domu zniknęło z talerzy w tempie błyskawicznym dlatego serdecznie polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje 2 brokuły 1opakowanie makaronu - kokardki 300g 2 serki topione o smaku grzybowym po 100 g 2 cebule 20 dag szynki łyżka oliwy 2 łyżki śmietany 18 % sól pieprz przepis Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy i odcedzamy . Makaron gotujemy według przepisu(...)Szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebule i szynkę , pod koniec smażenia dodajemy serki topione, 2 łyżki śmietany i mieszamy się rozpuszczą i powstanie gęsty sos , całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do brokułów z makaronem i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco
Smakowite Daniapodawano wszędzie. 100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z uszkami. Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz(...)moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy
Kulinarny karnet ChristopheraSezon grzybowy się zakończył, u nas w tym roku to był praktycznie pierwszy sezon bo zmiana miejsca zamieszkania na sąsiedztwo lasu spowodowała ze maż w końcu zrealizował swoje obietnice i regularnie chodził na grzyby. Parę razy udało mu się przynieść kilka fajnych okazów prawdziwków i część z nich postanowiłam wykorzystać do zrobienia swoich pierwszych rolad z grzybami. Chyba się powtarzam(...)pierwszy":) W każdym razie wyszły obłędnie pyszne, z dodatkiem domowych pyz i śmietanowego sosu rewelacyjne. Polecam każdemu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikozgrzewający grzybowy bulion z gryczanym ramenem. Wy dodajcie swój ulubiony makaron. Ramen to najpopularniejsza zupa w Azji. Przepisów (na tego rodzaju zupy) jest całe mnóstwo. Zapewniam Was, że ten jest też wspaniały! Składniki: 1,5 litra wody 3 grzyby shitake 2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków 2 marchewki ( dałam żółtą i pomarańczową) spory plaster selera kawałek pora mała cebula anyż(...)szczypta cynamonu imbir 2 cm wielkości kciuka 1 łyżeczka soli himalajskiej pieprz do smaku 1-2 łyżki sosu sojowego olej makaron ramen gryczany 1 kapusta bok choy cząstka cytryny Przygotowanie: Grzyby wymyć pod bieżącą wodą dodać do garnka i zalać wodą. Odstawić na 20 minut. Obrać warzywa. Marcheki przkroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka pora i selera
AZgotuj!Wigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna. Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii. Można ją podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 3 garści suszonych prawdziwków (ok. 100 g) 1 średnia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry(...)wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby w całości. Pozostawić do moczenia na całą noc. Przełożyć grzyby na sito, a wodę z moczenia pozostawić, będzie wykorzystana do zupy. Cebulę pokroić
Codziennik Kuchennyoliwek, czosnek i wodę, do poziomu aż poryje ona ziarna. Gdy mix obiadowy wchłonął wodę, dodałam ugotowane grzyby z wodą grzybową i zaczęłam gotować pod przykryciem razem z natką pietruszki. Gdy ziarna nabrały miękkości , przełożyłam danie grzybowe na talerze, dosmaczyłam oliwą, pierzem i solą oraz natką pietruszki. Podawałam od razu. Lubię takie smaczne i szybkie rozwiązania pełne witamin(...)kuchennej zawsze znajdziesz mixy obiadowe, które używam nie tylko do tego typu szybkich dań, ale zagęszczam nimi zupy, robię farsze na pierogi, nadzienia do papryki, którą potem zapiekam w sosie pomidorowym itd. Ogranicza nas tylko fantazja. Życzę smaczności
Z Kuchni Do KuchniMakaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami. 300g polędwiczek wieprzowych 1 cebula 150 ml białego, wytrawnego wina 20g suszonych grzybów 100 ml śmietany 12% sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany natka pietruszki(...)olej 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu). 2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy je solą i przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, dodajemy cebulę, grzyby, smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wino, wodę z moczenia grzybów, dusimy do odparowania płynów
Szefowa kuchnijesteśmy fanami grzybów i ich zbierania. Gdy tylko rozchodzą się wieści, że w lesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe kurki vel pieprzniki jadalne(...)cebulką, nie ma nic smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak i szybkość ich przygotowania. /Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Makarony Kopcza/ Tym razem do prostego sosu z krewetkami dodałam mrożony zielony groszek. To był strzał w 10! Połączenie pysznego, lekko słodkiego groszku z czosnkiem, szalotką, krewetkami i sosem winnym jest doskonałe. A to tego zestawienia świetnie sprawdzi się klasyczny makaron tagliatelle. Makaron Pasta Si z kolekcji makaronów(...)matryce, która nadaje mu kształt np. tagaliatelle, a to niszczy strukturę makaronu. Makarony Kopcza są matowe, nie są gładkie, dzięki czemu chłoną sos jak gąbka. To właśnie dlatego z tego makaronu sos nie spływa w całości na dno talerza, „przyczepia” się do makaronu i tam zostaje. Jest on też delikatniejszy w smaku. Jakie makarony produkowane
nietylkopasta.plmatryce, która nadaje mu kształt np. tagaliatelle, a to niszczy strukturę makaronu. Makarony Kopcza są matowe, nie są gładkie, dzięki czemu chłoną sos jak gąbka. To właśnie dlatego z tego makaronu sos nie spływa w całości na dno talerza, „przyczepia” się do makaronu i tam zostaje. Jest on też delikatniejszy w smaku. Jakie makarony produkowane(...)temperaturze. To znaczy, że nikt nie pośpiesza tworzenia makaronu, schnie sobie powoli jak w domu i gdy jest już gotowy, dopiero jest pakowany. „Kolekcja Makaronów” smakowe: SzpinakowyPomidorowy Cytrynowy, Grzybowy: są to 100 % naturalne składniki, bez barwników, dlatego z czasem mogą blednąć, ale po ugotowaniu odzyskają kolor. „Krajanka przepiórcza” z 12 jajeczek przepiórczych. W krajach Bliskiego Wschodu jajka
nietylkopasta.plminut. Pod koniec gotowania makaronu odlej 1/3 szklanki wody z gotowania i zachowaj ją do sosu. Jak makaron będzie już niemal gotowy, dodaj na patelnię z pieczarkami pozostałe masło, pozwól się mu rozpuścić i przełóż wtedy ugotowany makaron. Wymieszaj z pieczarkami i maślanym sosem, po czym dodaj jeszcze nieco wody z gotującego się makaronu. Podgrzewaj tak dosłownie minutę, po czym(...)matryce, która nadaje mu kształt np. tagaliatelle, a to niszczy strukturę makaronu. Makarony Kopcza są matowe, nie są gładkie, dzięki czemu chłoną sos jak gąbka. To właśnie dlatego z tego makaronu sos nie spływa w całości na dno talerza, „przyczepia” się do makaronu i tam zostaje. Jest on też delikatniejszy w smaku. Jakie makarony produkowane
nietylkopasta.plSkładniki: 250 g tortellini (z nadzieniem grzybowym) 100 g żółtego sera (gouda) 400 g kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 szklanka świeżego szpinaku "baby" 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól, pieprz cayenne (lub zwykły) Sposób wykonania: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy(...)dużych oczkach tarki. Koperek drobno siekamy. Tortellini mieszamy z papryką, cebulą, kukurydzą i papryką. Jogurt łączymy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki, mieszamy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku i delikatnie jeszcze raz wszystko mieszamy
Qchnia po prostuWiększość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie(...)pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej
Wiem co jem