sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:131/154)

A gdyby gruszki się udały? 129

ciemnozłotym karmelem gruszki, lekko zielone listki i kawałki skórki pomarańczowej skomponowane w idealnej wrześniowej stylizacji. Nic tylko drukować na t-shirtach i czekać, aż fashionistki się udekorują. Z powodów grzybowych, jak już wiecie, nasza grusza zaliczyła w tym roku kryzys. Dlatego gruszki są ze sklepu. Jedynym naszym składnikiem są listki laurowe- mały wawrzyn rośnie dzielnie na tarasie w doniczce (niestety(...)masło i ostrożnie rozpuszczamy (bez mieszania- można ewentualnie pokręcić garnkiem). Teraz nadchodzi chwila magii- cierpliwie, przez jakieś 5 minut obserwujemy jak tworzy się karmel. Naszym celem jest złoto-brązowy sos- kiedy już go mamy, laskę wanilii przecinamy na pół, wybieramy wszystkie ziarenka nożem i nasionka i strąk, razem z laurowymi listkami, dorzucamy do karmelu. Obieramy pół pomarańczy, starając się, żeby

les mirabelles
Krokiety z pieczarkami i porem 218

Bardzo dawno nie robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca(...)posiekane pieczarki i dusic okolo 10 minut.Gdy pieczarki puszcza soki zwiekszyc ogien i odparowac nadmiar wody.Pod koniec duszenia grzybow dodac pokrojonego pora.Zdjac z ognia i ostudzicusmazyc nalesniki.Kazdy posmarowac farszem grzybowym,boki nalesnika zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bulce tartej.Smazyc na rozgrzynym oleju.Moje krokiety byly bardzo delikatne i wykwintne w smaku,a to dzieki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzyby po „Kaszubsku” 59

mięsa jest dużo smaku i aromatu. Spokojnie zastąpią Weganom śledzik po kaszubsku. Właśnie śledzik po kaszubsku, był podstawą tej inspiracji My kochamy tą wersję, a w związku z obfitością grzybowych dobroci w ty roku. Przerabiamy , korzystamy i na następne latka mamy składniki na około 9 słoików 300ml ( plus, minus ) 1 wiaderko o pojemności 5l ( po keczupie u mnie ) podgrzybków(...)wymieszaj. Przelej do grzybów z cebulą, zamieszaj do połączenia składników. Do wyparzonych słoików włóż po jednym listku laurowym i po 2-3 kulki ziela angielskiego. Wypełnij słoiki grzybami w sosie. Zakręć i sterylizuj w szybkowarze 35 minut. Lub jeśli nie posiadasz szybkowaru, 2 dni po 30 minut od zagotowania w garnku z wodą. Jeśli nie używasz szybkowaru, słoiki pozostawiaj

Ogrodnik w podróży
Placki z żółciaka siarkowego 78

postanowiłam zajrzeć na blog Izy która jest dla mnie grzybowym autorytetem. Na jej blogu znalazłam wtedy przepis na pasztet z tego grzyba wyglądający całkiem apetycznie.  Tym razem znowu zajrzałam na bloga Izy i znalazłam zdecydowanie więcej przepisów na dania z tego grzybko-huby zwanego też gdzie nie gdzie  grzybowym kurczakiem. Znalazłam tam przepis  na  Placki(...)dodałam posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu po czym wymieszałam  ciasto na placki. Usmażyłam placuszki na rumiano z obydwu stron, odsączyłam na ręczniku papierowym. Podawałam z sosem czosnkowym zrobionym na bazie gęstej wiejskiej śmietany udekorowane kwiatami nasturcji

Gotuj Sam!
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 115

makaron czy … risotto na wodzie. To też wspaniała przyprawa dla wegan, którzy nie mogą pomóc sobie parmezanem a chcą, żeby proste dania miały głębie smaku umami i piękny grzybowy aromat.   Risotto z groszkiem i letnią truflą Składniki na 4 porcje: kilo groszku w łupinach (albo pół kilo wyłuskanego) szklanka ryżu do risotto (u mnie arborio) cebula – drobno(...)mrożone garść orzechów włoskich – duże kawałki np. połówki kilka gałązek świeżego tymianku garść młodych listków pokrzywy – sparzonych wrzątkiem żeby nie parzyły pół pęczka koperku – drobno posiekanego sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Przepis na sałatka z cukinią i wiśniami Wymieszać składniki sosu. Polać nim wymieszane składniki sałatki.Odstawić

Ugotowane pozamiatane
Tarta z rydzami i podgrzybkami 78

lasach grzybów zatrzęsienie i to jakich! Niedawno w moje ręce trafił kosz prawdziwych skarbów. Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki(...)często, by nie straciły swojej struktury. Do rondelka wlewamy śmietankę 30% oraz wino. Dodajemy gałkę muszkatołową. Całość zagotowujemy, a następnie redukujemy na wolnym ogniu o mniej więcej 1/3 objętości-sos ma się nieco zagęścić. Dodajemy starty ser. Całość ma mieć konsystencję średnio gęstego budyniu. Jeśli sos wyda Wam się zbyt rzadki, możecie dodać jeszcze trochę sera lub dłużej odparowywać

Kate's Kitchen
Tarta z rydzami i podgrzybkami 79

lasach grzybów zatrzęsienie i to jakich! Niedawno w moje ręce trafił kosz prawdziwych skarbów. Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki(...)często, by nie straciły swojej struktury. Do rondelka wlewamy śmietankę 30% oraz wino. Dodajemy gałkę muszkatołową. Całość zagotowujemy, a następnie redukujemy na wolnym ogniu o mniej więcej 1/3 objętości-sos ma się nieco zagęścić. Dodajemy starty ser. Całość ma mieć konsystencję średnio gęstego budyniu. Jeśli sos wyda Wam się zbyt rzadki, możecie dodać jeszcze trochę sera lub dłużej odparowywać

Kate's Kitchen
Półkruche paszteciki z farszem mięsnym 32

mała gotowana marchewka 1 dość duża cebula 3 łyżki śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki maggi w płynie lub sosu sojowego sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo: masło do smażenia białko do posmarowania wierzchu pasztecików ( zostanie po oddzieleniu żółtka do ciasta ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw trzeba zrobić farsz. Cebulę pokrój(...)dolną grzałką. Do czasu aż się zrumienią. Czas to około 20-30 minut w zależności od wielkości pasztecików. Serwuj na ciepło lub zimno. Oczywiście idealne do barszczyku czy zupy grzybowej, ale jako przekąska też są spoko Smacznego! Artykuł Półkruche paszteciki z farszem mięsnym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Złota jesień w kuchni 137

warzyw ale i te, które trzeba trochę pogryź. Pyszna domowa zupa z pajdą domowego chleba na zakwasie to tani obiad w tygodniu. Typową jesienną zupą dla mnie jest zupa grzybowa z brokułami. Czy brokuły i grzyb y w jednym garnku to dziwne połączenie? Wcale nie! Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna! Kolejna zupa, której nie może zabraknąć w moim jesiennym(...)Lubię zupy z dodatkami, a do tej przygotowałam pistou. Pistou przypomina pesto ale nie zawiera orzechów. Jest to świetny dodatek do zup, który również świetnie się sprawdza jako zimny sos do mięsa. Lubicie chińskie zupy ale nie te co się zalewa wrzątkiem? Dla mnie prawdziwa chińska zupa to zupa z kukurydzy . Zupa jest smaczna, delikatna w smaku, lekko słodka

codojedzenia
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 173

Wołowina i grzyby to połączenie bardzo smakowite. Użyłam grzybów suszonych. Nie namaczałem ich wcześniej, ale myślę, że można je  namoczyć w bulionie i taki grzybowy bulion dodać do mięsa. składniki ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy) 1 cebula drobno posiekana 2  łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka bulionu wołowego 1/2 kieliszka czerwonego wina sól(...)grzyby, czosnek i rozmaryn. Mięso powinno być prawie  zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 10  godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 168

szałwia, oregano, majeranek, tymianek, cząber, lubczyk 400 g marchewki 250 g pietruszki 2 selery z nacią mała włoska kapusta 5 małych porów, całych 1 duża cebula 2 łyżki proszku grzybowego (opcjonalnie) 2 udka kurze ( w wersji wegetariańskiej pominąć) 200 g soli morskiej 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 l wody   Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju(...)łyżeczki, w zależności jaką moc chcemy otrzymać. Wywar również wykorzystujemy, absolutnie go nie wylewamy. Przelewamy go do woreczków do lodu i mrozimy. Również możemy wykorzystać go do dosmaczania potraw, sosów czy zup. Domowa pasta bulionowa może być przechowywana w lodówce kilka tygodni, niektórzy twierdzą, że nawet kilka miesięcy. Zapraszam serdecznie. Inspirujcie się i pochwalcie się, jak Wam wyszła domowa kostka

Naturalna Kuchnia
Makaron z kurkami i szpinakiem oraz "Kilka dni lata" 159

Zanim nastały upały, podczas zwykłej rowerowej wycieczki udało nam się pokaźne grzybobranie. Przy tegorocznej sporej inwazji różnych ogrodowych szkodników aż dziwne, że odpadł tylko jeden koźlarz

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka Leśna Polana 148

Witam Was dziś sałatkowo i treściwie. Tym razem „Leśna polana”, ale przygotowana w mojej wersji- bez konieczności posiadania folii i odwracania miski. Co prawda taka wersja

Domowe ciasta
Jesienna zdrada 227

Garfielda. Jego miłość do spania i kawy, nienawiść poniedziałków i ogólna złośliwość, to wartości, które staram się pielęgnować w sobie. Co powiedziałby Garfield na (o zgrozo) wegetariańską lazanię? Bez sosu bolońskiego? Herezja!   W książce kucharskiej Garfielda (którą posiadam dzięki Moni) są aż trzy przepisy na tą potrawę- wszystkie z mięsem. Czy powinnam się wstydzić swojej niegarfieldowej postawy? Śmiem twierdzić(...)DYNIĄ   ok. 1,5kg dyni Hokkaido 500g twarożku śmietankowego  125ml śmietanki 36% 2 żółtka 200g mozarelli gałka muszkatołowa 2 łyżki masła ok. 20 listków świeżej szałwii 1 grzybowa kostka rosołowa sól i pieprz do smaku opakowanie świeżego makaronu lasagne (może być suchy, ale trzeba go wcześniej obgotować) niewielki kawałek sera Bursztyn na wierzch Dynię myjemy i wkładamy

les mirabelles
Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. 61

znajdziecie na  www.gwfoksal.pl Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Barszcz białowieski. Składniki : - 50 dag buraków ćwikłowych podobnej wielkości - 1 cebula - 1 łyżka oliwy  - 4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego, grzybowego lub drobiowego (przepis na bulion warzywny poniżej) -1 listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - 75 dag ziemniaków - 4 kawałki gotowanej białej kiełbasy - 1 szklanka śmietany - 2 łyżeczki przesianej mąki pszennej(...)bulion: - 3 marchewki - 2 pietruszki- korzeń +natka - pół niewielkiego selera - 1 por - 1 cebula - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu - 2 litry wody - opcjonalnie : - łyżeczka sosu sojowego - 2-3 grzyby leśne - gałązka lubczyku - sól  Jak zrobić bulion: Pokrojone warzywa zalej dwoma litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez godzinę-półtorej na małym

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z tortellini w stylu włoskim. Hit każdej imprezy 89

można spotkać suszone tortellini lub świeże. Te pierwsze znajdziecie na półkach z makaronem, drugie zaś w lodówkach, ponieważ muszą być przechowywane w chłodzie. Tortellini mogą być z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym. Ja do tej sałatki najczęściej wykorzystuję pierożki z serowym farszem, bo mięsny dodatek zapewnia kolejny składnik, którym jest… Salami . Ta długodojrzewająca kiełbaska wieprzowa nadaje sałatce wspaniały aromat(...)Jeśli jednak nie przepadacie za rukolą, możecie dodać delikatną roszponkę lub młody szpinak. Sekretny składnik dressingu Wiadomo, że składniki składnikami, ale sałatka bez dressingu po prostu nie istnieje. A sos w tej sałatce jest naprawdę wyjątkowo pyszny. Pojawia się w nim bowiem jeden sekretny składnik, czyli… zalewa z suszonych pomidorów. Takie proste, a ile daje aromatu! Zamiast standardowej oliwy

Na-talerzu.pl