sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:49/154)

Sos grzybowy z natką pietruszki 88

Ostatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny! Składniki: 500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki 2 pełne łyżki masła 1 mała cebulka 2-4 ząbki czosnku mały kubek śmietany 30% (200g) sól, pieprz natka pietruszki(...)pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada. 3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Ania gotuje

Kuchnia domowa Ani
LEKKIE TAGLIATELLE Z CUKINIĄ I BOCZNIAKAMI 275

Lekki ,kremowy sos grzybowy z boczniaków, okraszony nutką koperku, białego pieprzu i gałki , podkręcony smakiem z duszonej cukini.Pycha!. 1 cukinia 25 dag.grzybów boczniaków 150 ml.śmietanki kremówki 30% 0.5 szt.cebuli  odrobina masła do smażenia Sól himalajska lub zwykła 1 ząbek czosnku Pieprz biały Gałka muszkatołowa Słodka sypka papryka mielona Szczypta posiekanego koperku *********************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)dodać cukinię z grzybami.Mieszajac na małym ogniu , smażymy ( tak jak pieczarki) warzywa i grzyby ,aż całkowicie odparuje z nich woda.Doprawiamy , wlewamy kremówkę ,wymieszać,chwilę dusić ,aż zrobi się gęstszy sos i gotowe , dodać koperek.Makaron wykładamy na ciepłe talerze lub tak jak Włosi ,wlewamy sos do garnka z gorącym makaronem , i wymieszać.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos ze świeżych grzybów 179

Pomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego Grzybobrania miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka(...)rozpuszczonej we wrzątku. Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści. Gotowe :) Mi tym razem sos posłużył jako dodatek do placuszków warzywnych. Przepis na nie znajdziecie tutaj

Taste Of My Day
Zielone gołąbki z grzybową nutą 177

szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl mleka 2,5 łyżki mąki Liście z kapusty(...)porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek

Gotowanie jest łatwe
Kluski śląskie 168

patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad z mięsem mielonym i kluskami. Polecam je szczególnie do Roladek wołowych z sosem grzybowym .  Składniki: (na 12 sztuk klusek) 1/2 kg ugotowanych ziemniaków około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę(...)połowy wysokości kluski. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami

Kuchcik gotuje
Sos grzybowy z suszonymi pomidorami 240

sama się zdziwiłam :) Nie wiem jak on to zrobił, ale jest - brawo informatycy z policji !!! Bardzo dziękuję :D A to jeden ze staroci, czyli przepis na pyszny sos grzybowy z suszonymi pomidorami: Składniki: około 800 g grzybów (u mnie podgrzybki, borowiki, maślaki), ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie(...)przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, czosnek i pomidory. Zalać wodą (ma przykryć składniki), posolić i dodać resztę przypraw. Zagotować i zredukować ogień. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania sos zaprawić słodką śmietanką. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Smacznego życzę i pozdrawiam Was kulinarnie

Nie tylko w kuchni
Polędwiczki z sosie z podgrzybkami 99

Obiad który zrobimy szybko, bo polędwiczki nie muszą długo się smażyć. Duszone w sosie grzybowym zapewniam że nie można się im oprzeć. Obiad z nutą lasu i grzybami które uwielbiam. Lidunia wielkie dzięki za ten dar lasu, lepszego prezentu nie mogłam dostać. :-) 1 polędwica wieprzowa 1 cebula 30 dkg podgrzybków 15 dkg pieczarek sól, pieprz kolorowy pieprz cytrynowy przyprawa grecka(...)osobnej patelni. Dodaję do mięsa chwilę smażę, dolewam trochę wody jak odparowała. Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję po trochu wywar od mięsa i hartuję śmietanę. Wlewam ją do sosu i już nie zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Doprawiam według uznania, posypuję natką

wesoła kuchnia
Sos grzybowy 118

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby(...)maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zimny wywar z gotowania grzybów rozrobiony z mąka i przyprawiamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje

e-PrzepisyKulinarne
TAGIATELLE Z POLĘDWICZKAMI W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 84

