowy sos pieczarkowy 199

pieczarkowy na bazie śmietany jest delikatny w smaku i doskonale nadaje się do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. By nie zabić smaku pieczarek, sos należy przyprawić tylko niewielką ilością pieprzu i soli. Składniki: 500 g pieczarek 1 niezbyt duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać

W SMAK
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 200

cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku - kilka ziaren kolendry - pieprz ziołowy - 2 kostki mięsne - sól pieprz czarny - olej - 1/4 kostki margaryny sos: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mielonych borowików - 2 łyżki mąki - 50 g serka topionego gołda - 1 szklanka jogurtu greckiego - woda - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. - w dużym garnku(...)Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie  potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem  blasze zalać gorącą wodą piec 150 stopni około 1,5 godziny czas zależy od twardości kapusty 5. - Sos Rozpuścić masło

W królestwie smaków Beaty
LASAGNE BOLOGNESE 162

gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy ser. Farsz : Na głębokiej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy.   Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy(...)dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne (#myAmbition ) smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika na 40 minut. Jeżeli

Słodki Zakątek
Quesadillas meksykańskie 227

łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki(...)bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos śmietanowy również odstawiłem do lodówki. Na dwóch wyłożonych pergaminem blachach do pieczenia ułożyłem po dwa placki tortilli. 200 gram sera żółtego starłem na tarce o grubych oczkach. Na wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie

Wyprawy kulinarne
Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary 180

pielmieni. Do Korei trafiły prawdopodobnie dzięki Mongołom w XIV wieku. Typowe dla nich jest mięsne nadzienie i sposób przygotowania (najpierw lekko je podsmażamy, a potem krótko gotujemy). Niezależnie od ich historii, warto poświęcić na ich przygotowanie chwilkę, bo koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli mandu, naprawdę są warte spróbowania. Sos z łatwością przygotujecie latem ze świeżych pomidorów(...)smaku (dodawajcie małymi partiami!), sos sojowy i wódkę. Wymieszać, ostudzić i zmiksować na gładko w blenderze. Odstawić (można zawekować i przechowywać na później). Wyjąć ciasto na pierogi z lodówki. Podzielić na 2 części. Rozwałkować (należy podsypać mąką) dość cienko i wykrawać (np. szklanką) okręgi na pierogi (u nas średnica 8cm ). Nakładać przygotowany wcześniej farsz mięsny na środek pieroga i dokładnie

Pociąg Do Kuchni
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts 312

cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj sos sojowy i sok pomarańczowy. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku dolej wody, gdy za mało dodaj więcej sosu sojowego. Włóż piersi kacze tym razem mięsną stroną do dołu i gotuj całość aż piersi będą gotowe. Lubię je lekko różowe w środku więc gotuję do momentu uzyskania 65 oC w najgrubszym miejscu

karmelowy
Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler 4325

Kotlety ziemniaczane to idealny dodatek do obiadu lub odrębna smakowita przekąska. Kotlety ziemniaczane mogą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne, możemy je podać z dowolnymi sosami lub gulaszem lub w dowolnie wymyślony przez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki

Słodka Strona
Kiełbasa w regionalnych daniach 149

popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań, ich regionalna specyfika, a także bogactwo smaków

Codogara
Chłopskie kaszotto 355

porcje): 1 szklanka pęczaku 250g dobrej kiełbasy np. śląskiej 2 małe kolorowe papryki pół główki brokułów (ok 300g) 1 marchew 1 cebula 150ml bulionu (najlepiej mięsnego) 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu pieczeniowego* sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka wędzona tymianek majeranek *wykorzystuje sos, który zostaje po pieczeniu mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić

Obiad gotowy
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 198

Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w  occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy. ------------------------------------------------------------- Krucha tarta ze śliwkami i kremem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na formę o średnicy 24 cm Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Placek ziemniaczano-serowy 161

możesz też przygotować dip (np. czosnkowy), który uzupełni całość. Możesz też podać placek ziemniaczano-serowy jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków (wtedy szczególnie polecam z sosem (pieczarkowym, z grzybów leśnych lub mięsnym). Placek ziemniaczano-serowy Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków (roztartych) 100 sera Gouda MSM Mońki 2 jajka 400 g jogurtu naturalnego (rzadkiego) 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mąki

Kolorowy Przepisownik
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 188

Uwielbiam te smaki :). Sos jest wprost obłędny i tak na dobrą sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę

Nie tylko w kuchni