sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:130/154)

Jednogarnkowa Jarzynowa – Dominika Wójciak – proste, codzienne, warzywne receptury 59

jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego posiłku, który możemy przekształcać i komponować po swojemu. Receptury w książce są bardzo uniwersalne, łącza się ze sobą(...)owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie i zdrowo, jak w pozostałych

Tajemnice Smaku
Zupa pieczarkowa z makaronem 30

Pisałam Wam parę dni temu, że ostatnio mam ochotę na trochę więcej prostoty w kuchni. Wczoraj na przykład mieliśmy na obiad karkówkę gotowaną w sosie własnym, do tego tłuczone ziemniaki i sałatkę z buraków. Wcześniej przypomniałam sobie o takim cudzie jak wędzona makrela (tak, zapomniałam o jej istnieniu) czy o płatkach owsianych. Tak powstała chęć ugotowania zupełnie zwyczajnej zupy, takiej(...)Siłą rzeczy więc małe kokardki skończyły częściowo w pieczarkowej, a częściowo w zupie mlecznej. Teraz w sumie przypomniało mi się, że chciałam użyć łazanek (nawiązując trochę do świątecznej zupy grzybowej)… No nieważne. „Słodziutkie małe kokardki” wygrały. A, wspomnę mam jeszcze o paru kwestiach. Jedną z nich jest obsmażenie grzybów. Czym bardziej je zrumienicie, tym bardziej uzyskacie ciemniejszą

Kardamonovy
Zapiekanka z tortellini 85

Tortellini to rodzaj włoskich pierożków, które występują z różnym nadzieniem: mięsnym, grzybowym, serowym. Z ich dodatkiem można przygotowywać różnego rodzaju sałatki lub podawać je na ciepło. Ja natomiast zrobiłam z ich udziałem pyszną zapiekankę. Wykorzystałam do niej tortellini z mięsnym nadzieniem. Zapiekanka jest pyszna i sycąca, sprawdzi się jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, połowę startego sera i dusić około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać ketchup, całość wymieszać. 4. Do przygotowanego sosu wsypać ugotowane pierożki, wymieszać i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Danka Pichci
PIECZONA KACZKA 116

umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać olej około 1,5 łyżki i dodać według uznania przyprawy (majeranek, pieprz czarny mielony, papryka słodka, przyprawa do grilla oraz kostkę grzybową). Dokładnie wymieszać, tak aby powstała pasta. W przypadku gdyby pasta była zbyt gęsta dodać odrobinę oleju. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół i bardzo starannie natrzeć nimi kaczkę z wierzchu(...)następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć pokrywą i dalej piec. Jednak w drugiej godzinie pieczenia kaczki co jakieś   10 - 15 minut podnosimy pokrywę i polewamy mięso sosem z dna naczynia tak, by kaczka po upieczeniu nie była sucha. Ta druga godzina jest trochę umowna, ponieważ czas pieczenia zależy od kaczki trzeba piec tak długo, aż mięso będzie

Ciastka - domowe słodkości
Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków 134

wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję i jest pożywny. Polecamy Wam przepis Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę. Do przepisu dodaliśmy od siebie solidną garść szpinaku, który dzień wcześniej częściowo(...)drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku

Niedzielny kucharz
Sałatka Balanga 94

window.adsbygoogle || []).push({}); Tortellini to nic innego jak nadziewane pierożki, przygotowane z ciasta makaronowego. Mają one charakterystyczny kształt, który bardzo przypomina tradycyjne uszka. Tortellini możemy kupić z różnym nadzieniem, mięsnym, grzybowym czy serowym. Tortellini możemy wykorzystać do wielu dań i przekąsek, a także sałatek i na nich właśnie się skupimy. Istnieje wiele smacznych przepisów na sałatki z tortellini(...)kurczaka, odrobiną ziół prowansalskich, bazylii i pieprzem. Następnie podsmażamy na patelni. Tortellini przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem: sos czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy warstwami w kolejności: pomidorki koktajlowe cebula kukurydza kurczak sos papryka tortellini (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka Balanga pochodzi z serwisu

Przepiski.pl
Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem) 210

wykorzystać :-) My jedziemy zaraz do lasu, pospacerować, bo grzybiarze z nas kiepscy ;-) Ale wczoraj jadąc za miastem widziałam przy lasach ogromne ilości zaparkowanych samochodów. Dodam, że to podobno lasy grzybowe więc wniosek sam się nasuwa :-) Idąc więc tym tropem, polecam Wam moje ulubione kaszotto, które u mnie króluje w wersji z pieczarkami (niekoniecznie z kurczakiem), natomiast jeszcze lepsze wychodzi właśnie(...)wody kasza nadal jest twardawa, dolejcie resztę wody. Pamiętajcie jednocześnie, że kaszotto nie powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu.  Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest

