wołowiny z karczka, 15% tłuszczu 1 łyżka utartej cebuli 1 łyżeczka przyprawy do grilla sól i czarny pieprz do smaku 4 plastry sera cheddar Dodatki sałata lodowa pomidor cebula sos chili, tutaj przepis 4 cienkie paski boczku frytki Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, inaczej skurczy się podczas grillowania. Zmiel wołowinę przy pomocy maszynki do mięsa. Dodaj cebulę, sól i przyprawy(...)grillu, 2 minuty po każdej stronie. Ułóż plastry sera na upieczonej stronie, aby się lekko roztopiły. Zrumień boczek. Pokrój cienko sałatę i cebulę. Pokrój pomidor na 4 plastry. Przekrój bułki na pół. Napełnij bułki dodatkami. Polej sosem. Na każdej ułóż mięso. Podaj hamburgery z frytkami z piekarnika. Ziemniaczane frytki to nieodzowny dodatek do hamburgerów. Hamburgery to proste danie ale jest
codojedzeniaktórego go zrobimy. Składniki mięso wołowe najlepsze jakie możecie kupić ( około 400 gram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, wciskamy dwa ząbki czosnku, dodajmy łyżkę sosu worcestershire, żółtko oraz sól i pieprz(...)koniec składamy nasz burger paleo : Na pieczarce układamy kolejno liść sałaty, humus z buraka, pomidora,mięso, rukolę kolejno grilowaną cebulkę, potem dajemy karmelizowaną gruszkę, a na to wszystko guacamole i przykrywamy pieczarką. Zawsze możecie dodać do tego przepisu to co Wy lubicie, np. boczek, kawałki awokado zamiast guacamole, ogórek, sos bbq, jajko sadzone, jak zwykle szalejcie i dajcie
PaleoLifePita - كماج - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków(...)nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Kiedy chlebki pita przestygną przekrajamy je i wypełniamy farszem. U mnie był to falafel , sałata, pomidor i sos tahini. W krajach arabskich pita (chubuz) wypiekany jest z różnymi dodatkami np. daktylami, tymiankiem, anyżkiem, sezamem lub czosnkiem. Sposobów podania jest wiele i zapewne każdy znajdzie jakiś
mojewypiekiinietylkotrochę pomocne. Żeby zebrać otwarte trąby, należy to zrobić wcześnie rano. A jak będziemy jeść? Nadziewane ricottą i smażone w głębokim oleju- zainspirowane przepisem na blogu Kamili . Z dodatkiem sosu z octu balsamicznego- i polecam go nawet ja, znana ze swojej głębokiej niechęci do octu!:) SMAŻONE KWIATY CUKINII NADZIEWANE RICOTTĄ ok15 kwiatów cukinii (męskich lub damskich) 150ml octu balsamicznego 250g(...)skręcamy, tak, żeby masa nie uciekła. Nadziane dokładnie maczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez około 2 minuty. Gotowe danie serwujemy na ciepło, na liściach sałaty lodowej, skropione sosem z octu balsamicznego. Mnie kombinacja smaków wprawiła w zachwyt, dodatkowo cała potrawa wygląda niesamowicie dekoracyjnie. Recenzja konQbka była entuzjastyczna, nawet po wyjątkowo ciężkim dniu w pracy;) Obiad podałam
les mirabellesprzełożyć na talerz, a do bulionu wlać zahartowaną śmietanę. Wsypać posiekany koperek i pulpety. Gotować na wolnym ogniu, aż śmietana lekko zgęstnie. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatą lodową w sosie vinerette..... Smacznego
Gaździnka warzyCieszy oczy, kusi smakiem, zdrowa, błyskawiczne tempo przygotowania, czegoż więcej oczekiwać?! po prostu - do schrupania! Składniki: 3 sałaty rzymskie 1 opakowanie sera sałatkowego 2 pomidory rzymskie 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych Sos 1 jogurt owocowy z ananasem pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano szczypta chili łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę kroimy(...)kostkę, pomidory w ćwiartki oraz cebulę w pół księżyce, oliwki kroimy na trzy części. Wszystkie produkty na sałatkę układamy w misce warstwami posypując solą. Składniki na sos łączymy ze sobą polewamy sałatę krótko przed podaniem. Smacznego
kgwjanczewoProsta i szybka do zrobienia sałatka.....prawdę mówiąc miała być z dodatkiem majonezu,ale okazało się ,że majonezu w domu brak..więc był sos z torebki -sałatkowy winaigrette.. kawałek sałaty lodowej kawałek polędwicy drobiowej pomidor ogórek makaron wietnamski szczypiorek kubeti o smaku kurczaka sos sałatkowy francuski vinaigrette Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać(...)wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatę porwać lub pokroić.Polędwicę , pomidor i ogórek pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać, dodając majonez lub sos [sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju
