sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:44/154)

Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem 109

pysznie. No i obowiązkowo kiszony ogóreczek i pyszny obiad gotowy! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania z drobiem  w roli głównej: Roladki z indyka w sosie grzybowym Buddha-bowl: ryż, kurczak, awokado Kaczka pieczona z jabłkami Obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem Pierś z kaczki w winie i żurawinie Smażony bukiet z warzyw z kurczakiem Kurczak

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w sosie jogurtowo-pieczarkowym 130

połączenie. Ale my lubimy bawić się smakami, szukać nowych rozwiązań i iść pod prąd. Dla nas kuchnia to zabawa, nie obowiązek. I wiecie co? Okazało się, że idealnie pasują! Grzybowe sosy z natury są dość ciężkie, ale zastosowanie jogurtu (który zresztą sami robimy) zamiast śmietany znacznie odchudziło ten sos i sprawiło, że do delikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 172

nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut.   Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.   Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.Smacznego

Maminek kulinarny
Kaszotto z grzybami i cukinią 86

Przepis na pyszne domowe kaszotto z kaszą gryczaną że świeżymi leśnymi grzybami i cukinią. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie

karolgotuje
Restaurant Week - Quale 148

się w ustach, a kluska z wędzonego twarogu była wspaniała! Lekko chrupiąca, z rozpływającym się środkiem - takie zaskoczenia lubię! Nie zdecydowałam się na to danie ze względu na dodatek sosu grzybowego, ale niepotrzebnie, gdyż był bardzo subtelny i smaczny. Amatorów pysznego jedzenia może rozczarować jedynie porcja, ale na pewno nie smak! 👉 Łosoś, risotto z gorgonzolą, brokuł Bardzo odważne połączenie dość

Cooking Monster
KOTLETY W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 55

Kotlety w sosie grzybowym to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Podajemy je z ulubionymi dodatkami jak kasza, makaron ziemniaki oraz dowolne surówki. Polecam przepis. SKŁADNIKI :  500 g mięsa mielonego  4 kromki chleba tostowego + mleko do zalania chleba 1 jajko płaska łyżeczka soli i pieprzu  1 cebula 3 ząbki czosnku  mąka do obtoczenia kotletów olej(...)SOS :   garść grzybów suszonych 300 g pieczarek  2-3 ogórki konserwowe  1 cebula 2-3 szklanki wody  1 łyżka jarzynki sól, pieprz, magi do smaku  1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki mąki pszennej wymieszane z wodą

Kulinarne Fantazje Marioli
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 219

kucharza – choć tutaj przyznaję, że po jeszcze przeze mnie nie namierzonym, angielskim przepisie na te amerykańskie steki, na polskich blogach lata temu nastąpił wysyp „steków Diany” z beznadziejnie grzybowym sosemsos pieczarkowy możecie sobie zrobić do kotletów ziemniaczanych, ale błagam, trochę szacunku dla przedniego mięsa – nie do steku!   Stek Diany, w takiej formie jak w moim przepisie, pochodzi najprawdopodobniej

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie 116

Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką. Smakujemy z pieczonym drobiem, najczęściej kaczką. Lubimy też: świeże wyjęte z wody podane z przesmażoną bułką tartą i masełkiem, z dodatkiem soli i pieprzu lub przesmażone na rumiano lekko chrupiące zjadane ot tak same

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z grzybów – kuchnia podkarpacka 133

occie, ale w tym regionie często przygotowuje się również grzyby w różnego rodzaju sosach, zwanych gdzieniegdzie omastami. Działające w okolicach Pruchnika Koło Gospodyń Wiejskich „Pruchniczanki” w publikacji „Smaki Ziemi Jarosławskiej. Historia miejsca i tradycje dawnych lat” podzieliło się przepisem na sałatkę z grzybów, do której sos powstaje z duszonych z cebulą grzybów oraz przecieru pomidorowego i ketchupu. Ten ostatni składnik(...)warto go wypróbować. Jeżeli do przygotowania dania użyjemy młodych małych grzybków (prawdziwki, podgrzybki, kozaki), otrzymamy typową chrupiącą sałatkę. Jeśli użyjemy dużych starszych grzybów o miękkim miąższu, powstanie nam gęsty grzybowy sos. Tak przygotowane grzybki można jeść i na gorąco i na zimno, a najlepiej smakują z kromką swojskiego chleba. Sałatka z grzybów – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg grzybów leśnych

Trzeci talerz
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 48

Uwielbiam klasyczne gołąbki. Koniecznie z sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować(...)Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja przyjaciółka wcina np. gołąbki z sosem grzybowym. Nie ogarniam, ale nie oceniam. Każdy je jak chce. Ja chcę z pomidorowym. I żadnym innym. Na blogu nawet mam przepis na gołąbki

Kardamonovy
Gołąbki z Młodej Kapusty 81

młodej kapusty potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak młoda kapusta, mięso mielone, ryż, cebula i ulubione przyprawy. Takie gołąbki możemy serwować z dodatkiem ulubionego sosu, ja wybrałam pomidorowy na bazie passaty. Możecie także przygotować sos grzybowy czy pieczarkowy. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na domowe gołąbki z młodej kapusty. Pyszne i smaczne danie, które z pewnością zachwyci Wasze(...)KAPUSTY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego 150 g ryżu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos 200 g passaty pomidorowej 400 ml bulionu lub wody 100 ml śmietany 18% 50 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z kapusty wycinamy głąb

Przepiski.pl
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 78

Uwielbiam klasyczne gołąbki. Koniecznie z sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować(...)Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja przyjaciółka wcina np. gołąbki z sosem grzybowym. Nie ogarniam, ale nie oceniam. Każdy je jak chce. Ja chcę z pomidorowym. I żadnym innym. Na blogu nawet mam przepis na gołąbki

Kardamonovy
Sos kurkowy z tymiankiem 171

kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko, a przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła 1 łyżeczka(...)miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku   ( świeżego lub suchego, roztartego

W SMAK
Wołowina na szybko 188

Składniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę(...)końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą

Kulinarne przemyslenia
MAKARON Z GRZYBAMI I SEREM gorgonzola 153

Dzisiaj pomysł na makaron z sosem grzybowym, serem lazur i pieczoną porą. Takie danie makaronowe jest pyszne i szybkie w wykonaniu, jak dla moich domowników bomba, znikło szybko(...)gorgonzola  1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu  3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Restauracja 2 Pi Er | Lublin – Miejsca ze Smakiem 110

wyglądał. Chyba nie muszę nic więcej mówić? Co na danie główne? Postawiliśmy na danie regionalne i zamówiliśmy, jako pierwszą Kaszankę z karpia z Pustelni. Była ona otoczona sosem grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także(...)kompozycją smaków. Przypuszczam, że takiej pozycji w menu nie zjecie w innym miejscu w Polsce. Drugim daniem, które wybraliśmy była idealnie wysmażona pierś z kaczki, podana z kluskami leniwymi, sosem śliwkowym z brandy, chutney z jabłka i pomidorów oraz salsą z glazurowanych buraków i rozmarynu. Do obiadu wybraliśmy Nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Na deser wybraliśmy Ciastko ze słonym

Kuchnia Bazylii