sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:42/154)

Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 106

Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy

królestwo garów
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 190

Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj więcej

bistro mama
Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym 59

Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym to przepis na pyszny obiad, a przy okazji swego rodzaju powrót do dziecięcych wspomnień, bo danie to kojarzy mi się z kuchnią moich babć. Te kluski robi się bardzo podobnie, jak klasyczne kopytka, z tym, że tutaj w składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski są bardzo delikatne. Ilość mąki podałam orientacyjnie(...)Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków. Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera 3 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków

Kulinarne przygody Gatity
Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej 190

pewnością przypadnie wam do gustu, a jeśli za nią nie przepadacie, to może dzięki hreczanykom się do niej przekonacie. Z czym podać hreczanyki? Świetnie sprawdzi się do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, ale nie jest to konieczność. Możecie je podać według własnych upodobań. Myślę, że sprawdzi się np. zasmażana kapusta (a w sezonie młoda kapusta ze śmietaną) czy buraczki albo

e-PrzepisyKulinarne
Wieprzowina po azjatycku na ostro 120

tylko te, w wersji roboczej zdążyłam zrobić ;) Składniki: 700g mięsa z karkówki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 szklanka wody 1/3 szklanki białego cukru 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 łyżeczka sosu sambal oelek 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 3 łyżki drobno pokrojonego szczypioru Olej rzepakowy do smażenia 1op. warzywnej mieszanki chińskiej   Dodatkowo: U mnie(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć chwilę warzywa aby zostały jeszcze lekko chrupiące, odstawić. Mięso pokroić na cienkie paski zamarynować na 20minut w sosie sojowo-grzybowym, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, w woku lub dużej patelni do momentu aż zmięknie po czym dodać pokrojoną w duże paski cebulę. Razem smażyć aż cebula straci surowość.  Jeśli

W garach u Gosi
Wieprzowina po azjatycku na ostro 185

tylko te, w wersji roboczej zdążyłam zrobić ;) Składniki: 700g mięsa z karkówki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 szklanka wody 1/3 szklanki białego cukru 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 łyżeczka sosu sambal oelek 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 3 łyżki drobno pokrojonego szczypioru Olej rzepakowy do smażenia 1op. warzywnej mieszanki chińskiej   Dodatkowo: U mnie(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć chwilę warzywa aby zostały jeszcze lekko chrupiące, odstawić. Mięso pokroić na cienkie paski zamarynować na 20minut w sosie sojowo-grzybowym, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, w woku lub dużej patelni do momentu aż zmięknie po czym dodać pokrojoną w duże paski cebulę. Razem smażyć aż cebula straci surowość.  Jeśli

W garach u Gosi
Pałki kurze w pysznym sosie grzybowym 135

Warto zrobić ten obiadek, jest pyszny. Z pałek kurzych trzeba usunąć kości i skórę, ale to nie jest trudne.Warto się trochę wysilić a sukces murowany. Pałki

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 60

jest nasz przepis na placki ziemniaczane z sosem? Zobacz koniecznie! Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych? W zestawie z tym pysznym sosem są również rewelacyjne. Sos możesz zabielić lub zostawić tak jak my w wersji bez śmietany. Jeśli chcesz, możesz skorzystać również z naszego przepisu na sos borowikowy lub na sos grzybowy ze świeżych grzybów i podać jako dodatek

Kuchnia Na Wypasie
Gryczane placki 75

Takie placki mogą stanowić samodzielne danie, jak również gama dodatków do nich jest bardzo urozmaicona. Idealnie komponują się z np. sosem grzybowym, pieczarkowym lub z warzywnym leczo czy ulubionym bukietem surówek. Doskonale będzie pasował również gulasz z mięsa wieprzowego. Wszystko zależy od indywidualnych kubków smakowych. Równie dobrze można polać śmietaną lub jogurtem albo czosnkowym sosem.  Składniki: (function

Kulinarne przemyslenia
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 241

Ciasto: 1,5 kg ziemniaków 50 g masła 50 g cebuli 2 jajka sól, pieprz do smaku 100 g mąki 60 g bułki tartej do panierowania olej do smażenia Sos grzybowy: 50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków) 750 ml wody 1 cebula średniej wielkości 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka gęstej śmietany sól, pieprz do smaku

Trzeci talerz
Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej 146

Polędwiczki w  paście pomidorowej i sosie sojowo - grzybowym marynujemy, w tym czasie cebulkę podsmażamy, a kaszę  gotujemy. Mięso miksujemy i dobrze doprawiamy, następnie kaszę, cebulę, koperek i żółtka dokładamy. Całość łączymy i z powstałej masy kuleczki lepimy. Takie małe pulpeciki z mące obtaczamy i na kilka chwil do wody wrzucamy. Tylko masełkiem polane, błyskawicznie są zjadane. Polecam spróbować(...)pewnością nie będziecie żałować . Składniki naok 55 szt.: 100 g pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (Pastena OLE), 2 łyżki sosu sojowego – grzybowego, 800 g polędwiczek z kurczaka (ok. 16 szt.), 300 g kaszy gryczanej prażonej extra, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 białe cebule, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona

Moniki Smakołyki
Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików 91

paczki mrożonych grzybów. Po grudniowych, długich przygotowaniach do świąt taki prosty i szybki przepis pozwolił nadal cieszyć się gotowaniem, ale mniej czasochłonnym, a równie smacznym. Duszone polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie mogą być propozycją nie tylko na codzienny obiad, ale także na niedzielne lub świąteczne danie. Udostępnij Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików – składniki 1 polędwiczka wieprzowa

niecodziennikpary
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 91

dzień Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki kaszy gryczanej 3 garście suszonych grzybów leśnych 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Sos: woda z namoczonych grzybów 100ml śmietanki 30% 100ml wody łyżka mąki pszennej sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny(...)odłożyliśmy na samym początku. Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy wodą, lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut. Sos grzybowy Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem. Wlewamy do garnka, mieszamy energicznie

NiePieprz.pl
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 160

razem z cebulami, dokładam jajko i wszystkie pozostałe przyprawy. Przyprawy jak pieprz czy sól należy dostosować do upodobań domowników. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smaczne na gorąco i na zimno! Sos grzybowy: 20-30 dag grzybów, grzyby leśne lub pieczarki cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii świeża natka pietruszki, im więcej tym smaczniej sól pieprz 3 łyżki śmietany(...)drobną kostkę i smażymy w rondlu na złoty kolor. Do podsmażonej masy grzybowej wlewamy ok 1 litra wody, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy suszoną bazylię i wszystko razem chwilę gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane

Apetyczna babeczka