Moje domowe kucharzenieplacki i podgrzewamy po dwie minuty z każdej strony, delikatnie je z wierzchu dociskając do patelni. Przewracamy kilkukrotnie, od czasu do czasu nacierając lekko oliwą. Podałam z sosem czosnkowym i sałatą. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/02/chaczapuri-z-ziemniakami-i-cukinia.html#sthash.bwGXTHrv.dpuf Składniki na farsz: 100 g półtłustego twarogu 80 g mozzarelli 80 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią 1 łyżka śmietany(...)podgrzewamy po dwie minuty z każdej strony, delikatnie je z wierzchu dociskając do patelni. Przewracamy kilkukrotnie, od czasu do czasu nacierając lekko oliwą. Podajemy ciepłe, najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
bistro mamazachęcona sosem, chciałabym spróbować też połączeń np. ziół czy owoców w musztardzie. Skoro już o niestandardowych smakach "mowa" zapraszam na sałatkę, która powstała specjalnie do tego sosu. SAŁATKA MAILLE Składniki: Miks sałat z roszponką filet drobiowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1/2 melona 1/2 ćwiartki arbuza 1 garść płatków migdałowych sos vinegrette Maille lub ocet(...)osuszamy. Melona i arbuza obieramy i kroimy w kostkę ( z arbuza trzeba usunąć pestki). Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Sałatę, kurczaka i owoce łączymy bardzo ostrożnie w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy sos vinegrette. Ja użyłam sosu Maille o smaku marakui i mandarynki, ale jeśli takiego nie macie można zrobić sos np. z oliwy
Bon appetit mon amiepieczonymi mini warzywami pieczoną w ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego(...)Natomiast do zdjęć pozowały nam porcje tradycyjne. Mnie najbrzydziej do gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery. Bardzo dziękuję Zomato za zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować
Kulinarne przygody GatitySmaczna sałatka z sałatą lodową, pomidorami , cebulą i sosem czosnkowym. Polecam do grilla lub obiadu. Składniki: główka sałaty lodowej 500 gram pomidorów cherry 2 cebule czerwone 0,5 szklanki oleju 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Sałatę lodową myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki
Bajeczna Kuchniaoliwy 10 pomidorków koktajlowych 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek, z których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki) 3 duże garści paczkowanej mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną(...)gorącego makaronu i fasolki i wymieszaj. Gdy makaron i fasolka przestygną, dodaj do nich pozostałe składniki: pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, mieszankę sałat oraz tuńczyka podzielonego na kawałki. Delikatnie wymieszaj. Sałatka makaronowa z białą fasolą i sosem pietruszkowym Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu świderki (u mnie razowy) na sos: mały pęczek natki pietruszki, 1/2 większego ząbka czosnku
Chilli Czosnek i Oliwapojawi się podobna propozycja na sałatkę w słoiku na blogu! Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 standardowe): sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano, 1 ząbek czosnku) garść posiekanej sałaty rzymskiej 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego) 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę(...)opakowaniu. Sałatę kroję na mniejsze kawałki. Czosnek i zioła siekam, mieszam z jogurtem naturalnym i całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia
Mango Papajasię mówi, człowiek uczy się na próbach i błędach. Sposób podawania tego dania zależy od nas samych. Może być ono podawane na grzance i polane sosem holenderskim, ułożone na liściach sałaty lub mieszance warzyw. Wszystko zależy od was samych i waszej inwencji twórczej. Tak więc zaczynajmy: Jajka po wiedeńsku z grzankami... SKŁADNIKI: - 2 jajka - 1.5 l wody - 2 kromki pieczywa(...)łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku. wszystko polałam sosem musztardowym. Następnie musimy zagotować wodę z solą i octem. Do miseczki wbijamy jajko (żeby łatwiej było nam je wlać
Zainspiruj się kuchniądużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt kozi i przyprawić - wszystko niedbale zmiksować Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placki. Jedna łyżka - jeden placek. Uklepać :) Można podać z sałatą lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Smacznego
Szczęśliwa kuchnia