Zapiekanka ala meksikana 194Zapiekanka meksykańska z masą ziemniaczaną i nachosami. Zapiekanka jest pyszna, ostra i sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym. Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka
Smakołyki Asi
Kluski kładzione drożdżowe 155wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Gotować 6-8 minut. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Wyjmować łyżką cedzakową. Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko. Kluski należy przygotować tuż przed podaniem. Nie lubią leżeć, twardnieją. zastawa
królestwo garów
Bazyliowe kopytka 173kopytek chyba nie muszę nikogo przekonywać, prawda ? Na pewno pojawiają się często na stole w każdym polskim domu. U mnie też dosyć często goszczą w duecie z mięsnym lub pieczarkowym sosem. Dziś postanowiłam je troszkę odmienić i do ciasta dodać świeżą bazylię. Od razu zapachniało mi Włochami, więc zjadłam je z odrobiną oliwy z oliwek i starego świeżo parmezanu
Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 374przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie
codojedzenia
Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim 253Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski kładzione ziemniaczane 154łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko. zastawa
królestwo garów
Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek. 237mówiąc to byłam pewna, że przepis na domową wegetę już dawno umieściłam na blogu. W wielu moich przepisach widnieje w liście składników. Używam jej przede wszystkim do dań mięsnych, zup i sosów, ale także do różnego rodzaju sałatek. Przygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian
Kuchnia z widokiem na ogród
Sos do spagetti na zimę 200troszkę. Gotujemy na małym ogniu aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny. Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti
Humanistka w kuchni
Pulpeciki w sosie z warzywami 307Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam je z dodatkiem kaszy gryczanej, sałatki z buraczków i ogórków konserwowych. To prosty i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam szczególnie dla dzieci. Post Pulpeciki
Marta Gotuje
Weekend na Węgrzech - relacja 238było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo tłuste i znów
Pasja Smaku
Letnie placki ziemniaczane 332wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne. Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem. Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :) Smacznego! Zapraszam Was do wzięcia udziału w tym konkursie. Szczegóły
Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 367kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane 188Placki ziemniaczane można również podawać polane śmietaną i posypane cukrem, ale też polane sosem pieczarkowym lub mięsnym
Klaudynkowa kuchnia
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 287obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną
Salonik smaków
Brak tytułu 199oraz z e świeżych jaj. Dzięki temu, makaron nawet pod ługim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - łazanek - potraw mięsnych Opakowanie: 250 g Tak wygląda po ugotowaniu. Faktycznie - nie łatwo było by go rozgotować. Nie jak wiele makaronów, które po 4 minutach w wodzie - rozpuszczają się
kolorowotorcikowo