Czary - gary w kuchni
Jagnięcina z kisielem grzybowym 140

Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h. W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną. Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić i popieprzyć według uznania. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)też mniejszej ilości mąki ziemniaczanej) polewam jagnięcinę na talerzu z dodatkami – kaszą kuskus , przygotowaną według zaleceń na opakowaniu oraz sałatką z rukoli i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, polanych sosem (8 łyżek wody + 2 łyżki musztardy Dijon + łyżka octu winnego). SMACZNEGO!! :) Koszt : 35 zł Ilość: 2 osoby

smacznieinatemat
Knedle ze śliwkami 115

dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami(...)przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu nie gotowało się takich knedli, więc do ich przygotowania potrzebuję przepisu, a poza

Cooking for Emily
Świąteczny bulion z klopsikami rybnymi 25

Barszcz, czy grzybowa? W niektórych domach ani jedno, ani drugie, bo na wigilijnym stole króluje zupa rybna! Najczęściej przygotowywana na pozostałościach po filetowaniu karpia, gęsta, czasem zabielana śmietaną, podawana z kawałkami ryb. Ile domów, tyle sposobów na przygotowanie tej wyjątkowej, wyczekanej w świąteczny wieczór. U mnie od zawsze króluje grzybowa z grzybowymi uszkami ale dziś przychodzę z wariacją na temat(...)średni por 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 2 gałązki lubczyku / 1 łyżeczka suszonego lubczyku ok. 3 cm świeżego obranego imbiru sos sojowy, sól i pieprz do smaku natka pietruszki i koperek do podania 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana i podsmażona

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Polędwiczka z kurkami 131

Jesień to niewątpliwie sezon na grzybowy, więc rozpoczynam tę porę roku od przepisy na polędwiczkę z kurkami. Bardzo prosty i pyszny przepis! Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 porcje (około 16 kawałków mięsa) Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 250 g kurek 1 duża cebula 200 ml śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki(...)każdej ze stron. Do podsmażonej cebulki z kurkami wlać śmietankę i odrobinę doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zagotować, tak aby sos lekko zgęstniał. Następnie dodać podsmażone kawałki polędwiczki, posypać natką pietruszki i wymieszać. Krok po kroku: 1. Oczyścić grzyby 2. Podsmażyć cebulkę 3. Do cebuli dodać kurki 4. Oczyszczoną polędwiczkę

KuchniaWeDwoje.pl
A gdyby gruszki się udały? 129

ciemnozłotym karmelem gruszki, lekko zielone listki i kawałki skórki pomarańczowej skomponowane w idealnej wrześniowej stylizacji. Nic tylko drukować na t-shirtach i czekać, aż fashionistki się udekorują. Z powodów grzybowych, jak już wiecie, nasza grusza zaliczyła w tym roku kryzys. Dlatego gruszki są ze sklepu. Jedynym naszym składnikiem są listki laurowe- mały wawrzyn rośnie dzielnie na tarasie w doniczce (niestety(...)masło i ostrożnie rozpuszczamy (bez mieszania- można ewentualnie pokręcić garnkiem). Teraz nadchodzi chwila magii- cierpliwie, przez jakieś 5 minut obserwujemy jak tworzy się karmel. Naszym celem jest złoto-brązowy sos- kiedy już go mamy, laskę wanilii przecinamy na pół, wybieramy wszystkie ziarenka nożem i nasionka i strąk, razem z laurowymi listkami, dorzucamy do karmelu. Obieramy pół pomarańczy, starając się, żeby

les mirabelles
Krokiety z pieczarkami i porem 218

Bardzo dawno nie robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca(...)posiekane pieczarki i dusic okolo 10 minut.Gdy pieczarki puszcza soki zwiekszyc ogien i odparowac nadmiar wody.Pod koniec duszenia grzybow dodac pokrojonego pora.Zdjac z ognia i ostudzicusmazyc nalesniki.Kazdy posmarowac farszem grzybowym,boki nalesnika zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bulce tartej.Smazyc na rozgrzynym oleju.Moje krokiety byly bardzo delikatne i wykwintne w smaku,a to dzieki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzyby po „Kaszubsku” 59

mięsa jest dużo smaku i aromatu. Spokojnie zastąpią Weganom śledzik po kaszubsku. Właśnie śledzik po kaszubsku, był podstawą tej inspiracji My kochamy tą wersję, a w związku z obfitością grzybowych dobroci w ty roku. Przerabiamy , korzystamy i na następne latka mamy składniki na około 9 słoików 300ml ( plus, minus ) 1 wiaderko o pojemności 5l ( po keczupie u mnie ) podgrzybków(...)wymieszaj. Przelej do grzybów z cebulą, zamieszaj do połączenia składników. Do wyparzonych słoików włóż po jednym listku laurowym i po 2-3 kulki ziela angielskiego. Wypełnij słoiki grzybami w sosie. Zakręć i sterylizuj w szybkowarze 35 minut. Lub jeśli nie posiadasz szybkowaru, 2 dni po 30 minut od zagotowania w garnku z wodą. Jeśli nie używasz szybkowaru, słoiki pozostawiaj

Ogrodnik w podróży