sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:43/206)

SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ,AWOKADO I GRANATEM 142

Przygotowałam lekką i pyszną sałatkę z pomarańczą ,awokado i granatem, całość polałam  moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera.  Dzięki współpracy z firmą Glasmark   chciałam  pokazać  Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam(...)pokrój na mniejsze kawałki, to samo zrób z awokado. Owoc granatu delikatnie przekrój na 4 części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona.  Wszystkie składniki przełóż do sałaty. Składniki do sosu wymieszaj w osobnym naczyniu i polej nim sałatkę

Kukuleczki
Sałatka z ananasem i marchewką 176

Prosta sałatka obiadowa. Kolorowa, chrupiąca i trochę egzotyczna. Składniki: • 1 sałata lodowa • 1 puszka ananasów • 1 duża marchewka Sos • 1/2 szklanki śmietany 12% • 1/4 szklanki soku z anansów • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Sałatę pokroić w kostkę 2×2 cm. Tę sałatę jako jedyną można kroić. • Plastry ananasów przekroić(...)ósemki. • Marchewkę obrać i obieraczką wystrugać plastry. • Śmietanę wymieszać z sokiem z ananasa i cytryny, doprawić. • Na talerzu ułożyć sałatę, ananasa, wióry marchewki i polać sosem. Pasuje do pieczonego kurczaka

To co kocham
Finał BlogerChef 2016 131

kabanosie – zamiast patyczków do szaszłyków) z polską, a właściwie wielkopolską tradycją z której pochodzę (ziemniaczana rolada z boczkiem i chrzanem w kapuście) oraz smakowego mixu, czyli sosu na bazie sałaty rzymskiej, śmietanki i mleka kokosowego. Do przygotowania swojego dania należało użyć produktów sponsorów: Indykpol, Octim, House of Asia, Ogródek dziadunia i Jan Niezbędny. Jurorami w konkursie byli: Joseph Seeletso(...)Asia. Jurorzy oceniali każdego z nas przyznając punkty za zgodność z tematem, kreatywność, smak, higienę i temperaturę dania na talerzu. Najbardziej jurorom przypadły do gustu Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym Małgorzaty Ostrowskiej, która wygrała nagrodę główną 2500 zł. To już trzecia edycja konkursu BlogerChef, w której brałam, to było dla mnie kolejne cenne doświadczenie, miłe chwile i nowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe hamburgery 146

bułki do hamburgerów ( przepis ), 300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 cebula czerwona, 3 ogórki konserwowe, 2 pomidory, 6 liści sałaty masłowej, 5 łyżek dressingu Tysiąca Wysp ROLESKI , 5 łyżek ketchupu markowego z naturalnym pieprzem ROLESKI, sól i pieprz do smaku, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję przeciśnięty(...)pół. Dressing mieszam z ketchupem.  Sosem smaruję bułki od strony wewnętrznej. Na spód bułki kładę kolejno listek sałaty, cebulę czerwoną, usmażonego kotleta, ogórka, pomidora i listek sałaty. Całość polewam pozostałym sosem i przykrywam wierzchem bułki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kofta kebab z bułką pita 176

kolendry 1 łyżka posiekanej mięty     4 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Dodatki: oliwa z oliwek chlebki pita ulubiony  mix  sałat  pomidor zielony ogórek szczypiorek czerwona cebula Sos: 150 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez(...)dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni. Wkładamy do lodówki n co najmniej godzinę. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek drobniej siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Sałatę mieszamy z pozostałymi warzywami.   Składniki sosu mieszamy ze sobą. Mięso wyciągamy z lodówki i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej

Mania Gotowania
Shoarma z łopatki wieprzowej 138

słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos  Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć do miski, obsypać wszystkimi przyprawami, bardzo dokładnie(...)podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać.  Podawać z sałatą, frytkami i sosem

Cakes By Kejt
Pieczone kotlety z soczewicy i pietruszki. 202

sztuki) 80g zielonej soczewicy średnia pietruszka duża cebula olej/oliwa do smażenia 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 1-2 łyżki słonecznika łyżka mąki grochowej/innej sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego (jasny i ciemny 1:1) kminek rzymski, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, Soczewicę ugotować w posolonej wodzie (300ml). W tym czasie pokroić w kostkę cebulką, zeszklić ją na oliwie. Pietruszkę(...)pieczenia. Piec w 200stopniach przez ok.40min. W połowie czasu ostrożnie przekręcić na drugą stronę. Jeżeli chcesz pysznego burgera, będą potrzebne Ci jeszcze: ->bułka ->coś zielonego, sałata, pomidor, ogórek -> sos: tu idealnie sprawdził się wegański majonez i sos musztardowy .. i to tyle, zostaje tylko jeść

