olej rzepakowy i za pomocą łyżki nakładam na patelnię porcję. Smażę na rumiano. Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję z sosem warzywnym, mięsnym lub z jogurtem naturalnym
Gotowanie Patkimiłość rozkwitła na dobre kiedy przygotowałam je samodzielnie, choć musiałam powstrzymywać swoją niecierpliwą duszę przed codziennym zaglądaniem na górną półkę spiżarki. Dodaję kiszone cytryny do sałatek, rybnych i mięsnych burgerów, sosów, gulaszy, pieczonych bakłażanów, wszędzie tam gdzie intensywny, cytrynowy smak jest pożądany, nie należy jednak przesadzać, 1-2 ćwiartek wystarczą w zupełności. Przechowujemy w lodówce, bardzo długo, właściwie się
Słodki KompromisSkładniki: ok 70 dkg biodrówki 2 średnie cebule 1 garść suszonych grzybów sól, pieprz słodka papryka przyprawa małgośka jałowiec mielony 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę
czarrna od kuchniSkładniki: 50 dkg wołowiny 20 dkg boczku wędzonego 0,5 litra piwa 2 cebule 2 marchewki zioła prowansalskie 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2-3
czarrna od kuchniSkładniki kalafior bataty pestki dyni bulion warzywny lub warzywno-mięsny* słodki sos chilli* mięso z rosołu* gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora i jednego, większego batata) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - razem. Odcedzamy i zostawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do malaksera, blendera czy po prostu przecieramy przez sitko i łączymy w jednolitą, żółciótką
Karczma Honoriettyniej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie z sosem pomidorowym. Artykuł Klopsiki z cukinii pochodzi z serwisu
NiePieprz.plmoja ulubiona forma dania z makaronem. Na równi z lasagne i.. większością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku oregano, bazylia
Czerwony Gupikmnie od zawsze to kluski łyżą ćpane, ale napisałam kładzione, żeby ładniej brzmiało. Niby nic takiego, mąka, sól, woda i jajko, a smakują wyśmienicie. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, np. mięsny, z tłuszczykiem, z przysmażonym boczkiem i kapustką do tego. Ja uwielbiam otulone masełkiem i z solą, Można je jeść na słodko z cukrem lub też dodawać do zupy. Pełna
Wołowina od rekinawoda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Zielone kluski śląskie, tak jak tradycyjne podajemy jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem (na Górnym Śląsku zwłaszcza z roladami) lub przyrządzanej na rozmaite sposoby kapusty. Występują także jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Zielone kluski śląskie – czyż nie są urocze? Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoMięso jest kruche i delikatne :) Składniki 70 dkg biodrówki 2 cebule 50 dkg pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz chili jałowiec mielony czubryca czerwona słodka papryka
czarrna od kuchniSmaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony
czarrna od kuchniZiemniaki to bulwy przez nas niedoceniane, a zupełnie niepotrzebnie, bo zawierają wiele cennych składników. Złą sławę zyskały lądując przeważnie obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem odpowiednio przygotowane mogą stanowić lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego
Roślinna - blog wegańskiOczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym
Bon Ton Italiaowoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania nalewek, deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Żurawina suszona MAKAR spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan
Tradycyjna kuchnia Kasiaromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy
Smakowity Blog KulinarnyTakich zaległości jeszcze chyba nigdy nie miałam, ale zaabsorbowana uczelnią totalnie nie miałam czasu na blogowanie. Dziś postaram się to nadrobić i oczywiście jak zwykle obiecuję
Kuchnia moimi oczamiczyli smażenia na rumiano. Opłacało się jednak przesiąknąć zapachem tłuszczu (czego szczerze nie znoszę). Placki wyszły super - z chrupiącą skórką, a w środku mięciutkie. W połączeniu z pikantnym sosem warzywno - mięsnym po prostu bajka. Z pewnością niedługo znów je przyrządzimy. Kto wie... może w jakiejś nowej odsłonie
Kuchnia po mojemuWitajcie! Czy często macie tak, że w ostatniej chwili ktoś informuje Was, że wpadnie na "kawę"? Ok! Kawa kawą, a może jakaś przekąska? Jakiś czas
Kuchnia moimi oczamiWitajcie, w ostatnim czasie będąc na obiedzie w Trattoria Pergamin w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się
Kuchnia moimi oczamiPrzepis na Ragù alla bolognese pokazała mi Nicoletta, przesympatyczna Włoszka, u której wynajmowałam dom w zeszłe wakacje. Nicoletta była tak uprzejma, że urządziła nam (mnie, mojemu
Wypieki i Rumieńceilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej 700 100 ml mleka 2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk pochodzi
Moje domowe kucharzenieCynk 0,84mg Miedź 0,77mg Mangan 0,93mg Jod 2,7µg Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs. Skład: sól papryka słodka czosnek cukier majeranek kolendra cząber gorczyca pieprz pieprz ziołowy rozmaryn
Moje domowe kucharzenieGotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron ryżowy, chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem), opłukane kiełki, szczypiorek, kolendrę, mięte, troszkę soku z limonki, 1/2 łyżeczki sosu rybnego, mięsne części szpondra i cieniutko pokrojoną łopatkę wieprzową. Całość zalewamy bulionem. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiGołąbki z sosem pomidorowym to chyba jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Ale ile kucharek, tyle wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym, w sezonie