Makaron z sosem grzybowym i polędwiczkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na szybki obiad. SKŁADNIKI :  2 spore polędwiczki wieprzowe 250 g makaronu tagliatelle  300-400 g grzybów leśnych ( u mnie mrożone ) sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku  olej do podpieczenia 1 łyżka mąki  330 ml śmietany 30 %  natka pietruszki(...)szklanki wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje. Do grzybów, ponownie wlewamy wodę, wsypujemy odrobinę jarzynki i wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Ciągle mieszając dodajemy polędwiczki, kiedy sos zgęstnieje zakręcamy gaz i posypujemy natkę pietruszki. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybpcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym 196

zdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania, a więc dobra zarówno w tygodniu jak i w weekend. Składniki na tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym (2 porcje): makaron tagliatelle około 200 g polędwiczka wieprzowa (ilość wedle uznania, ja zawsze robię większy kawałek i wykorzystuję przy kolejnym obiedzie) paseczki cukinii (ilość dowolna, ja robiłam dosyć(...)Wcześniej należy pamiętać, aby dokładnie umyć warzywo! Podsmażyć cukinię z odrobiną soli aż zrobi się miękka i elastyczna. Ugotować makaron według instrukcji. Odcedzić tagliatelle, dodać pokrojone kawałki polędwiczki, zalać sosem i udekorować cukinią. Smacznego

Karola gotuje
Śledzie z farszem grzybowym 156

bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania   smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi, które zrobiłam z farszem grzybowym   użyłam filetów śledziowych solonych a’la Matias. Kupiłam gotowe SEKO,   w wiaderku. W środku było 6 dużych filetów. Składniki: 6 płatów śledzi a’la Matias 40 g suszonych(...)włożyłam grzyby, wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 1,5   godziny. Wystudziłam. Grzyby wyjęłam, a wywar przelałam do pojemniczka i zamroziłam. Wykorzystam go potem do zrobienia sosu grzybowego.   Śledzie wyjęłam z zalewy i opłukałam. Przełożyłam do miseczki, zalałam zimną   wodą i zostawiłam na około 15 minut. Odcedziłam z wody. Takich śledzi a’la Matias

Kuchnia u Krysi
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka 37

przygotowanej masy formuje się niewielkie gołąbki, które po krótkim obsmażeniu, dusi się w piekarniku. Gołąbki smakują wybornie, zwłaszcza podane z sosem. Można go przyrządzić z bulionu, w którym duszone były gołąbki, ale można też podać sos grzybowy lub pomidorowy – według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka Składniki(...)przykrywamy formę i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Można je też dusić na gazie, ale wówczas używamy głębokiej patelni z pokrywką. Podajemy z sosem. Sos można przygotować na bulionie, w którym dusiły się gołąbki. Trzeba go przecedzić do garnka, zagęścić lekko mąką i zagotować, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Gołąbki bez zawijania

Trzeci talerz
Makaron z grzybami i szpinakiem 78

dowolność. Możecie je przygotować z tagliatelle lub spaghetti, które pięknie oblepi się sosem albo z penne rigate (jak na zdjęciach) bądź rigatoni, które złapią sos do środka. Jedyne rodzaje makaronów, których nie polecam, to cienkie i bardzo drobne pasty, jak orzo czy nitki. Utoną w tym kremowym sosie. Szpinak . Najlepszy będzie świeży szpinak baby. Możecie też użyć mrożonego szpinaku(...)przygotowaniu – 30 minut i gotowe! Posiłek obiad Kuchnia polska Słowo kluczowe grzyby, jarski obiad, makaron, makaron z grzybami, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, podgrzybki, sos grzybowy, szpinak, szybki obiad, wege Całkowity czas przygotowania 30 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) świeżych

Na-talerzu.pl
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 137

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka(...)mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować. Smacznego

kuchnia doski
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 177

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie już miękkie, a sos zredukowany, zabielamy go śmietaną, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit