Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce 280Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście
Słodkie okruszki
Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. 228Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście
Smak mojego domu
Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym 272Witajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku
Gotuj z Mąką
smacznie, szybko, zdrowo... 222Domowy sos mięsny z warzywami i makaronem ! Każdy ma swój sposób, ale warto zobaczyć jak to się robi u nas :) Mięso smażymy. Dodajemy włoszczyznę. Dalej gotujemy pod przykryciem, mieszając...można podlać trochę bulionu. Został jeszcze przecier, cebula i przyprawy. Gisia próbuje :) Widać, że smakuje :), to można nakładać dla wszystkich :)) Ponieważ wszystko widać na zdjęciach, to nie będę się
chleba naszego
Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese 187pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko
Kulinarne przygody Gatity
Wołowe ragu z makaronem 337Ragu to ogólna, włoska nazwa na mięsny sos do makaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie
Poezja smaku
Czosnek marynowany z ostrą papryką lub ziołami 289Czosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie takiego czosnku na dwa sposoby: z pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz z ostrą papryczką. Kupując czosnek zwróćcie jednak uwagę, aby to był nasz polski
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 306cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 306cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie
Szczęśliwa kuchnia
,,Makaron czarny z atramentem z kałamarnicy” 179kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego
Podróż w kulinaria
Piersi z kurczaka w śmietanie z kaszą jęczmienną mazurską. 217zredukowania sosu ( ma się lekko zagęścić. Na końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Kaszę podajemy z sosem mięsny i jako dodatek proponuję buraczki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 194sobie zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się
Food Square
Patisony w zalewie curry 928zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki z liśćmi selera ziele angielskie gorczyca olej zalewa: 1/2 szklanki cukru
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 192łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy
Szefowa kuchni
Gulasz węgierski 204Miałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra
MamaOskarka