Comber z sarny z musem buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym Składniki: 1 kg combra z sarny 2 torebki kaszy gryczanej Paczka mix orzechów 1 garść rodzynek 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży (obrany ,ugotowany(...)łyżka vinegar Sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposób : Namaczamy grzyby w garnuszku i gotujemy około 20 minut Odcedzamy i pozostawiamy oddzielnie (Woda nam się przyda) Sos: Gotujemy buraka i go blendujemy Dodajemy łyżkę chrzanu ,maliny i vinegar Redukujemy w rondelku aż połączą się wszystkie smaki preferuje dodać cukier mała łyżeczkę ,szczyptę pieprzu
Viola cooks with passionzawsze ochotę na jakiś typowo domowy obiad. Tym razem padło na karkówkę która miała być przerobiona na wędlinę domową lecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli każdy miał(...)szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana
Piekielna Kuchnia Patidoskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam! Scroll down for recipe in English Dorada na leśnych grzybach (4 porcje) Składniki na sos grzybowy: 1 łyżka masła 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina(...)rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej śmietankę i gotuj aż sos lekko zgestnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorady dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju
karmelowyjałowca 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka suszonego majeranku olej do obsmażenia mięsa woda lub bulion do duszenia sól, pieprz łyżka mąki łyżka śmietany 18% Królik w sosie grzybowym - sposób przygotowania: Mięso umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Mięso zamarynuj na 1-12 godzin: wymieszaj je z cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną(...)liście laurowe oraz ziele angielskie. Suszone grzyby wyparz we wrzątku, tak, aby usunąć z nich ewentualne zanieczyszczenia i piach. Namoczone i oczyszczone grzyby pokrój w paseczki i dodaj do sosu. Duś mięso do miękkości (ok. 1,5 godziny). Do przygotowania sosu wyjmij z garnka mięso. W razie potrzeby możesz zredukować pozostały płyn. Śmietanę połącz dokładnie z mąką, a następnie
Gary Bez dnaNajczęściej jest spotykana z wołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z wieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim. Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto chlebowe, które świetnie sprawdza się przy tego typu daniach(...)wykwintne, a spotkać je można w menu najlepszych restauracji na świecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach. Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu
Poezja Smaków - blog kulinarnyWszystkim dziękuję za udział w akcji i zapraszam za rok 😊 A tutaj zaakceptowane przepisy: Żur wigilijny z suszonymi grzybami autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Wigilijny barszcz na zakwasie autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie paszteciki krucho(...)blog: Hajduczek naturalnie Wegański bigos z fasolą autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Bigos wegetariański autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Kopytka z sosem grzybowym autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie
Weekendy w domu i ogrodzieSos grzybowy ze śmietaną - przepyszny dodatek do wszelkich dań mięsnych, makaronów, klusek, pyz czy krokietów. W sezonie grzybowym pojawia się u nas bardzo często, a kiedy brakuje leśnych grzybów - nawet tych z zamrażarki - wykorzystuję pieczarki. Serdecznie polecam :) Składniki: 1 duża cebula 500 g grzybów 300 ml śmietanki 30 % sól i pieprz opcjonalnie natka pietruszki do posypania masło do smażenia(...)podsmażać aż puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15-20 min. Na koniec zwiększyć moc palnika, zdjąć pokrywę i zredukować sos do odpowiedniej gęstości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..dzisiejszy obiad proponuję pyszne żeberka w sosie grzybowym. O tej porze roku, gdy nie mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych. SKŁADNIKI: 60 dag żeberek wieprzowych, 30 dag grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka musztardy, oliwa, sól, pieprz(...)mieloną. Grzyby razem z cebulą podsmażam na maśle. Dodaję do mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z mąką i musztardą. Dodaję do żeberek i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem lub ziemniakami
