Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka(...)mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować. Smacznego
kuchnia doskiKrólik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, a sos zredukowany, zabielamy go śmietaną, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą
Kuchnia Bon AppetitMoja pierwsza w tym roku propozycja na jej użycie to placuszki. Są mięciutkie i delikatne. Cheddar przepysznie podkręca ich smak. Można je podawać z kleksem śmietany czy jogurtu, z sosem grzybowym czy pomidorowym, a nawet potraktować jak kotlet i włożyć do bułki burgerowej! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki(...)łyżki, na grubość około 7-8 mm. Smaż na średniej mocy palnika przez 3 minuty i przewróć na drugą stronę. Z braku śmietany w lodówce swoje placuszki zjadłam z sosem tatarskim i kaparami. Było pycha
Delicious PlaceSos z grzybów leśnych doskonale podkręca aromat wędzonego boczku. Jego największym atutem jest smak świeżozebranych grzybów. Jak widzisz nie szlalałam z przyprawami. Te produkty, które dodałam miały tylko podkręcić smak grzybów leśnych. Tu nie trzeba nic udoskonalać, jedynie wydobyć naturalne piękno smaku grzybów. Sos grzybowy będzie świetnym dodatkiem do kasz, ziemniaków, makaronów, pieczywa. W wersji keto można go podać(...)Zmniejszyć grzanie pod patelnią i dusić grzyby przez ok. 15 minut, aż bulion zredukuje się o połowę. Dodać śmietanę i pieprz ziołowy, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić sos solą i pieprzem jeśli będzie to konieczne. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Codziennik Kuchennyjajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz(...)pulpetów. Całość gotujemy jeszcze kilka minut (około 10-15). Z pulpetów odlewamy szklankę bulionu. Mieszamy z wodą, śmietaną i mąką. Ponownie wlewamy do mięsa. Mieszamy i czekamy aż sos delikatnie zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami
VioletoweKucharzenietrzeba tych przerostów usuwać bo w nich jest właśnie mnóstwo dobroci. Wystarczy tylko cierpliwie takie mięso przyrządzić, a odwdzięczy się smakiem i delikatnością. Do takich duszonych policzków i winno grzybowego sosu idealnie pasują knedle . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapłaskie wstążki (stąd właśnie wywodzi się jego polska nazwa). Doskonale komponuje się on z sosem grzybowo-śmietanowym. Koniecznie przetestuj mój przepis! Jakie grzyby pasują do tagliatelle? Do tagliatelle pasuje wiele sosów, jednak moim ulubionym sposobem jest połączenie tego pysznego makaronu z sosem grzybowym. Choć przepis, który podajemy poniżej, zawiera na liście składników kurki, z powodzeniem możesz je wymienić na inne(...)smaku Jeśli zamierzasz przygotować tagliatelle z grzybami i kurczakiem, to do listy zakupów dodaj też 500 g filetu z piersi z kurczaka. >> Spróbuj też: Kurczak w sosie kurkowym – przepis Tagliatelle z grzybami – przygotowanie Przygotowanie dania rozpocznij od dokładnego wyczyszczenia i umycia grzybów. Najprostszym sposobem jest namoczenie na 5 minut obranych grzybów, a następnie umycie ich pod bieżącą wodą
Rozdomowionapodczas smażenia racuszki rosną i robią się pulchne. Dużą zaletą przepisu jest jego prostota, ale jeszcze większą – uniwersalność. Racuszki z serem można jeść na słono, na przykład z sosem grzybowym, ale równie dobrze smakują na słodko, oprószone cukrem pudrem, albo posmarowane dżemem. Danie podaje się na gorąco, choć i zimne nieźle smakuje. Polecam ten przepis ze względu na łatwość przygotowania(...)jajka oraz sól. Krótko zarabiamy ciasto. Formujemy niewielkie racuszki grubości około 1 cm i obtaczamy je w mące pszennej. Smażmy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy gorące ze słonymi sosami lub na słodko, z cukrem pudrem albo dżemem. Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzDelikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy. Składniki na farsz:-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych-3 cebule-sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta(...)bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.Podsmażamy na rumiano z obu stron. Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym zyskają na smaku.Smacznego
