5-6 40 min Średnie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego i cukinii w sosie keczupowym. Składniki na 800g mięsa: 800g mięsa mielonego 1 średnia
PysiaGotuje.plHej! Dziś propozycja dla tych "co muszą sobie zjeść" ☺ . Możecie zrobić sobie kotleciki z mięsa indyczego w sosie pomidorowo - keczupowym. Roboty mało, niemal robi
Tylko pysznieNiby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś
KucharzycaMeksykański kurczak w paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z
To co kochamDynia lubi curry. Jeśli Wy również, i jeśli lubicie dynię, koniecznie musicie spróbować tego dania! Bardzo aromatyczny sos z dyni, twarogu, cebuli i czosnku doskonale pasuje
Trzeci talerzBardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili od firmy Fanex . Składniki: 8-10
Bajeczna Kuchniałyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać
Smakołyki Asiruszt – poprzerywane włókna sprawią, że mięso będzie bardziej delikatne. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu
Kuchcik gotujePomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, nie mówiąc o ogórkach, cukinii. Dzisiaj przedstawiam spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów. Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest
Smaki Ewynaprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera
DefinicjaSmakuTortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia. Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 250 g tortellini z nadzieniem serowym 250 ml śmietany 18% 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 3 szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 łyżki startego parmezanu
O kuchni z uczuciemPołączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli
CookYourselfKolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe
Kraina Miodem PłynącaMięso podpiekamy razem z posiekaną drobno cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę, paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym
w mojej kuchniKolejna obiadowa prpopozycja to zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy
Szefowa kuchniCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek
kulinarnyJaDelikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak
Smaczne ZdroweZima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki
Szefowa kuchniinnej beczki, czasami zastanawiam dlaczego mój organizm domaga sie w upały tłustych mięsnych dań, zazwyczaj normalni ludzie maja takie zachcianki w okresie zimowym. Natomiast u mnie im większy upał tym większa ochota na np. surowe mięso, dania z tłustymi sosami... Ciekawe nigdy sie w to nie zagłębiałam, ale chyba warto by bylo się temu przyjrzeć dziś np zjadlam ogromniasty kebab
NaKońcuJęzykaopinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA
W kuchni Karmel-itki300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie(...)też obyć bez dodawania wcześniej koncentratu pomidorowego i papryczki chili- gulasz będzie miął typowo "mięsny", klasyczny smak. Jeśli natomiast lubimy klimaty kuchni węgierskiej- nie żałujemy koncentratu (albo i dodatkowo rozbitych widelcem pomidorów z puszki), chili lub ostrej papryki, a na koniec, zamiast mąki, zagęszczamy sos śmietaną 18%, oczywiście uprzednio go ostudzając, i po wymieszaniu podgrzewając jeszcze raz. Co kto lubi
Aromatyczne Podróżebułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć(...)zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć,sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek,zalać bulionem warzywnym ,sokiem ananasowym i 4 łyżkami sosu sojowego. Przykryć ,gotować około 8 minut. Dodać krążki
Przepisy i porady kulinarneSzybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę
Kuchnia Pokoleńnadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również z kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka(...)pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa do smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić rękoma mięsną masę. Twaróg pokruszyć, dodać posiekany szczypiorek i przyprawy, wymieszać. Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, nakładać na środek porcję twarogu, sklejać formując w kształt wałeczka. Obtaczać w mące. W głębokiej patelni rozgrzać
6niebomuszkatołowa 3 łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy(...)niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Sos Śmietanow y : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypt
Słodka Stronawieprzowego np z łopatki 2 marchewki 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej mały pęczek natki pietruszki sól,pieprz słodka mielona papryka 1 sucha bułka mąka do obtoczenia sos: 1,5 szkl bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela ang pół szklanki śmietany 3 łyżki mąki sól,pieprz 6 gałązek natki pietruszki Wykonanie: Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą(...)marchewkę i papryki które wcześniej tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Siekamy drobno cebulkę, dodajemy również do mięsa. Tak samo drobno siekamy natke pietruszki, którą też dajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Masę mięsną dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mącę. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy listki, ziarna ziela ang, posiekana natkę
Z Majeczką w kuchnikroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka w tej postaci jest pyszna, aromatyczna i krucha. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze, kiedy przygotowuję mięsną pieczeń, właśnie jego wybieram do pomocy. Dzięki niemu, kiedy jemy tak pyszny obiad, wiem
Kuchenna Kontrrewolucyacukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki - kilka gałązek kopru - gałązka lubczyku - kilka(...)smażyć do odparowania wody - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem włożyć na blachę Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser 3. sos - W garnku rozpuścić masło dodać mąkę ,wymieszać dodać
W królestwie smaków Beatykość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe
ClauditteMissCooking