sos mięsny - 4565 przepisów (strona:116/305)

Polędwiczki w sosie kurkowym 171

Szybki obiad, wystarczy 30 minut i gotowe. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i obsmażyć na złoty kolor. Można dodać dwa ząbki czosnku jak lubicie

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń rzymska 523

swojej strukturze, nie pogardziłby nią żaden cesarz Z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami(...)podczas pieczenia nie zrobiły się dziury. Piekłam pieczeń w żaroodpornej formie do keksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 166

smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne(...)wkładać masę mięsną również dociskając. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i ustawiać w nim nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bukiet warzyw w cieście francuskim 352

Też macie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho".  Otwieram lodówkę i co widzę? Brokuł, ciasto francuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl!  Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie!  Ale smakuje genialnie!  To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw(...)spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika na około 30 minut.  "Roladka" super smakuje z sosem czosnkowym.  Ja dodałam 10 dag sera, dodaj więcej a będzie to bardziej zwarte;)  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Klopsiki w sosie pomidorowym 192

Minęły święta. Tyle oczekiwania a minęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam wyjść z piżamy :) Oczywiście żartuję ale nie odmówiłam sobie dwóch dni piżamowca. Czytanie w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Potrawka gulaszowa 203

będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko, ale wyjątkowo dopasowanie smakowo*) sól, pieprz kilka łyżek przecieru pomidorowego/2 pomidory/ połowa puszki pomidorów bez skórki ( ew. trzy mięsne kostki lub tzw. bulionetki, kilka(...)drobną kostkę marchew, cebulowe piórka, całe malutkie papryczki. Zalewamy wodą lekko powyżej poziomu mięsa, jeśli istnieje potrzeba dorzucamy kostki. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości. W czasie, gdy sos dochodzi, a ciasto dostatecznie wyrosło, możemy zacząć smażyć langosze. Formujemy kulki, które spłaszczamy i rozciągamy mniej więcej do rozmiaru dłoni ( ja robię indywidualnie odpowiednie dla każdego członka rodziny ;] ). Zostawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 202

smaków, wpadłem na pomysł, aby połączyć ze sobą – mogłoby się wydawać – całkiem niepasujące do siebie smaki. Skoro doskonale sprawdził się ser pleśniowy, to może dodać do niego sos truskawkowy? Hmm… Wiadomo, że mięso i owoce doskonale do siebie pasują. A to połączenia, w mojej opinii, jest po prostu dla siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie(...)Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę i ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy odrobinę wody i dokładnie wyrabiamy. Z doprawionej masy mięsnej formujemy 4 okrągłe kotlety, większe niż średnica bułki. Uformowane kotlety kładziemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni i smażymy po około 2 minuty z każdej ze stron. Do małego rondla wrzucamy

Jacob Tastes
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 183

dodatkowi aromatycznych przypraw. Przepis na wegańskie kofty zaczerpnęłam od Jamiego Olivera , jednak trochę inaczej je przyprawiłam. Zrezygnowałam również z azjatyckiego w charakterze sosu orzechowego na rzecz chłodząco-rozgrzewającego połączenia sosu tzatziki i domowej harissy. Wegańskie kofty być może skojarzą Wam się z falafelami, jednak robi się je nie z surowej, a z gotowanej ciecierzycy i inaczej smaży. Wystarczy cienka warstwa(...)cukinii dzielę się z Wami specjalnie z okazji VI Festiwalu Kuchni Arabskiej oraz akcji wspólnego gotowania. Koniecznie zajrzyjcie do Emilii , Martynosi i Panny Malwinny po ich tym razem mięsne propozycje koft. Wegańskie kofty z cukinii i ciecierzycy Składniki / na 16 sztuk: 2 średnie cukinie sól 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka oliwa 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 246

ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż pieczeń można dobrze ubić, jest wtedy bardziej zwarta i lepiej się ją kroi. Dziś podam Wam bardziej urozmaicony przepis na rzymską pieczeń, gdyż dodałam do mięsnej masy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14419

Po prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli

Kuchnia Pełna Pasji
Spaghetti z ziołowymi klopsikami 135

cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka bazylii ok. 1 łyżeczka(...)masy mięsnej formować wilgotnymi dłoniami niewielkie kuleczki, a następnie odstawić na kilka minut do lodówki, żeby stężały, a smaki i aromaty przeszły sobą. 5) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię

Fitsweet.me
Spaghetti z ziołowymi klopsikami 177

cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka bazylii ok. 1 łyżeczka(...)masy mięsnej formować wilgotnymi dłoniami niewielkie kuleczki, a następnie odstawić na kilka minut do lodówki, żeby stężały, a smaki i aromaty przeszły sobą. 5) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię

Fitsweet.me
Fitburger z indyka z cukinią 211

Codziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych

Kuchnia Pełna Pasji
Karkówka w porach z piekarnika 227

Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na

Kuchnia Pokoleń
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 156

przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)   Polecam!    MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI Czas marynowania : 3,5 - 4h Czas przygotowania : 1h SKŁADNIKI: 8 łyżek oleju sojowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koniaku

Moja Książka Kucharska
Sajgonki z mięsem mielonym 144

Chrupiące, mięsne...czegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P Składniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 187

blogu 76 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto

My Chcemy Jeść
Pieczone udo z indyka babci Basi 176

naczynia żaroodpornego, wlać wodę(obok mięsa) i wkruszyć pól kostki mięsnej lub rosołowej. 3. Naczynie przykryć i włożyć do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu podawać gorące. Udko znakomicie smakuje też na zimno

Pysznosci Babci Basi
Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym. 162

Dziś danie mięsne, dla tych którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez niego i nie mają dosyć po świętach ;-)     Składniki; 1 kg żeberek (u mnie paski) 5 cebul 3 łyżki dżemu malinowego pół szkl. ketchupu ( u mnie łagodny) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester sól, pieprz, przyprawa do gyrosa   Przygotowanie; Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Żeberka

Radość kipiąca uśmiechem.
Klopsiki z natką pietruszki 196

dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pilota 147

Pilota to małe mięsne kulki pochodzące z Katalonii. Przypominają klopsiki, czy pulpety do których jesteśmy przyzwyczajemi, ale składają się z innych składników i tworzą ciekawą strukturę i kompozycję smaków. Doskonale sprawdzą się jako przekąska wystawione na stół w towarzystwie różnych sosów

Milion Smaków