More food, love and dreams
Sałatka z kurczakiem, melonem i mozzarellą 135

kurczakiem, melonem i mozzarellą Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 usmażona pierś z kurczaka 1/2 dojrzałego melona  1 kulka mozzarelli liście sałaty lodowej liści sałaty radicchio 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sok z  1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej(...)patelni, aż będą złociste. W  szklance dokładnie mieszamy składniki sosu. Dosmaczamy według własnego gustu. Liście radicchio układamy na talerzu. Sałatę lodową kroimy w paski i układamy na talerzu. Melona obieramy i kroimy w sporą kostkę, również układamy na sałatach. Pierś z kurczaka kroimy w paski, a mozzarellę w kostkę, układamy na sałatce. Wszystko polewamy przygotowanym sosem

Kulinarne przygody Gatity
Burgery z frytkami 199

Składniki: 4 bułki do burgerów 0,5 kg mięso mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko sos pikantny z sambalem Fanex sól dodatki: sałata lodowa 2 pomidory szczypiorek sos amerykański Fanex prażona cebulka Fanex … Czytaj dalej Burgery z frytkami

czarrna od kuchni
Koperty naleśnikowe z krewetkami 144

wszystko sokiem z cytryny i lekko doprawić solą. Smażyć mieszając minutę. Zdjąć z patelni obsypać natką pietruszki. Na ciepły naleśnik nałożyć ciepły farsz, skropić słodko kwaśnym sosem chilli, dodać liście rukoli lub innej sałaty. Złożyć dwa równoległe boki do siebie, następnie to samo zrobić z pozostałymi. Odwrócić, tak żeby strona gdzie naleśnik jest złożony była pod spodem. U góry naciąć(...)listkami rukoli. Wstawić koperty naleśnikowe do nagrzanego piekarnika do maximum i piec około 5 minut, żeby lekko się przypiekły. Najlepiej jak macie opcje grill. Na talerz wyłożyć sałatę, położyć podpieczoną kopertę,polać sosem chilli lub innym ulubionym. Sos czosnkowy byłby super również. Serwować. to było pyszne

Kuchnia Pokoleń
Zmarnowany schabik z grilla, czyli mięsko z marynaty 136

świeże pewnie o niebo lepsze) chili w płatkach Przygotowanie:  Umyte plastry schabu traktujemy tłuczkiem - jak na zwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz sos sojowy łączymy w jedną całość . Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy, posolony i popieprzony plaster schabu. Na koniec obsypujemy przetartymi(...)kilka chwil z każdej strony, żeby nie straciło soczystości. Kotleciki doskonale smakują z frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret).  Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu

Kuchnia po mojemu
Oryginalny sos winegret wg Aleex 163

kucharz, prędzej czy później, sięgnie po jej przepisy. Moja kolej właśnie nadeszła. Zaczynam od tego, co najprostsze. W książce „Gotuj z Julią” znalazłam przepis na klasyczny sos winegret, który idealnie pasuje do sałat, po które tak chętnie sięgamy podczas letnich biesiad w upalne dni. Dzisiejszym wpisem włączam się do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child. Składniki: • ½ łyżki szalotki(...)oliwy z oliwek zastąpić innym olejem, dobrej jakości. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 4. Słoik dokładnie zakręcić. Przez kilka minut energicznie potrząsać, aż powstanie emulsja. 5. Przygotowanym sosem polać porwaną na małe kawałeczki sałatę. Smacznego. Przepis dodaję do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child

W mojej kuchni
EMPANADAS 166

drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem(...)zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE

cool and minty
Sałatka grecka 396

schłodzeniu w lodówce :) Składniki: 1/2 główki sałaty, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 1 ogórek świeży, 3 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, garść oliwek, opakowanie sera typu feta, sos vinegrett. Przygotowanie: 1. Sałatę myjemy, kroimy w drobne paski. Wrzucamy do salaterki. 2. Resztę warzyw myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę oraz ser feta. 3. Przygotowujemy sos vinegrett. Wlewamy go do warzyw

Kuchnia Pełna Pasji