Pociąg Do Kuchnioprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską(...)oliwą. Dodajemy łyżeczkę oregano. Dodajemy passatę pomidorową i około 1 szklanki wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem
Smakowity Blog KulinarnyWszystko razem wymieszałam, po czym uformowałam małe kuleczki i każdą z nich obsmażyłam na oliwie. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem, naddając go nieco więcej na boki. Spód musnęłam sosami. W środku ułożyłam mięsne kulki, które zalałam ponownie sosami (połowę pomidorowym, połowę beszamelowym). Wierzch skropiłam oliwą i całość zapiekłam pod folią przez 30min. w 180st. Pod koniec zdjęłam folię, oprószyłam serem
bastalenaTradycyjny mięsny obiad w naszym domu, czyli zawijańce w sosie. Zawijańce to nic innego jak śląskie roladki, po prostu u nas nazywają się inaczej. Mięso, które my używamy to wołowina, lecz można też zrobić ze schabu. Dzisiejszy przepis jest z plastrów schabu, także są super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków(...)pojemności garnka. Dodajemy cebulę i całość przyprawiamy wegetą ( łyżka) i pieprzem (1/4 łyżeczki). Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, przez 1 godzinę. Po godzinie dodajemy kostkę mięsną i gotujemy jeszcze 20 minut. Gotowy sos zatrzepujemy mąką. (2 łyżki mąki łączymy z 4-5 łyżkami wody i powoli wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje). Podajemy z ziemniakami, makaronem
Klasyka GotowaniaMiękkie i rozpływające się w ustach mięsne kuleczki w sosie śmietanowo-żurawinowym. Z dodatkiem posiekanego koperku i podsmażonej do miękkości cebulki. Najpierw obsmażone na rumiano, a później krótko gotowane w bulionie, śmietance i dżemie żurawinowym. Smakują wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 g chudego mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo(...)miski. Zalewamy mlekiem i dokładnie rozcieramy (bułka powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz posiekany koperek, sól, pieprz i sos sojowy jeśli używamy. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę. Masę mięsną dzielimy na 4 części i z każdej z nich, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy 5-6 kulek. Układamy na desce lub tacy. Na patelni
cool and mintyugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej. Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak tażin jest w smaku naprawdę marokański(...)sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli . Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze . Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek , taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom - mojemu Tacie smakowało:) Pod koniec przygotowania do tażinu wbija się jajka , które ogrzewa
Chilli Czosnek i OliwaZastosowanie pieprzu w kuchni Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek(...)smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna
Pomysłowa kuchniapiekarnika na 180 °C ,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):)) Sos grzybowy jest łatwy w przygotowaniu. A wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni Składniki 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków ) 1,5 szklanki wody 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła
w mojej kuchnidostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury. Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrąga Czarnomorskie smażone ryby Dania mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku Docierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie
Poezja smakuświata! Dieta ta, oparta jest na warzywach, ryżu i wielu drogocennych przyprawach. Nie wszystkie przygotowywane dania są lekkostrawne, na północy kraju, gdzie panuje chłodniejszy klimat, królują ciężkostrawne gęste sosy i bardziej mięsne potrawy. Na szczęście, bogactwo kolorowych przypraw, skutecznie pomaga w ich trawieniu. Jedna trzecia społeczeństwa Indii ze względów religijnych nie je mięsa, niezbędne białko pozyskuje więc z roślin strączkowych(...)tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka kokosowego lub jogurtów naturalnych. Drogocenne przyprawy dodaje się do wszystkiego, począwszy od dań głównych mięsnych i warzywnych, poprzez desery, a kończąc na napojach i przekąskach. Sprawiają one, że dania są lekkostrawne. Przyprawy ocieplają nasz organizm od środka, przyspieszają
Moja Mama GotujePyszne mięsne klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem koperku.Do sosu użyłam bazy do sosu jasnego marki ŁOWICZ.Sosik wyszedł gęsty,kremowy i bardzo smaczny. SKŁADNIKI 600-700g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki wody sól pieprz koperek świeży 4 łyżki śmietany 1 słoiczek sosu jasnego ŁOWICZ olej do podsmażenia WYKONANIE Jeśli mamy łopatkę w kawałku(...)pieprzem. Z mięsnej masy formujemy kuleczki-wielkość jak to lubi.Następnie mięsne kuleczki obsmażamy na oleju lub oliwie,aż zmienią kolor. Później dodajemy wodę i koperek i dusimy ok.10 min.pod przykryciem. Następnie wlewamy nasz sosik od Łowicza,mieszamy i dusimy jeszcze ok.15-20 min.Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki sosu dodajemy śmietanę mieszamy i wlewamy do naszego sosu.Mieszamy,zostawiamy do zagotowania.Odstawiamy.Mo
Mała w garnku miesza