sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:119/154)

Sałatka z tortellini, serem i szpinakiem 305

Składniki: 250 g tortellini (z nadzieniem grzybowym) 100 g żółtego sera (gouda) 400 g kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 szklanka świeżego szpinaku "baby" 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól, pieprz cayenne (lub zwykły) Sposób wykonania: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy(...)dużych oczkach tarki. Koperek drobno siekamy. Tortellini mieszamy z papryką, cebulą, kukurydzą i papryką.  Jogurt łączymy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki, mieszamy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku i delikatnie jeszcze raz wszystko mieszamy

Qchnia po prostu
Gulasz z podgrzybków 115

Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie(...)pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tartaletki z grzybami i śmietanką 86

Święta coraz bliżej, więc dziś mam dla Ciebie super propozycję, która idealnie wpasuje się w bożonarodzeniowe menu. Na każdym stole z pewnością pojawią: barszcz czerwony, barszcz grzybowy czy też klasyczna zupa grzybowa. Z reguły podaje się do nich paszteciki lub krokiety, a co jeśli w tym roku będzie mała zmiana i  podamy tartaletki z grzybami? Pracy przy nich mało(...)zepsuje. Dodatkowo śmietanka ta nie zwarzy się i nie trzeba jej hartować. Możesz ją wlać bezpośrednio do gorącej zupy lub sosu. Możesz ją gotować, redukować czy zapiekać. Powiem Ci, że takiego produktu w kuchni mi brakowało, teraz zrobienie sosu czy zabielenie zupy jest takie proste i szybkie. I przy okazji nie trzeba brudzić dodatkowych naczyń. Śmietanka jest również dostępna

Kulinarne przygody Gatity
GRZYBY W GALARECIE 115

grzybowego ( KLIKnij po przepis) 250ml grzybowego nadzienia do pierogów ( KLIKnij po przepis) 4 łyżki żelatyny rosół podgrzej (nie gotuj) i rozpuść w nim żelatynę. Wystudź 250ml rosołu wymieszaj z grzybowym nadzieniem do foremki wlej połowę pozostałego rosołu (125ml) i wstaw do lodówki do stężenia gdy galaretka stężeje nałóż na nią rosół z grzybami – wstaw do lodówki do zastygnięcia(...)wody (ostrożnie, żeby woda nie nalała się do środka) – galaretka przy ściankach foremki się rozpuści i bez problemu przełożysz ją na talerz Smacznego! *galaretkę możesz podać np z sosem śmietanowym z koperkiem i szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł GRZYBY W GALARECIE pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi 201

Dalej pozostajemy w temacie grzybowym. Uwielbiam zupy, jak zapewne większość z Was. Zatem dlaczego by nie zrobić jej, gdy nadarza się okazja na świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie.  Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy(...)osobno. Makaron można gotować bezpośrednio w zupie, z zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy).  Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę suszonych. Jeśli mam marchewkę z bulionu, to również ją dodaję. Doprowadzam do wrzenia i gotuję

Karczma Honorietty
Prawdziwkowa ciecierzyca (grzyby leśne, prawdziwki z cieciorką) – danie jednogarnkowe 127

Danie mocno grzybowe, bo z świeżych prawdziwków przygotowałam, do których ciecierzycy dodałam. Kuskus dla zagęszczenia użyłam, a całość ciekawie doprawiłam. To danie jednogarnkowe, mało kolorowe, ale oryginalnie smakuje i niewiele kosztuje, jeśli grzyby się samemu w lesie uzbierało, a nie kupowało. Można też na targ się pofatygować i leśnych grzybów pokupować, bo takie tylko sezonowo występuję i dlatego tak bardzo(...)smakują. Składniki na ok. 4 porcje: 350 g oczyszczonych prawdziwków, 3 białe cebule ok. 300 g, 2 płaskie łyżki masła, 3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 400 g ciecierzycy gotowanej w zalewie (bez zalewy), sól do smaku, 2 pęczki świeżego koperku, ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala, 50 g kuskusu, 500 ml +200 ml gorącej wody. Przygotwanie