Maminek kulinarnysmażone boczniaki w roślinnej panierce, czyli “wegańskie schabowe” Idealne zarówno do obiadu, jak również jako pyszna przekąska. Polecam Polecam również smażone grzyby boczniaki , gulasz adobo z boczniaków i tofu , sos grzybowy z boczniaków z brokułami , koreański bulgogi z boczniaków . Składniki: 250 g grzybów boczniaków 1/4 szklanki (60 ml) mleka sojowego 1/2 łyżeczki (2 ml) czosnku granulowanego dwie szczypty drobnej soli(...)Smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron. Smażone boczniaki podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubiona surówką. Świetne również jako przekąskę np. podana z pikantnym koreańskim sosem BBQ . Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB Śledź
Lamarida.plpomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie, załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą Sous vide(...)jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo to miejsce dobre na obiad z rodziną gdyż spędza się tam dużo czasu w oczekiwaniu na dania. Wystrój przyciąga swym ciepłem, przytulnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProdiżu zup wyróżnia się zupa z leśnych kurek, wielkim powodzeniem cieszą się też żurek z białą kiełbasą i domowa pomidorowa. Schabowy z mizerią i ziemniakami, domowe pyzy w sosie grzybowym lub gołąbki – to kolejne propozycje dla gości, którym marzy się prosty, za to sycący lunch. 7. Wiesz Co Zjesz Dobry posiłek na Marszałkowskiej można zjeść w wielu lokalach. Dlaczego warto(...)Ponieważ szef kuchni pochodzi z Hanoi, można tu spróbować dań sporządzanych zgodnie z tradycją. W zestawach lunchowych pojawia się m.in. czerwone curry z wołowiną, kurczakiem lub tofu, żeberka w sosie słodko kwaśnym z ananasem oraz warzywa z makaronem udon. Można tu również spróbować słynnych tajskich zup Tom Kha i Tom Yum Kung, można postawić na danie z kapustą Pak Choi
Kuchcik gotujeszczycie listy. Do przygotowania śledzi gajowego wykorzystuję mrożone grzyby, przeważnie borowiki. Można przygotować je również z suszonymi, jednak smak będzie inny. Jeśli chcecie przygotować takie śledzie w sezonie grzybowym - polecam użyć świeżych grzybów. Śledzie ze śliwkami Śledzie pod szubą Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej Śledzie gajowego (z grzybami) Składniki: 4 filety śledziowe solone(...)suche). Dodać czosnek, koncentrat, przyprawy, przesmażyć razem. Wlać ocet i miód, dusić ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. W słoiku układać warstwami śledzie i sos grzybowy. Zakręcić i odstawić na 24h do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Obiad gotowyPolędwice wieprzowe to wdzięczne mięso, które można przygotować na wiele sposobów! Dzisiejsze będą z farszem mięsno-grzybowym. Myślę, że dobrym dodatkiem będzie marchewka kandyzowana z prażonymi migdałami czy po prostu młoda fasolka z masełkiem i bułką. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe(około 600-800g) 500g chudej karkówki 200g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 3 g grzybów suszonych przyprawy: sól, pieprz(...)olejem, włożyć zwinięte polędwiczki, zawinąć, piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 min., otworzyć z folii i piec około 10 min, do zrumienienia, podawać z sosem grzybowym
Kuchnia Beatyłyżki + skrobia, majeranek 3 łyżki, ząbki czosnku 5 sztuk, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryczka ostra 1 mała, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 2 sztuki średnie, smalec 1/2 kostki sos grzybowy: prawdziwki lub pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, śmietana 12% 330 gram, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka Ziemniaki obrane zetrzeć(...)usmażone dodać śmietanę, pieprz mielony, sól, natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia. Babka smakuje również później podsmażona na patelni - Bardzo smaczna, sycąca, pożywna babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z prawdziwków, idealne danie na chłodne dni........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię