sos mięsny - 4565 przepisów (strona:45/305)

Faszerowany, dłuuugo wędzony kurczak owijany bekonem 210

osób Cały Wędzony Kurczak Farsz, Piwo i Bekon Jest to przepis na super powolne wędzenie całego kurczaka w wędzarni gazowej lub elektrycznej, owijanie go w boczek i szprycowanie specjalnym sosem Beer n Butter. Czas wędzenia zależy od wielkości kurczaka, ale nie powinien być dłuższy niż 4-6 godzin. Cały kurczak około 2-2,5 kg Butelka ulubionego piwa(...)jedno jajko – wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy P rzygotowanie – dokładnie umyć kurczaka letnią wodą i osuszyć – nafaszerować kurczaka masą mięsną i zamknąć otwory po faszerowaniu – przygotować sos piwny z masłem – klarowane masło delikatnie podgrzewać i połączyć go z piwem ciągle mieszając – dokładnie nastrzykiwać kurczaka strzykawką do marynat, około połową przygotowanego sosu

naRuszcie
Indyk w sosie tajskim z makaronem ryżowym 203

Bardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1

Kuchnia Pokoleń
Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami 150

Postanowiłam odejść o klasycznego sposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii. Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: – 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić kurczakiem/indykiem – 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy

Szybko Tanio Smacznie
Sos tatarski- tartar sauce 245

Sos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy

Smaki Edyty
Skrzydełka w sosie sojowym 176

Soczyste skrzydełka w sosie sojowym możemy podać nie tylko na codzienny obiad, ale także na imprezę. Podane z ryżem, sałatką podbijają serca największych smakoszy. Składniki: 15

Salonik smaków
Kurczak w sosie curry 175

duszenie  tego rodzaju mięsa nie zajmuje na prawdę wiele czasu. Można go podać w wersji słonej i z owocami.   Kurczak w sosie curry jest dowodem na to, że danie mięsne także można przygotować w szybki sposób. Kurczak jest przepyszny. Polecam Składniki: 4 duże pojedyncze piersi z kurczaka 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 500 ml słodkiej śmietanki(...)mięso przestanie być surowe. Śmietanę łączymy z curry i przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Kurczak w sosie curry najlepiej smakuje podany z ryżem. Ja dodatkowo podałam go w towarzystwie marchewki z groszkiem.  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 284

wszystkich Greków, którzy poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso(...)cynamonu do mięsnych dań, jest on np. składnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubię to, jak cynamon ociepla smak mięsa i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta

Chilli Czosnek i Oliwa
Wieprzowina w orientalnym stylu 197

składniki * 1 czerwona papryka * 30 ag łopatki wieprzowej * 1 łyżka mąki pszennej * oliwa z oliwek * 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń * 1

Mix smaku
Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym 229

Prosty i szybki w przygotowaniu sos warzywny z gotowej mieszanki warzyw na patelnie. Idealny na dni gdy nie mamy czasu lub po prostu ochoty na zbyt

Słodka Strona
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym z Kurkami 231

De likatne, rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe w delikatnym sosie śmietanowym z aromatycznymi kurkami to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako

Słodka Strona
Sos pomidorowy 174

pomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra

Kolizje Smaków
KIESZONKI Z WARZYWAMI W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 174

osuszyć. Podzielić na 4 płaty. Każdy płat delikatnie naciąć, tak, aby powstała koperta. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Lekko przestudzić. Warzywa włożyć do mięsnych kopert. Obtoczyć w jajku a następnie w płatkach. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę

Słodki Zakątek
Pesto z liści rzodkiewki, ostry i oryginalny dodatek do makaronów, dań mięsnych czy ryb. 131

pęczek liści. Na blogu www.veganbanda.pl znalazłam super przepis na pesto, który okazał się bardzo oryginalny. Lekko go zmodyfikowałam, ponieważ nie miałam płatków drożdżowych. Pikantne pesto lub sos możemy wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych np. na grilla lub ryb. Możemy też przygotować makaron z pesto. Składniki: pęczek liści rzodkiewki 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych) 4 łyżki oliwy z oliwek

wysmienity
OCET ESTRAGONOWY 134

aromatyzować zwykły stołowy ocet. Ocet aromatyzuje się ziołami lub nasionami ziół takich jak estragon, bazylia, kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych . Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam! W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI

Moja Książka Kucharska