Moniki Smakołyki
Golabki pierogowe 146

Składniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie   Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę.  Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody.  Kolejno zdejmować liście i zanurzać(...)pieprzem.  Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać.  Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut .   Nie zdążyłam przekroić i zrobić fotki,bo zniknę ł y jako pierwsze.... Składniki

w mojej kuchni
Makaron podgrzybkowy i zatrzęsienie grzybowe 225

Rysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych koszach miniaturowych podgrzybków i pięknych i dorodnych prawdziwków. Zbieranie grzybów, według mnie, to cudowna frajda. Nie straszne mi tam żadne komary czy kleszcze - jakoś to robactwo mnie się nie ima :-). A hasanie sobie(...)mchu i zaroślach małych ślicznych, błyszczących podgrzybeczków to sama przyjemność :-). Dlatego też postanowiłam zrobić coś co w naszym domu rzadko się zdarza- przyrządzić z grzybów coś innego niż sos :-). Jakoś tak mamy, że jak są już grzyby to większość się suszy lub marynuje. Sos gotujemy w sezonie głównie z maślaków lub zajączków. Podgrzybków i prawdziwków wszystkim szkoda - bo na święta

sierotka maRysia w kuchni
Prosty ramen z pieczonej kaczki 133

półtorej, jeśli lubicie ten smak). Ramen ten przygotowywałam zazwyczaj na przyjęcia – nie wypadało robić zdjęć. Tym razem zrobiliśmy go po prostu dla siebie. Wychodzi zawsze! Jest słodko-grzybowy, bardzo esencjonalny, sycący! Taka miska ramenu z powodzeniem może służyć za obiad. Ramen z pieczonej kaczki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kg 1 pęczek obranej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki(...)ważne, nie pomijamy) 2-3 łyżki jasnej pasty miso (można pominąć, ale zupa będzie uboższa w smaku) 2-3 łyżki mirinu lub sake (można pominąć) niepełne pół szklanki jasnego sosu sojowego lub tamari makaron ramen lub udon (u mnie świeży udon) sól niejodowana do kaczki (kamienna) lub inna Dodatki (opcjonalne, jak czegoś nie dodamy, ramen się uda, wybieramy

Poezja smaku
Spaghetti bolognese z papryką 211

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pappardelle w sosie kurkowym 190

Kurka-czyli pieprznik jadalny...uwielbia się ukrywać-chyba dlatego bo wie, jaka jest pyszna:))) Taki rzut na taśmę-bo sezon grzybowy już się kończy. Danie jest dość kaloryczne-ale smak wynagradza wszystko. SKŁADNIKI: 3-4 porcje 0,5 kg kurek Kilka plastrów włoskiego boczku /pancetty/ Mała cebulka Kawałek sera gorgonzola 250 ml śmietany 30 % lub 18% Opakowanie makaronu pappardelle Łyżeczka(...)patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny. Solimy (o ile jest taka potrzeba), pieprzymy. Ugotowany makaron przekładamy

Kopystką po garach
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi 116

leśnymi Jakich grzybów użyć do risotto? U mnie były to suszone borowiki, ale nadadzą się równie dobrze podgrzybki. Grzyby zalewam bulionem, żeby wzbogacić jego smak. Dzięki temu, dzisiejsze risotto grzybowe jest aromatyczne i po prostu… FENOMENALNE! Jakiego wina użyć do risotto? U mnie było to białe wytrawne wino. Do gotowania nie ma sensu używać dobrego i drogiego wina, chyba(...)prostu go nie dolewaj. Możesz w zamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi. Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni . Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty

Blendman
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 88

zdecydowanie zasługuje na to, by być bardziej doceniane. Ziemniaki obfitują m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany(...)zminimalizować ten efekt. Oto kilka przepisów z fasolą w roli głównej: Lekka zupa fasolowa Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkiem Burgery z czerwonej fasoli Pulpety z fasoli w sosie pomidorowym PIETRUSZKA KORZEŃ W Polsce mamy dwa główne rodzaje pietruszki: naciową, z której pozyskuje się natkę oraz korzeniową. Pietruszka korzeniowa ląduje najczęściej w zupie i nie cieszy się zainteresowaniem

Wiszniówka
Aromatyczna zupa z makaronem ryżowym 171

Pyszny aromatyczny grzybowy bulion. Nie potrzeba wielu umiejętności, żeby powstał super obiad. Kilka składników, piekarnik, garnek i trochę czasu – oto przepis na sukces. Do dzieła! Przepis pochodzi z książki Wege Jamiego Olivera, ale jest trochę zmieniony, dostosowany do zawartości mojej lodówki. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: świeży imbir – spory kawałek, około 12cm czosnek(...)świeże chilli – 1 sztuka bulion warzywny – 2 litry pomidory koktajlowe – 200g liście limonki kaffir – 10 sztuk mieszanka grzybów – 230g * ocet winny – 2 łyżki sos sojowy – 2 łyżki makaron ryżowy – 160g olej do pieczenia sól *w mojej zupie znalazły się pieczarki (160g), grzyby mun (25g), suszone borowiki (50g) Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik

wiecejwarzyw.pl