sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:41/154)

Roladki drobiowe z wędzonym kurczakiem 166

Kurczak nadziewany kurczakiem? Dlaczego nie. Dwa różne smaki wspaniale uzupełniają się ,natomiast papryka konserwowa dodaje im pikantności. Podane z sosem grzybowym ,ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie ,tworzą danie idealne. Składniki 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 2 wędzone pałki kurczaka  papryka konserwowa sól ,pieprz Sos: 250 g pieczarek 250 g boczniaków królewskich (mogą być zwykłe) cebula 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Boczniaki – wspaniałe przepisy dla miłośników grzybów 51

boczniaki doskonale sprawdzają się jako składnik wielu potraw. Oto kilka przykładów, w jakich daniach można wykorzystać boczniaki kulinarnych : smażone boczniaki z czosnkiem i ziołami, grillowane boczniaki z sosem czosnkowym, boczniaki w sosie śmietanowym, zupa krem z boczniaków, risotto z boczniakami, pierogi z farszem z boczniaków. Jak odpowiednio przyrządzić boczniaki? Aby cieszyć się smakiem odpowiednio przyrządzonych boczniaków , warto poznać kilka technik(...)średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Podawaj smażone boczniaki na ciepło, np. z sosem tatarskim lub jako dodatek do mięsa. Boczniaki w sosie: jak przyrządzić? Boczniaki w sosie to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kremowych potraw. Oto przepis na boczniaki w kremowym sosie grzybowym : Umyj i osusz boczniaki, a następnie pokrój je na plastry. Na patelni rozgrzej

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z passatą pomidorową 148

Kolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych  w sosie grzybowym ,  sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty,  gołąbkach bez zawijania ,  gołąbkach z mięsem i kaszą ,  dolmie  czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy  JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka

Gosia gotuje
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami 401

już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu łuskanego 150 g suszonych grzybów 2 cebule masło kostka grzybowa sos sojowy liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy(...)samej wodzie - z dodatkiem kostki grzybowej. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Grzyby namaczamy przez parę godzin zalewając je wrzątkiem - a następnie gotujemy aż staną się miękkie. Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Grzyby siekamy, dodajemy do cebuli i wszystko

Taste Therapy
Pieczone polędwiczki wieprzowe inaczej 110

Pieczone polędwiczki wieprzowe podaję na różne sposoby, z sosem grzybowym i ziemniakami lub kaszą. Najczęściej jednak grilluję szaszłyki i podaję je wtedy z ryżem lub świeżo upieczonym chlebem. Jesienią jednak królują polędwiczki z makaronem i pysznym sosem serowym. Taki obiad jest pyszny i niesamowicie syty. Sos serowy gotują bardzo często. Pasuje on nie tylko do mięsa ale również

codojedzenia
Sos z suszonych grzybów 193

sytuacjach najlepszą alternatywą będzie wybranie się do sklepu po grzyby mrożone lub suszone. Ja postanowiłem zrobić sos z suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne. Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną i podany z kaszą. Do zabielenia posłużyła mi śmietana ze słonecznika , ale z powodzeniem możesz użyć dowolnej innej. U mnie sos oblepił

Blendman
Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem 153

suszonych grzybów ze śmietaną. Tanie, pyszne, zimowe danie.  Ważne - grzyby wymagają namoczenia więc warto pomyśleć o tym poprzedniego dnia, przed gotowaniem.   Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem  Składniki: 3 garście suszonych grzybów 200 g kaszy gryczanej palonej 2 cebule 2 marchewki 1 mały kawałek pora 1 mała pietruszka 2 łyżki oleju 2 ziarna ziela angielskiego

Smaczny zeszyt
Kaszotto z grzybami 113

powstał sos. Gotować chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko solą i pieprzem. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy dodać starty parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych wybić na patelnię i usmażyć jak jajka sadzone. Na talerz wyłożyć kaszotto, polać sosem z grzybów, wyłożyć

Raj dla Podniebienia
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 200

Pogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie.  Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY

Kulinarne Inspiracje
Makaron calamarata z grzybami leśnymi 203

calamarata z grzybami leśnymi Jak przygotować makaron z leśnymi grzybami. Makaron ugotować w osolonej jedną łyżką soli wodzie. Kiedy ugotowany, odlać wodę zostawiając 100 ml, które później dodamy do sosu grzybowego. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Grzyby oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię włożyć masło, dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Kiedy miękkie, posolić jedną(...)łyżeczką soli, dodać pieprz, śmietankę, wodę, pokrojony ser oraz pokrojoną cebulkę. Gotować 4 do 5 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos połączyć z ciepłym makaronem. Podawać posypany świeżą zieloną cebulką. Makaron calamarata z grzybami leśnymi O czym warto pamiętać przygotowując makaron z grzybami. Ja użyłam makaronu calamarata. To makaron podobny do canneloni, jest on jednak odrobinę węższy

mecooks
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 132

Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy

królestwo garów
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 222

Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj więcej

bistro mama
Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym 84

Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym to przepis na pyszny obiad, a przy okazji swego rodzaju powrót do dziecięcych wspomnień, bo danie to kojarzy mi się z kuchnią moich babć. Te kluski robi się bardzo podobnie, jak klasyczne kopytka, z tym, że tutaj w składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski są bardzo delikatne. Ilość mąki podałam orientacyjnie(...)Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków. Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera 3 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków

Kulinarne przygody Gatity
Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej 215

pewnością przypadnie wam do gustu, a jeśli za nią nie przepadacie, to może dzięki hreczanykom się do niej przekonacie. Z czym podać hreczanyki? Świetnie sprawdzi się do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, ale nie jest to konieczność. Możecie je podać według własnych upodobań. Myślę, że sprawdzi się np. zasmażana kapusta (a w sezonie młoda kapusta ze śmietaną) czy buraczki albo

e-PrzepisyKulinarne
Wieprzowina po azjatycku na ostro 138

tylko te, w wersji roboczej zdążyłam zrobić ;) Składniki: 700g mięsa z karkówki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 szklanka wody 1/3 szklanki białego cukru 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 łyżeczka sosu sambal oelek 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 3 łyżki drobno pokrojonego szczypioru Olej rzepakowy do smażenia 1op. warzywnej mieszanki chińskiej   Dodatkowo: U mnie(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć chwilę warzywa aby zostały jeszcze lekko chrupiące, odstawić. Mięso pokroić na cienkie paski zamarynować na 20minut w sosie sojowo-grzybowym, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, w woku lub dużej patelni do momentu aż zmięknie po czym dodać pokrojoną w duże paski cebulę. Razem smażyć aż cebula straci surowość.  Jeśli

W garach u Gosi
Wieprzowina po azjatycku na ostro 211

tylko te, w wersji roboczej zdążyłam zrobić ;) Składniki: 700g mięsa z karkówki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 szklanka wody 1/3 szklanki białego cukru 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 łyżeczka sosu sambal oelek 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 3 łyżki drobno pokrojonego szczypioru Olej rzepakowy do smażenia 1op. warzywnej mieszanki chińskiej   Dodatkowo: U mnie(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć chwilę warzywa aby zostały jeszcze lekko chrupiące, odstawić. Mięso pokroić na cienkie paski zamarynować na 20minut w sosie sojowo-grzybowym, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, w woku lub dużej patelni do momentu aż zmięknie po czym dodać pokrojoną w duże paski cebulę. Razem smażyć aż cebula straci surowość.  Jeśli

W garach u Gosi