Tradycyjna kuchnia Kasijake danie chca narychtować, to moja Kobiyta2 trocha krynciōła3 nosym, ale jak już to miała na talyrzu, to zaroski4 zmiyniōła zdanie. Ryba [...] Artykuł Ryba we grzibowyj zōłzie (Ryba w grzybowym sosie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniomowy makaron orkiszowy z pysznym sosem grzybowo - truflowym z listkami szałwii. Najpierw zacznij od przygotowania makaronu. Kiedy będzie się suszył po rozwałkowaniu zacznij przygotowywać sos. Ciasto makaronowe: 1 i szklanki mąki orkiszowej jasnej + do podsypywania 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej 120 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka soli himalajskiej do gotowania makaronu Przygotowanie(...)sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 1-1,5 minuty po wypłynięciu. Ugotowany odcedzić na durszlaku (zostawić trochę wody z gotowania makaronu- będzie do sosu). Odsączyć na durszlaku. Sos grzybowy: 300 gram brązowych pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej pieprz cebula oliwa truflowa kilka listków szałwii śmietanka migdałowa 2 łyżki ( opcjonalnie
AZgotuj!Kopytka to świetny pomysł na "recykling" ziemniaków,które pozostały po np wczorajszym obiedzie. A sos grzybowy to bardzo fajny dodatek smakowy :) Składniki: Ziemniaki pozostałe po ugotowaniu (osolone) 1 jajko mąka pszenna ok 20dag grzybów suszonych cebula łyżka mąki przyprawy(oregano, sól, pieprz, papryka ostra) natka pietruszki, 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przekładamy przez praskę (jeżeli jej nie posiadamy(...)powstałe wgłębienie. Dodajemy jajko i zagniatamy. Robimy rulon/wałek i ostrym nożem kroimy romby. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i szyko wyjmujemy jak tylko kopytka wypłyną na wierzch. Sos: Grzyby moczymy przez 3-4 godziny. Razem z wodą wlewamy do rondelka i gotujemy, dodając szklankę wody. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy i wkładamy do grzybów. Doprawiamy do smaku i dodajemy
ChilliJemyPieczone w piecu piersi z kurczaka podane z pysznym sosem grzybowym , którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną 🙂 ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano(...)sól morska, świeżo mielony pieprz Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego
Moja DelicjaPieczone w piecu piersi z kurczaka podane z pysznym sosem grzybowym , którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną :) ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano(...)świeżo mielony pieprz Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego
Moja Delicjalasu. Przynajmniej po kurki. Swoje zwyczajnie kupiłam. Tak też można ;) Chwilę czekały na decyzję, co do ich przeznaczenia. I w końcu dziś naszła mnie ochota na kluski. Z sosem grzybowym. Pycha. Dlaczego gnocchi, a nie po prostu kopytka? Bo tegoroczne wakacje miały być we Włoszech, a były w Kazimierzu Dolnym. Też fajnie, ale kto lubi zmieniać plany ;) Do następnego razu(...)porcje, dłonią uformować wałeczki (blat podsypywać mąką), następnie odcinać nożem kluski. Widelcem zrobić wgłębienia na ich powierzchni. Gotować w osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Sos kurkowy: 200 g kurek 1 cebula sól pieprz natka pietruszki słodka śmietanka, np. 30% (około 5 łyżek) masło klarowane Wykonanie: Grzyby dokładnie umyć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę
zadanie-gotowanieduży ząbek czosnku -1 marchew -trochę wegety -troszkę maggi do smaku -pieprz *można dodać troszkę ugotowanego ryżu, mi akurat zostało z obiadu z dnia poprzedniego to dodałam do farszu :-) SOS GRZYBOWY -1 kostka bulionowa grzybowa -trochę grzybów świeżych lub suszonych (jak suszone, to należy je namoczyć w wodzie) -2 łyżki mąki -2 łyżki śmietany -pieprz -woda około 750ml Przygotowanie knedli(...)pomijamy cebuli i czosnku. Marchew gotujemy do miękkości, i trzemy na tarce, dodajemy do zmielonego mięsa. Wszystko doprawiamy, można spróbować czy nam odpowiada smak, i ewentualnie doprawić. SoS Wodę wlewamy do garnka, dodajemy grzyby i kostkę . Gotujemy. W pół szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Ręce smarujemy olejem, urywamy kawałek ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku