temu dopinguje mnie to do robienia swoich potraw i dań w domu. Stąd dziś przepis na sos żurawinowy ,który nie dość, że ma szeroka gamę zastosowań to jest po prostu smaczny i zdrowy. Lekko kwaskowa nuta zgra się nie tylko z daniami mięsnymi ale tak że z serami czy po prostu kanapką. Zapraszam... Skala smaku 10/10 mrożoną żurawinę nie jest(...)pozostałą białą częścią. Cytrynę pokroić na mniejsze kawałki. Do średniej wielkości garnka wlać sok z pomarańczy i wsypać żurawinę. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać pozostałe składniki sosu, zmniejszyć gaz do średniego i gotować pod przykryciem przez około 5 minut aż żurawina nie pęknie (ten odgłos jest cudowny!) . Zdjąć pokrywkę i gotować przez następne 4-5 minut
Kubki smakupietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki sól i pieprz /do smaku sos: 400 ml passaty pomidorowej/butelka/ 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka domowej „jarzynki” szczypta oregano sól i pieprz /do smaku Wykonanie: -Mięso przełożyć do miski(...)jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach. -Smażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. -Usmażone pulpeciki odsączyć z tłuszczu i przełożyć do gotującego się sosu. -Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Podawać z ulubiona surówką
Zakamarki mojej kuchniKiedy pekluję szynkę lub schab i potem gotuję je w przyprawach, zostaje mi aromatyczny wywar. Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak(...)Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek selera puszka krojonych pomidorów bez skórki ok. 700 ml passaty pomidorowej ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu, w którym dusiły się roladki ze schabu z suszonymi pomidorami) 2 łyżki słodkiej papryki w proszku szczypta chili, sól i pieprz do smaku 2 łyżki wędzonej papryki dowolne
Czerwień i błękitmieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi! Sos bolognese Składniki: 4 porcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)pokrojony boczek i smaż aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz mięso, przyprawy i rozmaryn. Smaż aż mięso przestanie być krwiste po czym dodaj pomidory, przecier i bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj makaron z pesto i podaj z gotowym
codojedzeniaPo internecie (i nie tylko) krąży wiele przepisów zatytułowanych „diabelskie żeberka”. Przyznam, że nie wnikałem skąd ta nazwa i czy taki pomysł na przyrządzenie żeberek ma
Kulinarna PokusaSkładniki (3 porcje): 500 g wątróbki drobiowej 250 ml maślanki 2 łyżeczki cukru 500 g malin 150 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki octu
My Culinary ArtPolecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy
e-PrzepisyKulinarneżurawiną Wraz z końcem upałów i nadejściem wieczornych chłodów, do łask w mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin. Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy
Miód i pieprzłatwiej i szybciej się ucierają. Poza tym ma bardzo praktyczny "dzióbek", dzięki któremu bez problemu możemy gotowym sosem polać sałatkę bez używania łyżki. Moździerz jest elegancki i zarazem praktyczny, jestem z niego zadowolona:) Jednym ze składników sałatki jest schab wieprzowy wędzony zakładów mięsnych Nove linii NATURA . Linia ta produkuje wędliny, które nie zawierają: glutenu fosforanów glutaminianiu sodu sztucznych przeciwutleniaczy
Z miłości do słodkościprzesadnie. Doskonałym uzupełnieniem sosu jest estragon – najlepiej aby był świeży, ale w tej postaci trudno go kupić. Nie zrażajcie się jednak, bo nawet suszony odda potrawie swój bardzo charakterystyczny aromat. To raczej łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu danie, więc możemy je spokojnie przygotowywać po prostu na co dzień, gdy najdzie nas ochota na lekkie danie mięsne ze słodkimi(...)okazji skosztować czegoś podobnego. Piersi z kurczaka Nell Gwyn 2015-06-15 15:13:37 Niezwykle oryginalne w smaku piersi z kurczaka Nell Gwyn z pomarańczami, spaghetti i wyjątkowym sosem z mascarpone, brandy, południowymi warzywami i estragonem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości (po ok. 300g) 2 średnie słodkie pomarańcze (ok. 700g) kawałek
Kulinarna Pokusaczasu trafiły do mojej kuchni produkty marki Hilcona . Hilcona to gotowe dania makaronowe, warzywne oraz sosy. Co je wyróżnia ? Otóż Hilcona to produkty certyfikowane znakami jakości. To produkty z dobrym składem - sprawdziłam ! I co ważne wśród dań i produktów Hilcona znajdziecie zarówno dania mączne, mięsne i warzywne. Te warzywne z pewnością znajdą wielbicieli wśród wegetarian. Dania warzywne Hilcona są wyprodukowane(...)burgera ! PRZEPIS NA "VEGE BURGERA" Składniki: 2 gotowe burgery we włoskim stylu Hilcona 2 bułki do burgerów liście sałaty lub botwinka pomidor papryka czerwona cebula ogórki korniszony dowolny sos lub ketchup Przygotowanie burgerów: Gotowe kotlety warzywne odgrzać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na pół. Połówki bułek położyć
kolorowotorcikowoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Nie dość, że są bardzo smaczne to ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej pracy
Marta GotujeJeżeli znudziły się Wam tradycyjne klopsiki w sosie pomidorowym to mamy dla Was nowy przepis. Na pewno posmakują Wam w nowej odsłonie klopsiki w pomidorach z
Kuchenne WariacjeDomowa tortilla pełna drobiowego mięsa i warzyw. Z przyprawą do kebaba, sosami chili i czosnkowym jest ostra i pikantna. Ciasto na tortillę warto przygotować samodzielnie. Czytaj
Przepisy Kulinarne