gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako naturalny, ziołowy(...)każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie
w mojej kuchniKolejne danie, które w innym miejscu , niż dom nigdy jeszcze mi nie smakowało. Najlepsze i jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie. Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_; 1 główka białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże(...)zalane sosem, nie zaczęły się rozpadać. Na wierzch układamy kilka pozostałych liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem pomidorowym zalewamy w garnku gołąbki, dorzucamy do nich seler. Gołąbki dobrze jest ucisnąć z góry pokrywką mniejszą od garnka w którym się gotują, by nie wypływały
Kuchenna KontrrewolucyaDziś obiadek na szybko z wykorzystaniem domowych przetworów a dokładnie cukiniowego sosu. Wystarczy zrobić mięsne kuleczki i dodać gotowy sos, doprawić i podać z makaronem. I obiad gotowy w 30 minut. składniki: 500 g makaronu spaghetti, u mnie Czaniecki 500 g mięsa mielonego, u mnie grubo mielona karkówka 2 słoiczki domowego sosu cukiniowego o pojemności 0,5 l sól(...)Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą i pieprzem. Makaron ugotować
Monia miesza i gotujeSos perski pełen cytrusowych aromatów i mięty jest orzeźwiający i lekki. Nie ma w ogóle kwaśnej nuty, za to przepełniony jest jak wspomniałam cytrusowym aromatem dzięki
Sztuka gotowania w/g SamiryPulpeciki to bardzo proste i smaczne danie. Mięsne kuleczki można zrobić z każdego mięsa mielonego i przygotować w ulubionym sosie. Takich mięsnych kuleczek już sporo na moim blogu a teraz zapraszam na kolejna wersję. Tym razem pulpeciki sa z mięska drobiowego w sosie z serków topionych z dodatkiem szczypiorku. składniki: 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz(...)mięsnej masy i wrzucać na wrzątek. Gdy kuleczki zmienią kolor dodać pokrojone serki topione. Wszystko razem gotować aż serki się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając. Gdy serki już będą całkowicie rozpuszczone gotowy sosik zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Gotowe pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur oraz ogóreczki konserwowe . Polecam też: Pulpeciki w sosie pomidorowym Klopsiki
Monia miesza i gotujeTutaj prezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka(...)cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY
W kuchennym oknie EwyPrzelać do mięsa mieszając. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Zapiekankę układamy w następujący sposób: Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć najgrubsze plastry bakłażana, na to wyłożyć nieco masy mięsnej z sosem, następnie ułożyć ponownie bakłażan tworząc grubszą warstwę, na to ponownie masa mięsna. Na koniec wyłożyć pozostały nam bakłażan (powinna wyjść podwójna warstwa), polać resztą mięsa z sosem, po czym
Passions hobbies lifeSmaczne, delikatne klopsiki w sosie koperkowym. Pycha! Składniki: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula biała, 1 jajko
Tradycyjna KuchniaWspomnę jeszcze kilka słów o Sosie Kieleckim Curry , który otrzymałyśmy do wypróbowania. Przyznam, że gdy tylko otrzymałam paczkę wiedziałam, że sos ten świetnie będzie pasował do wszelakich rolad mięsnych. Smak sosu jest delikatny jednak idealnie wyczuwalny przy wykorzystaniu go w potrawach. Konsystencja gładka, kremowa. Przyznać trzeba, że idealnie sprawdził się również w postaci dipu do przekąsek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPulpeciki w sosie koperkowym Smak dzieciństwa...pulpeciki w sosie koperkowym...Małe kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda? Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka oleju
na moim stole...jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się nazywać wegetarianką
W kuchni Karmel-itkiŻurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart
Tradycyjna kuchnia Kasigęsty sos, który zadowoli niejednego smakosza dobrej kuchni Sos z białej rzodkwi podany do potraw mięsnych nada im soczystości i wzbogaci smak całej potrawy. Polecam ten sos do potraw mięsnych, podanych na ciepło i na zimno. Życzę SMACZNEGO ! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiMoja rodzina uwielbia je pod każdą postacią :) Składniki placki: 1,5 kg młodych ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku sól
czarrna od kuchni