sos mięsny - 4565 przepisów (strona:114/305)

Dorada z grilla z kolorowym sosem 182

Nastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Letnia zapiekanka z marchewki i kalarepy 172

Dla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać

Kuchnia Pokoleń
Kiełbaski na grilla 144

Lepszy smak . Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub  z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z  sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy 2-3 łyżki zimnej wody 4 łyżki oliwy(...)miarka suszonego tymianku 1 miarka płatów chilli Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem 193

podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana(...)rozpadać się po prostu. Taki ziemniaki nadają się najlepiej na puree czyli tzw. tłuczone. Takie zapiekane ziemniaki podawać jako bezmięsną przekąskę np. do zapiekanych warzyw lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadają się do wszystkich mięs i ryb. SKŁADNIKI na zapiekankę dla 2 osób: 4-5 dużych ziemniaków z gatunku niemączystych (jeśli są to młode ziemniaczki pozostawić po dokładnym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 152

cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy(...)samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi farszami) ściskamy lekko ze sobą i oba na raz obtaczamy w mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą

Marder&Marder Manufacture
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku, te 2 warzywa są podstawą niemal wszystkich mięsnych dań, które pojawiły się na tym blogu chilli, zioła prowansalskie(...)mlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się

Cooking Monster
Klopsy gotowane w sosie z leśnymi grzybami 116

Bardzo dobry obiadek, ja go zrobiłam w thermomix, ale można również normalnie w garnku. Formowanie klopsów – do miski wrzucić mięso mielone drobiowe,posiekaną drobno cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 104

średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule(...)Przykrywam pozostałymi placuszkami mięsnymi i delikatnie formuje kulki. Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju. Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję mąkę i chwilę zasmażam. Dodaję śmietanę, mieszam by nie było grudek i rozcieńczam wywarem jarzynowym do konsystencji gęstej śmietany.Do sosu dodaję koncentrat pomidorowy oraz doprawiam

Bea(u)ty kitchen
Zrazy mielone w sosie cebulowym 221

smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany  1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos.  Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem(...)miseczki, zalewamy wodą i namaczamy.  Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.  Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 213

stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo to mam nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś(...)pozbawionej już tłuszczu) patelni, tym razem czerwoną (mięsną) stroną do dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec

Pełny talerz
Dufinki z mięsem 2764

moim blogu przepis na pyszne dufinki z mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Cebulę(...)obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek ciasta kładę porcję farszu mięsnego. Brzegi zlepiam formując kulkę. 4. Kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano. Po wyjęciu odsączam tłuszcz na papierowym ręczniku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolady (zrazy) z karkówki 247

Rolady (zrazy) z karkówki Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam! Składniki: 6 plastrów karkówki

Blog z Apetytem
Grzybowy pasztet z soczewicy 132

całą pewnością będzie rarytasem dla wegetarian. Ja jako mięsożerca wole mięsne pasztety, choć i ten jest godny polecenia i wypróbowania.   1 puszka soczewicy gotowanej garść suszonych podgrzybków 1 cebula 100 g masła sól, pieprz, maggi   galaretka (opcjonalnie) 100 ml wrzącej wody 1 łyżka sosu sojowego poł łyżeczki żelatyny   Grzyby moczyć w wodzie przynajmniej przez godzinę

Jadło i czytadło
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 266

ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek.   W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki z cebuli i oliwę

Karo in the Kitchen
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 150

słodkim, słonym, gorzkim i kwaśnym. Istnieje jeszcze 5 —   umami , zwany mięsnym lub rosołowym. Jest to smak, który uzależnia (przez co mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować).   Ale   w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby, wodorosty, fermentowane warzywa,   tempeh , sos sojowy, płatki drożdżowe i wiele innych. Część z tych składników została wykorzystana

Food Square